Cheopso piramidės paslaptį bandys atskleisti robotas (Video)  (12)

Britų mokslininkų ir inžinierių kuriamas robotas bus pasiųstas Cheopso piramidės šachtą, kad atvertų paslaptingas dureles iš kalkakmenio ir pamatytų, kas yra už jų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Egipto Senienų taryba, prižiūrinti senovės Egipto paveldą, ir Lydso universiteto (D. Britanija) robototechnikos specialistai tikisi, kad XXI amžiaus technika padės įminti itin intriguojančią Cheopso piramidės ertmių paslaptį, skelbia dienraštis „The Independent“.

Pagal „Djedi“ tyrimų projektą, taip pavadintą senovės Egipto žynio Djedi, patarinėjusio faraonui Cheopsui Didžiosios piramidės Gizos plokščiakalnyje statybos klausimais, būsimasis robotas tirs dvi iki šiol iki galo neištirtas Karalienės kameros šachtas. Pirmą kartą šios ventiliacijos ertmes primenančios šachtos, iš Cheopso piramidės Karaliaus ir Karalienės kamerų sienų kylančios 45 laipsnių kampu, buvo atrastos 1872 metais, teigiama pranešime.

Cheopso piramidė, egiptologų manymu pastatyta maždaug prieš 2560 metų iki mūsų eros, yra paskutinysis iki mūsų dienų išlikęs senovės pasaulio stebuklas. Jos centre yra dvi sąlyginai nedidelės patalpos, vadinamos Karaliaus ir Karalienės kameromis. Iš Karaliaus kameros sienų 45 laipsnių kampu kyla dvi 20x20 centimetrų dydžio kalkakmenio šachtos. Kai kurių mokslininkų manymu, šios piramide į dangų kylančios ertmės senovės egiptiečių buvo paliktos tam, kad jomis po mirties į dangų galėtų iškeliauti faraono siela. Tačiau iki šiol nėra jokių įrodymų, kad akmeniniai sarkofagai piramidėje galėjo būti naudojami mirusiųjų laidojimui.

Karalienės kameroje taip pat yra 2 tokios šachtos, tačiau, priešingai nei Karaliaus kameroje, jos neveda į piramidės išorę.

1992 m. mokslininkai, pasitelkę vokiečių inžinieriaus Rudolfo Gantenbrinko pagamintą robotą „Upuaut-1“, pasiuntė jį kopti karalienės kameros šachta į viršų. Tačiau įveikus 60 metrų atstumą roboto vaizdo kamera parodė, kad robotui užkirto kelią kalkakmenio luitas su dviem į varį panašaus metalo rankenėlėmis.

Po 10 metų „Upuaut“ tyrimų projektą ėmėsi tęsti antrasis robotas „Upuaut-2“. Šiam robotui pavyko pragręžti jo pirmtakui kelią pastojusią kalkakmenio sienelę ir įkišti vidun prie šviesolaidžio pritvirtintą miniatiūrinę vaizdo kamerą. Deja, tyrinėtojų laukė nusivylimas – užuot monitoriaus ekrane išvydę paslėptą lobį, už maždaug 20 centimetrų jie pamatė šachtoje įrengtas antras dureles.

„Djedi“ projekto tikslas – įveikti naują kliūtį ir pakilti šachta iki pat jos pabaigos. Egipto Senienų tarybos atstovai ir britų inžinieriai tikisi, kad naujasis robotas galės šį kelią įveikti per vienerius metus.

Pranešama, kad šiuo metu Lydso universiteto specialistai baigia konstruoti „Djedi“ robotą. Kelionę Cheopso piramidės ertmėmis jis turėtų pradėti dar iki šių metų pabaigos, sakoma pranešime.

Šiame vaizdo siužete – Cheopso piramidės vidaus 3D kompiuterinis modelis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(3)
(0)
(2)

Komentarai (12)