Sukurta stiklo pagrindu sudaryta nematomumo efektą užtikrinanti medžiaga  (9)

Panašu, jog daugybėje fantastinių filmų ir knygų minima nematomumo idėja kuo toliau, tuo stipriau žavi medžiagas tiriančius mokslininkus. Iki šiol šiam efektui tirti buvo naudojamos metalų pagrindu pagamintos metamedžiagos, tačiau panašu, jog metalai nėra vieninteliai kandidatai. JAV mokslininkai paskelbė sukūrę pirmąjį stiklo pagrindu pagamintą "nematomumo" įtaisą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pirmieji rimti šios srities eksperimentai pradėti vykdyti dar prieš kelis metus, ir iki šiol sukurta nemažai dalinį nematomumą galinčių užtikrinti medžiagų, mokslo pasaulyje vadinamų metamedžiagomis. Visos jos "tradiciškai" naudoja metalus ir jų junginius su kitomis medžiagomis. Tuo tarpu Mičigano technologijos universiteto (JAV) elektros ir kompiuterių inžinerijos srities mokslininkės Jelenos Semoučkinos (Elena Samouchkina) sukurtas analogiškos paskirties įtaisas yra sudarytas iš stiklo keramikos. Tiesa, iki tikro "nematomumo apsiausto" ar "nematomos kepuraitės" šiam įtaisui dar toloka - juo sukuriamas nematomumo efektas veikia kol kas tik infraraudonųjų spindulių diapazone.

Semoučkina ir jos kolegos iš Pensilvanijos valstijos universiteto neseniai publikavo straipsnį žurnale "Applied Physics Letters", kuriame aprašė ne metalo pagrindu pagamintą nematomumo efektą sudarantį įtaisą. Eksperimentui atlikti jie naudojo identiškos konstrukcijos stiklo keramikos rezonatorius, pagamintus naudojant chalkogenidinį stiklą (tam tikro tipo elektrai nelaidžią - dielektrinę - medžiagą, kurios sudėtyje yra VIA periodinei grupei priskiriamų nemetalų). Kompiuterinio modeliavimo metu toks įtaisas infraraudonųjų spindulių diapazone veikė idealiai - rezonatoriais apgaubti objektai tapdavo visiškai "skaidrūs" sklindančioms bangoms.

Kiti mokslininkai, atlikdami analogiškus eksperimentus, naudoja iš metalinių metamedžiagų pagamintus žiedus ir laidus. "Mes pagaminome pirmąjį stiklinį nematomumo aparatą", sako Semoučkina.

Realūs eksperimentai kol kas sėkmingai atlikti tik su nedideliais cilindro formos objektais. Rezonatoriai išdėstomi koncentriškai; kiekviename jų, vykstant magnetiniam rezonansui, šviesos sklidimo kelias iškreipiamas taip, kad spinduliai sklistų aplink objektą. Tokiu būdu į jo paviršių nepatenka ir neatsispindi šviesa, ir objektas tampa nematomas - tiesa, tik siaurame infraraudonųjų bangų diapazone.

Mokslininkė kartu su savo vadovaujama komanda testuoja ir mikrobangų diapazonui pritaikytą nematomumo įtaiso prototipą. Jis, kaip ir pirmasis įtaisas, yra pagamintas iš keraminių rezonatorių. Bandymų metu objektas ir rezonatoriai patalpinami spindulius sugeriančiomis medžiagomis padengtoje patalpoje, kur specialiomis antenomis spinduliuojamos iki kelių centimetrų ilgio (t.y. ilgesnės nei infraraudonieji spinduliai) bangos. Mokslininkams nematomumo efektą pavyko išgauti naudojant 5-7,5cm skersmens ir 7,5-10cm aukščio metalinius cilindrus.

"Pradėdami nuo tokių eksperimentų, mes norime įvaldyti vis aukštesnius dažnius, vis trumpesnes bangas. Įdomiausia bus tada, kai mes pasieksime regimosios šviesos diapazoną", aiškina mokslininkė. Paklausus jos apie tikrą nematomumo apsiaustą, ji atsako: "Iš principo, tai įmanoma, bet dar negreitai".

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(1)
(0)
(1)

Komentarai (9)