Rolandas Maskoliūnas. Vaikų gimdymas ir lytiniai santykiai XXI amžiuje

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Zergas 2010-07-26 16:34
nevaisingumo % tik dideja,o kliniku siulanciu sios problemos sprendima ikainiai ikandami toli grazu ne kiekvienam mirtingajam.taip ir vyksta "naturali" atranka turtiniu aspektu.baisiausia yra tai kad sprendziama ne pati problema,o tik jos pasekme,ir kaipgi nepagalvosi apie kazkieno interesus sioje vietoje?
Pumper 2010-07-26 16:54
Kokie dar įkainiai. Nereikia ryti kontraceptikų kaip batono ir nebus jokių nevaisingumų. Dabar kai pasitratint kaip triušiam svarbiausia, tai nėra ko stebėtis, kad paskui vaikų nebegali susilaukti. Siūlau palaukti kontraceptikų vyram, tai tada išvis 2 iš 3 porų nevaisingos liks.
faktas 2010-07-26 17:55
Esminis veiksnys naikinantis žmoniją yra būtent medicina. Kuo toliau, tuo silpnesni individai galės perduoti savo genus ir taip kasmet skurs genofondas.
nightex 2010-07-26 18:12
Na žiūrint subjektyviai nevaisingumas yra rimta šeimos problema, žvelgiant globaliai nematau jokios problemos http://en.wikipedia.org/wiki/File:World ... 0-2100.png Žmonijos nykimas pačiai gamtai yra tik į gerą (turiu omenyje industriją, vartotojišką visuomenę). Šitoje vietoje matyt gali būti atgalinis ryšys, jei žmonės pradėtų nykti, aplinka, kurioje gyvename, taptų tinkamesnė, ko pasekoje gautumėme vėl didejančia populiaciją.
m.b. 2010-07-26 18:22
Nusišnekėta: "Galima manyti, kad šeima yra laikinas visuomenės ir civilizacijos funkcionavimo modelis. Pirmykštėje bendruomeninėje santvarkoje žmonės gyveno bandomis arba gentimis. Kai atsirado turtingųjų luomas, atsirado ir haremai. Demokratija suformavo monogamišką šeimą, kuri naudingiausia vyrams, nes dabar kiekvienas, o ne tik turtingiausias turi šansą gauti bent vieną moterį." Pirmykštėje bendruomenėje gal nebuvo tokios šeimos, kaip dabar, bet partneriais juk nesikeitė, o ir šiais laikais gyvena vaikai su tėvais, ir seneliais, o jei dar koks giminaitis prisiglaudžia- tai jau viskas pirmykštė bendruomenė... Haremų ir dabar yra. Kai kam tai priimtinas dalykas, kai kam atstumiantis... O monogamiška šeima ir demokratija, tai išvis prajuokino... iš piršto laužtas teiginys... jau vien straipsnio įžanga prasta... gal ir toliau nusišnekama...
blizzard 2010-07-26 20:23
o aš kaip tik būčiau linkęs pritarti tokiai autoriaus minčiai. Paimkime bibliją, adomas ir ieva pirmieji žmonės, vien logiškai pamasčius galima suprasti kad jie dviese tikrai negalėjo išgimdyti žmonijos.. na bet čia tik biblija. Paimkime graikų pasaulį, puikiai žinome kokios ten orgijos vykdavo ir t.t. beje kaip galvoji kodėl būtent dievo įsakymai prieštarauja tam? turbūt todėl kad tai buvo aktuali to laiko problema.. Na bet čia tik mano mintys... Autorius ir rašo apie šiuolaikinius haremus kad vyras moterį nusiperka ją namie laiko ir per sijos eina.. šitą galima haremui prilyginti. paaiškink kodėl šeimos demokratija yra laužtas iš piršto dalykas?
LiberalusToris 2010-07-26 20:40
Mažytė pataisa dėl orgijų - ne pas graikus, o pas romėnus.
faktas 2010-07-26 20:55
Pas graikus taip pat vykdavo.
Skeptikas 2010-07-26 21:18
O kur dingo senovės Romos ir graikų polių civilizacijos? Ar tik ne moralės smukimas turėjo lemiamos įtakos? Ar mums nenutiks taip kaip jiems? Musulmonai vislūs, nedegradavę morališkai taip kaip europiečiai. Manau jie greit užims mūsų vietą.
blizzard 2010-07-26 21:49
Kalba eina ne apie tautybes ar valstybes, o apie žmoniją kaip visumą
Analog 2010-07-26 22:06
Tokia ta žiauri relybė, arba mes susiimsim ir auginsim gausesnes šeimas, arba privažiuos arabų ir čiurkų, kurie laikui bėgant mus pavers mažuma, tai realybė. Juk turkų "mažuma" Vokietijoje jau atrodo juokingai, 3mln mažuma? Vokietijos mastais tie skaičiai neatrodo taip įspūdingai, užtat Lietuvos - jie pasirodytų daugiau nei įspūdingi
Hmz 2010-07-26 22:27
Nė viena valstybė negyvena amžinai - seniai nebėra nei Bizantijos, nei Otomanų imperijos, nei Britų ar Šventosios Romos imperijos, nei Trečiojo Reicho. Kiekvienos valstybės iškilimas ir subyrėjimas turėjo savo priežastis. Istorikai jas tiria, nagrinėdami to meto istorinius šaltinius, aiškindamiesi geopolitines aplinkybes, ir pan. Apie tai parašytos storiausios knygos, kurias ir patariu skaityti, jei tave iš tiesų domina kurios nors valstybės žlugimo priežastis. Bet, matau, tu sugalvojai paturbintą tiesos nustatymo metodą - beveik nieko nežinant aklomis besti pirštu į spėjamą valstybės žlugimo priežastį ir šaukti "Eureka!".
Analog 2010-07-26 22:36
Valstybės žlugimas nėra, tos tautos išnykimas
deandde 2010-07-26 23:46
Vaizdelis zinoma ne pernelyg patrauklus... Visi tupi skurde,mum pakisa genetiskai modifikuotus produktus, kadangi neturime pinigu kaip ir tenka rinktis pigesni varianta. Nuo genetiskai modifikuotu produktu atimam galimybe sau ar savo vaikam tureti vaiku naturaliu budu. Tenka naudotis dirbtinio apvaisinimo teikiamomis galimybemis, po keliu kartu gal net ir motinos nebesugebes isnesiot vaiku, tai jau teks ne tik kurti gyvybes megintuveliuose, bet dar ir isaugint stiklainiuose... Kas toliau? Kas turtingesnis vaikus darysis pagal uzsakyma, nusistatys sau patogia data kada vaika pasiims, kas vargingesnis tie stampofkes pirks, jau is prigaminto burio vaikuciu (uz vaiko dizaina nereiks moket). Neesu pries dirbtini apvaisinima, bet ar ne geriau apgyvendinti vaikucius is vaiku namu? Jiem irgi meiles reikia, vieni negali vaiku patys pasidaryti, kiti negali ju auginti, tad turetu buti ieskoma kompromiso...
AirDog 2010-07-27 01:14
Tauta tėra individų bendruomenė atsiribojusi nuo kaimyninių priešiškų bendruomenių. Mano požiūriu tai yra sentimentali istorinė atgyvena. Ir kažkada bus tik viena tauta - žemiečių.
Analog 2010-07-27 02:49
Zergas 2010-07-27 10:27
ziuriu kai kam smegenys konkreciai praplautos..tu gal ir pase isirasei "zemietis"?ten juk galima kanori rasyt o kas del repliku tai dziugu kad nevisi dar tiek nuproteje kaip tamsta ir jaucia kad konstruojama naujo tipo visuomene nera jau toks stebuklas kaip tai atrodo propagandos paveiktiems individams.
SaliamonXP 2010-07-27 11:07
Kaip pirstu i dangu. O tie kurie galvoja, kad vyrai isnyks ar moterys nebesugebes isnesioti savo vaiku, tai maziau zoles rukykit ir daugiau mastykit. Tai juk ne visi vienodi. Evoliucija i prieki stumia genetine ivairove, kai vieni negali susilaukti vaiku, kiti tai gali ir tie islieka. Tokiu budu zmonija tamapa atsparesne visokiems chemikalams, kuriuos tik ka pati ant saves uzsipurske. O mazesnis vaisingumas yra gerai (nemaisyti su nevaisingumu), tie kas teigia priesingai neturi zalio supratimo apie biologija. Visi gyvunai kurie neturi naturaliu priesu issivysto maza vaisinguma, kad vyktu tik optimalios populiacijos kartu kaita.
Marine3D 2010-07-27 13:14
manau SaliamonXP tesingiausiai pakomentavo. Mes pervertinam save ir savo itaka evoliucijai, visgi esam sios planetos gyvunai ir daug ka darom panasiai kaip visi kiti (kalbant apie gyvybines funkcijas ir reprodukcija). Zmones save vertina kaskaip perdetai, mazdaug jeigu mes tokie protingi tai pakeisim net savo instinktus.. Taip, dirbtinis apvaisinimas ir kiti nesexualiniai dauginimosi budai leidzia tai apeiti (nemanau kad zmogus kad pora kuri gali naturaliai susilaukti palikuoniu griebsis dirbtiniu budu) bet tuo pat metu visgi ju nera atliekama tiek dauguma ir nemanau kad jie perzengs 50prct riba apskritai visos zmonijos istorijoje.. Jei ziurint labiau filosofiskai ir kalbant apie genofonda: jeigu zmogelio genofondas yra prastas tai kazin ar toks nevykes individas kadanors pasieks tiek daug finansiskai kad dirbtiniu budu pasetu pasaulyje savo niekam tikusi genu rinkini. Jeigu jis pasieke tiek kad jam tai pavyko tai jis jau nera toksai prastas ane?
bambukas 2010-07-27 16:04
kažkodėl man irgi atrodo, kad laikui bėgant, jeigu viskas gerai klosis, turėtų likti viena rasė: žmogus. o Zergą, panašu, kad kamuoja, kaip Algis Greitai sakė, "pripersto kambario sindromas", nes paties smegenys dar nepakankamai švarios, jas dar reikia plauti.