Kas nutiks jūsų kūnui, jei kasdien valgysite sviestą? Mitybos specialistai paaiškino  ()

Mitybos specialistai paaiškino, kaip tai paveiks jūsų sveikatą – tiek dabar, tiek ateityje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Dietologė Alissa Ramsey pažymėjo, kad sviestas turi tam tikrų maistinių savybių. „Sviestas yra riebalų šaltinis, kuris padidina riebaluose tirpių vitaminų pasisavinimą iš kitų maisto produktų ir gali padaryti patiekalą ar užkandį sotesnį“, – aiškino ji.

Tai reiškia, kad jei į bulves įdėsite šiek tiek sviesto, tai padės bulvėse esančiam vitaminui A geriau patekti į organizmą, rašo „Parade“.

Tuo pat metu mitybos specialistė Danielle LaFata pažymėjo, kad su sviestu tai nėra taip paprasta. Ji rekomendavo žmonėms, turintiems aukštą cholesterolio kiekį, vengti per didelio jo vartojimo. Tiesą sakant, D. LaFata pabrėžė, kad kiekvienam naudinga sumažinti sočiųjų riebalų naudojimą. „Visi sotieji riebalai turėtų būti vartojami atsargiai“, - sakė ji.

Abi dietologės pažymėjo, kad sviesto poveikis sveikatai priklauso nuo to, kiek žmogus yra aktyvus, ar jis turi kokių nors sveikatos sutrikimų, kokia yra jo bendra mityba ir kiek sviesto suvartoja.

A. Ramsey paaiškino, kad tai taip pat priklauso nuo to, kaip sviestas naudojamas. Pavyzdžiui, jei kas nors kasdien valgo svieste keptą maistą, tai jį paveiks kitaip nei tuos, kurie valgo keptas daržoves su sviestu. Jei reguliariai renkatės pirmą variantą, A. Ramsey teigė, kad tai gali turėti įtakos energijos lygiui: „Kai kurie žmonės pastebi, kad suvalgę maistą, kuriame daugiausiai yra riebalų, ir kuris turi minimalų angliavandenių ar baltymų kiekį, energijos jiems pritrūksta“.

 

D. LaFata teigimu, jei valgote daug sviesto, tai galite priaugti svorio. „Vartojant per daug, gali padidėti svoris, nes tai yra kaloringas maistas“, – paaiškino ji.

Laikui bėgant, valgant per daug sviesto, galima neigiamai paveikti savo širdies sveikatą ir sukelti širdies ir kraujagyslių ligas, sakė A. Ramsey.

Apskritai dietologės rekomendavo sviestą pakeisti alyvuogių aliejumi, avokadų aliejumi, sezamo aliejumi arba graikinių riešutų aliejumi.

 

Ekspertės teigia, kad retkarčiais šiek tiek sviesto nepadarys didelės žalos jūsų kūnui, tačiau jei pastebėsite, kad jo vartojate daug, apsvarstykite galimybę sumažinti jo kiekį dėl savo širdies.

Pusė šaukšto alyvuogių aliejaus per dieną sumažina mirties nuo vėžio ir širdies ligų riziką. Tai dar kartą patvirtino didžiulę Viduržemio jūros dietos naudą. Tokią išvadą padarė Harvardo visuomenės sveikatos mokyklos ekspertės.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
Autoriai: Vigmantas Balevičius
(4)
(10)
(-6)

Komentarai ()