Robotas pirmą kartą istorijoje savarankiškai padarė mokslinį atradimą  (38)

Biotechnologijų ir biologinių mokslų tyrimų tarybos (BBSRC) finansuojami mokslininkai sukūrė robotą-mokslininką, kuris jų įsitikinimu yra pirmoji mašina, nepriklausomai atradusi naujas mokslines žinias. Vardu "Adam" (Adomas) praminta kompiuterinė sistema sugeba visiškai automatizuoti mokslinių tyrimų procesą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Roboto dirbtinis intelektas nepriklausomai nuo savo "kolegų" žmonių iškėlė hipotezę apie mielių genomą, suplanavo hipotezei patikrinti reikalingus bandymus ir atliko šiuos bandymus savo valdomoje laboratorijoje. Vėliau tie patys rezultatai buvo atkartoti žmonių atliktuose bandymuose. Eksperimento rezultatai publikuoti 2009 metų balandžio 3 dienos žurnalo "Science" numeryje.

Tyrimui vadovavęs Aberystwyth Universiteto (Didžioji Britanija) profesorius Ross'as King'as vėliau sakė: "Mūsų galutinis tikslas yra sukurti laboratorijose galinčias dirbti jungtines mokslininkų-žmonių ir mokslininkų-robotų komandas". Automatiškai be žmogaus įsikišimo kiekvieną mokslinio proceso etapą galinti atlikti robotą "Adam" sukūrė Aberystwyth ir Kembridžo universitetų mokslininkai. Jis sugebėjo atrasti palyginti paprastas, tačiau naujas mokslines žinias apie kepyklose naudojamas mielių Saccharomyces Cerevisiae ląsteles - organizmą, kurį mokslininkai naudoja modeliuodami sudėtingesnes gyvąsias sistemas. "Adam" hipotezių naujumą ir teisingumą mokslininkai patikrino atskirais rankiniu būdu atliktais eksperimentais. "Biologiniai organizmai yra labai sudėtingi, todėl yra svarbu, kad šių biologinių eksperimentų detalės būtų registruojamos dideliu tikslumu. Žmonėms tai yra sudėtingas ir varginantis procesas, tuo tarpu robotams tai galėtų būti paprasta užduotis", teigia King'as. 

Naudodamasis dirbtiniu intelektu "Adam" iškėlė hipotezę apie tai, kad tam tikri mielių genai koduoja specifinius fermentus, katalizuojančius mielėse vykstančias biochemines reakcijas. Dirbtinio intelekto pajėgumo užteko ne tik hipotezei suformuluoti, bet ir atlikti reikiamiems testams ir rezultatams interpretuoti.  Kol kas ši robotinė sistema yra prototipas, tačiau mokslininkai tikisi, kad jų kuriamas naujos kartos robotas-mokslininkas "Eve" ("Ieva") daug pasitarnaus naujus vaistus kuriantiems specialistams. 

(1)
(0)
(1)

Komentarai (38)