Klimato tendencijos Lietuvoje ir pasaulyje

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Gedis 2010-07-30 12:53
Pagal sia vasara manyciau,jog tikrai klimatas syla.Kas kita kai paziuri i istorija ilga.Buta dar karsciau,buta aisku ir zymiai salciau.Is to galima daryti isvada,kad ir tersalai oro darytu itaka klimatui,taciau atsilimai ir atsalimai vyksta ir vyko visais laikais.Galima tik speti ar ateis atsalimas po atsilimo,kokio stiprumo jis bus ir kiek ilgai tesis.Visi moduliai klimato tegali nuspeti kaip galetu keistis musu zemeles klimatas,tik problema ta,kad visiskai tiksliai pasakyti niekas negali.Tad ar kelsimes gyventi i vesesnius krastus ar atvirksciai,pamatysime ateityje.
KarolisC 2010-07-30 13:06
Vel zmones nesamones paisalioja apie ta "visuotini atsilima" palei 2004m duomenis asigaliuose ledo(kuris sudaro 90% viso ledo visame pasaulyje) storis storeja tik jo pakrasciuose po truputi tirpsta, bet viska paemes daugiau vandens uzsala nie atitirpsta, taigi galima teigti kad vis dar vyksta ledynmetis, palei pasaulio istorija jis dar vyks gan ilgai, lyginant su praejusiais ledynmeciais.
Tir4elis 2010-07-30 14:23
Viena aišku iš straipsnio. Kol kas reik stebėti ką darys Golfo srovė toliau šylant klimatui. Nes panašu to dalyko (bent kiek tenka domėtis) dar nelabai sugebama prognozuot. Gerai, kad dar nors aišku kokios maždaug pasėkmės būtu nutikus vienam ar kitam scenarijui. Karoli, susirask ledynų žemėlapius darytus XX a. viduryje, gale ir dabartinius. Aiškesnė situacija bus tirpsta ar ne. Bei pasiskaityk apie nutirpus įšalui vykstantį atšilusių mamutų lavonų verslą, kada pardavinėjami kaulai, o kai kada net ir mėsa. Taip pat apie dėl ištirpusio ledo laisvėjančius laivybos kelius pro šiaurines Norvegijos bei Rusijos sienas. Galima vardint ir vardint.
Rimvydas 2010-07-30 16:32
Tir4eli žemėlapis keičiasi, bet mokslininkai yra sakę,kad ledynas nors ir tirpsta iš šonų jo priauga viduryje. Tai kaip ir viskas atsistato. ;]
Kęstutis 2010-07-30 17:40
Bet žiema tai buvo irgi žiauriai šalta, sniegas ištisai nenutirpdavo. Pasižiūrėkit į ataskaitas kiek šią žiemą sunaudojot kilovatvalandžių jei gyvenate butuose, jei namuose malkų ar dujų ar dar kuo ten besišildytumėte... Tai čia kažkaip neaiškiai pasižiūri į vasarą ir jau perdeda, kad nebus bulvių ir pan., ką Vokietijoje bulvių neaugina... Kažkuriame straipsnyje čia (technologijos.lt) skaičiau vieną komentarą ir man jis žiauriai patiko, kad nėra didesnio pseudo mokslo negu klimato kaita.
Vytautas 2010-07-30 17:47
Kad klimato šiltėjimas neprieštarauja žiemų šaltėjimui. Pagal prognozes didės temperatūrų ekstreamalūs taškai žiemą bei vasarą, ribiniai karščiai ir šalčiai laikysis žymiai ilgiau nei įprastai. O tuo tarpu vidutininė metinė temparatūra pasikeis vos 2-3 laipsniais. Būtent apie tai ir klaba klimatologė - Pietų Amerikoje dabar žiema ir kai kuriuose reginiuose rekordiškai žemos temperatūros. Taigi, daugės ribinių temperatūrų, o ar ilguoju periodu klimato pokytis bus daugiau į atšilimą, ar į atšalimą - pamatysime ateityje.
Kęstutis 2010-07-30 17:54
, dėkui už informaciją.
KarolisC 2010-07-30 18:01
Gerai, bet kaip ir minejau krastai tirpsta bet ledo storis viduryje tik dideja, beja susirask informacijos kiek tiksliai visame pasaulyje pakilo juros lygis, kitaip sakant beveik nepakilo.... Kiek skaiciau straipsniu kai mokslininkai teige kad "visuotinis atsilimas" tik labai didelis ispustas burbulas, tik pradejus vykti kas nors keisto (ledynu tirpimas pakrasciuose) iskart yra prikisamas "visuotinis atsilimas" ir net nesigilinama ar tai istikruju pavojinga ar tai tiesiog naturalus dalykas. Tiesiog zmonem pudrina smegenis neigema informacija nori ivaryti baimes, galbut kaskam tai naudinga....
Kupse123 2010-07-30 18:14
Man sie metai patys geriausi pagal klimata Lietuvoje. Normali ziema su sniegu ir gerais salciais , bei karsta vasara ir aciu dievui siltu vandeniu , nes jau Baltijos juroje nesimaudziau kokius 5metus nes kiek neatvaziuodavau buvo saltas vanduo
Axx 2010-07-31 23:11
Patiko man pasakymas, kad "reiks atsisakyti bulvių...", tik kažkodėl pirmos šviežios bulvės kiek teko matyti Maximoje būna iš Egipto atvežtos.
Nerkus 2010-08-01 08:16
pirmiausia siulau nevartoti terminu "visuotinis atsilimas", "klimato siltejimas" ir pan. reikia vartoti termina "klimato kaita", nes klimatas keiciasi, del sito niekas nesigincija, bet klimato kaita yra naturalus procesas ir tokie klimato pokyciai vyko per visa zemes gyvavimo laikotarpi. Visi kalba, kad kai tik 19a zmonija pradejo stipriai techniskai evoliucionuoti, tai ir pradejo kilti vidutine zemes temperatura. Paziurekim is kitos puses, o gal prasidejas vidutines temperaturos kilimas dave preteksta padaryti zmonijai technologini suoli i prieki? Kaip tik jau buvo pasibaiges "mazasis" ledynmetis ir zmonija buvo sukaupusi energija suoliui i prieki ir atsilimas ta suoli leido padaryti:)
Pumper 2010-10-02 14:01