Kosmoso šiukšlėms valyti – didžiuliai helio balionai  (1)

Helio balionai naudojami įvairiems daiktams pakelti, tačiau jie gali pasitarnauti ir norint į Žemę sugrąžinti atgyvenusius palydovus, teigia inžinieriai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nebenaudojami palydovai kelia grėsmę kitiems aplink Žemę skriejantiems kosminiams prietaisams. 2009 metais vienas jų pasimaišė dar veikiančio palydovo kelyje. Per susidūrimą sunaikinti abu palydovai, o kosmose pasklido tūkstančiai naujų šiukšlių dalių, rašo NewScientist.com.

Vienas iš būdų užkirsti kelią tokiems susidūrimams – kad savo funkcionavimą baigiantys palydovai, naudodami juose esančius variklius, keliautų Žemės atmosferos link, kur sudegtų. Tačiau tam juos reiktų paleisti su didesnėmis kuro atsargomis, o dėl to didėja jų masė bei paleidimo išlaidos.

Inžinierių komandos teigimu, balionai – pigesnis būdas išspręsti šią problemą. Anot jų, visi nauji palydovai būtų paleidžiami su juose įmontuotais balionais. Kai palydovo eksploatacijos laikas baigtųsi, šis balionas prisipildytų helio ar kitų dujų ir nutemptų palydovą iki Žemės atmosferos.

Skaičiuojama, kad 37 metrų skersmens balionui prireiktų metų nutemti 1,2 tūkst. kilogramų sveriantį palydovą nuo jo pradinės orbitos, esančios 830 kilometrų aukštyje, iki tokio aukščio, kad jis sudegtų atmosferoje. Be baliono, tam prireiktų dešimtmečio.

Balionas ir jam pripūsti reikalinga įranga palydovą pasunkintų 36 kilogramais, o tai mažiau nei sveria degalai, kurių prireiktų, norint satelitą išvesti iš orbitos, teigia mokslininkai.

Vašingtone veikiančio Saugaus pasaulio fondo, skatinančio taikų kosmoso naudojimą, atstovas Brianas Weedas teigia, kad inžinierių pasiūlymas skamba įtikimai. Tačiau, anot jo, šios technologijos nebūtų galima pritaikyti visiems palydovams. Ji nebūtų veiksminga geostacionariniams palydovams, esantiems 36 tūkst. kilometrų virš Žemės.

Vienas idėjos sumanytojų Kerry`is Nockas pripažįstam, kad balionas veiksmingas būtų tik mažesniame nei 1,5 tūkst. kilometrų, tačiau pridūrė, kad į šį limitą patenka ypač tankiai užpildytas regionas maždaug 800 kilometrų aukštyje, kuriame įvyko ir pernykštis palydovų susidūrimas.

Anot jo, jei nebus imtasi veiksmų, padėtis tik dar labiau blogės.

Inžinieriai šiuo metu ieško finansavimo koncepciniam bandomajam skrydžiui.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (1)