Skandalas Vokietijoje. „Interviu su Rusijos prezidentu.“ Kas vyksta  ()

Žurnalistui gresia rimti nemalonumai.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2023-11-16 Skandalas Vokietijoje. „Interviu su Rusijos prezidentu.“ Kas vyksta  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vokiečių žurnalistas Hubert Seipel, įrašęs interviu su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu ir parašęs dvi knygas apie jį, iš įmonių, susijusių su Rusijos milijardieriumi Aleksejumi Mordašovu, gavo 600 tūkst. eurų. Tai teigiama tyrime, kurį lapkričio 14 d. paskelbė „Važnyje istorii“, bendradarbiaujant su „Paper Trail Media“, žurnalu „Spiegel“ ir Vokietijos kanalu ZDF.

Remiantis žurnalistų gautais dokumentais, 2018 metais Seipel pasirašė rėmimo sutartį, kuria siekiama sukurti ir populiarinti knygą apie „politinį klimatą Rusijoje“. Už tai jis gavo mažiausiai 600 tūkstančių eurų. Knyga išleista 2021 metais ir vadinosi „Putino valdžia. Kam Europai reikalinga Rusija?“.

Pasirašymui parengtuose dokumentuose yra ranka rašytas užrašas, nurodantis, kad Seipel 2013 metais galėjo gauti pinigų už Putino biografijos „Putinas. Valdžios logika“ parengimą. Žurnalistas neįspėjo nei skaitytojų, nei leidėjo apie galimą interesų konfliktą.

Seipel kelis kartus įrašė interviu su Rusijos prezidentu, visų pirma kompanijai NRD, kuri yra mokesčių mokėtojų finansuojamo visuomeninio transliuotojo ARD dalis.

ZDF prašymu jis patvirtino, kad per Mordašovą gavo paramą. Tačiau, anot jo, verslininkas „jo knygų turiniui įtakos neturėjo“. Sutartyje pabrėžiama, kad autorius „neturi jokių įsipareigojimų rėmėjui dėl knygos projekto“.

 

Televizijos bendrovė NDR, atsakydama į žurnalistų prašymą, pareiškė nežinanti apie Rusijos finansavimą, skirtą Seipel ir pažadėjo patikrinti galimybę patraukti jį baudžiamojon atsakomybėn. ARD ir Rusijos pusė, įskaitant prezidento administracijos spaudos tarnybą, komentuoti atsisakė.

Mordašovas yra vienas turtingiausių Rusijos žmonių. „Forbes“ jo ir jo šeimos turtą vertina beveik 21 milijardu dolerių, o turtingiausių rusų reitinge jis užima penktą vietą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(13)
(6)
(7)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()

Susijusios žymos: