Būsimą vėžį užuodžia elektroninė nosis  (3)

Izraelio mokslininkai sukūrė elektronine nosimi vadinamą įrenginį, iš žmogaus kvapo nustatantį, ar jis serga kai kurių tipų vėžiu – net jei auglys dar nematomas rentgenogramose.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Techniono technologijų instituto Haifoje (Izraelis) mokslininkai, kuriantys vėžio identifikavimo iš ore esančių specifinių medžiagų analizatorių, pranešė jau galintys iš pacientų burnos kvapo diagnozuoti mažiausiai keturių tipų vėžį.

Jų sukurta elektroninė nosis nustato, ar tiriamasis asmuo serga plaučių, krūties, prostatos ar gaubtinės žarnos vėžiu, net jei pats auglys dar nematomas rentgeno spinduliais, teigiama instituto pranešime.

Izraelio mokslininkų tobulinama vėžio diagnostinė sistema aptinka ore esančius lakius organinius junginius, net jei jų koncentracija siekia vos kelias dalis iš milijardo. Šie žmogaus organizmo ląstelių išskiriami lakieji organiniai junginiai susidaro dėl pakitusių baltymų ir genetinių pakitimų, atsirandančių prieš auglio susiformavimą.

Ankstesnis elektroninės nosies prototipas, kuriame buvo naudojami aukso nanodalelių davikliai, galėjo „užuosti“, ar žmogus yra sveikas, ar serga plaučių vėžiu.

Dabartinis kvapo analizatorius gali aptikti jau 4 tipų vėžį nepriklausomai nuo pacientų amžiaus, lyties ar gyvenimo būdo ypatumų. Elektroninė nosis naudoja aukso nanodalelių daviklius ir dujų chromotografą, identifikuojantį specifinius junginius.

Naujausi bandymai patvirtino prietaiso patikimumą. Juose dalyvavo 177 savanoriai, kurių amžius svyravo nuo 20 iki 75 metų. Tarp jų buvo plaučių, krūties, gaubtinės žarnos ir prostatos vėžiu sergančių žmonių bei visiškai sveikų asmenų. Vėžių sergančių pacientų iškvėpto oro mėginiai buvo paimti dar prieš pradėjus jiems taikyti reikiamą gydymą, sakoma pranešime.

Elektroninė nosis šių bandymų metu sugebėjo atskirti vėžiu sergančių ir sveikų žmonių kvapo ypatumus, o rezultatų statistinė analizė patvirtino jų patikimumą nepriklausomai nuo įvairių kintamųjų – amžiaus, lyties ir kt.

Vienas iš Techniono technologijų instituto mokslininkų vykdomo projekto dalyvių profesorius Abrahamas Kutenas pareiškė, kad jei šios elektroninės nosies efektyvumą diagnozuojant vėžį patvirtins ir didesnio masto bandymai, šis prietaisas gali tapti paprasta, portatyvia ir neinvazine vėžio diagnozavimo priemone. Tokį prietaisą esą būtų galima naudoti vėžio terapijos ir galimo vėžio sugrįžimo stebėjimui, sakoma pranešime.

Izraelio mokslininkų tyrimų rezultatai skelbiami žurnale „British Journal of Cancer“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(0)
(0)
(0)

Komentarai (3)