Nustatyta, kad ADHD yra labiau paplitęs tarp suaugusiųjų, nei manėme  ()

Naujai įvertintas suaugusiųjų ADHD paplitimas pasaulyje rodo, kad šis sutrikimas gali būti labiau paplitęs, nei anksčiau manyta. Tikėtina, kad tai paaiškina pastaruoju metu pastebimą suaugusiųjų, kuriems diagnozuojama ADHD, skaičiaus didėjimą, rašo sciencealert.com.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tarptautinė tyrėjų komanda išnagrinėjo 57 tyrimus, kuriuose iš viso dalyvavo 21 mln. dalyvių, ir nustatė, kad apie 180 mln. suaugusiųjų veikiausiai turi ADHD.

ADHD yra raidos sutrikimas, pasireiškiantis dėmesio išlaikymo sunkumais ir per dideliu aktyvumu.

Kai kurie ADHD diagnozę išgirsta būdami tik, tarkime, 38 metų.

„Dėmesio sutelkimas į suaugusiųjų ADHD yra labai svarbus visuomenės sveikatos klausimas, nes negydant šio sutrikimo gali kilti ilgalaikių socialinių, fizinių ir psichikos sveikatos problemų“, – sako Curtin universiteto epidemiologė Rosa Alati.

Tyrimai rodo, kad dabartiniai gydymo būdai, nors ir negali palengvinti visų simptomų, ilgalaikėje perspektyvoje pagerina ADHD sergančių žmonių gyvenimo kokybę.

„Prie fakto, kad didžioji dauguma suaugusiųjų negauna tinkamo gydymo, prisideda keletas veiksnių, įskaitant ribotą dėmesį, ribotas galimybes gauti specializuotą priežiūrą, diagnostikos sunkumus ir gydymo galimybių skirtumus“, – teigė Curtin universiteto psichiatras ir epidemiologas Getinet Ayano.

 

Pasak jos, tyrimų apžvalga ne tik atskleidė didelį ADHD paplitimą tarp suaugusiųjų, bet ir parodė, kad labai reikia daugiau informuoti apie šią sutrikimą, ją diagnozuoti ir skirti gydymą ir tuomet, jei sutrikimas nustatoma jau suaugus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(1)
(0)
(1)

Komentarai ()