Neįtikėtina! Mokslininkai įrodė, kad žili plaukai gali atgauti savo pradinę spalvą  (1)

Daugumos mūsų plaukai senstant natūraliai praranda pigmentą. Dažnai galvojame, kad stresas taip pat gali turėti įtakos, tačiau iki šiol tai nebuvo įrodyta žmonėms. Vis dėlto 2021 m. atliktas tyrimas pagaliau pateikė tam tikrų įrodymų, skelbia „Science Alert“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Panašu, kad kai žmonės patiria mažiau streso, plaukų spalva gali sugrįžti.

Naujausiame tyrime apie plaukų žilumą ir baltumą dalyvavo 14 sveikų tyrimo dalyvių, kurių amžius buvo nuo 9 iki 65 metų, o jų plaukai jau turėjo žilumo ar baltumo požymių.

Naujausiame tyrime mokslininkai lygindami spalvos pokyčius su keleto savanorių užpildytais streso dienoraščiais – streso ir ne streso laikotarpiais per pastaruosius 12 mėnesių – pastebėjo tam tikrą ryšį tarp streso ciklų ir kai kurių tyrimo dalyvių plaukų pigmentacijos pokyčių.

„Buvo vienas asmuo, kuris išvyko atostogų, ir penki jo galvos plaukai per atostogas vėl tapo tamsūs“, – sakė Kolumbijos universiteto elgesio medicinos docentas Martinas Picardas.

Mokslininkai išanalizavo šimtus plaukų viduje esančių baltymų ir nustatė ryšį tarp baltų plaukų ir daugiau baltymų, susijusių su mitochondrijomis – energijos naudojimo ir medžiagų apykaitos streso rodikliu. Šį ryšį mokslininkai pastebėjo ir anksčiau ir jis patvirtina idėją, kad stresas lemia plaukų spalvos pokyčius.

Naudodama matematinį modelį, kad gautus rezultatus išplėstų didesniam skaičiui žmonių ir amžiaus grupių, komanda daro prielaidą, kad žili ir balti plaukai tam tikromis aplinkybėmis iš tiesų gali atgauti savo spalvą. Nors tai prieštarauja kitam tyrimui, atliktam su pelėmis, šį prieštaravimą gali paaiškinti pelių ir žmonių plaukų folikulų biologijos skirtumai.

 

Tiesa, tyrėjai teigia, kad greičiausiai egzistuoja biologinė amžiaus riba, nuo kurios plaukai tampa žili, o stresas ir kiti biologiniai veiksniai gali paskatinti plaukų folikulus ją peržengti anksčiau.

„Nemanome, kad sumažinus stresą 70-mečiui, kuris jau daugelį metų yra žilas, plaukai patamsės, arba padidinus stresą 10-mečiui pakaks, kad jo plaukai peržengtų žilumo slenkstį“, – sakė M.Picardas.

Tyrimas paskelbtas žurnale „eLife“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(8)
(4)
(4)

Komentarai (1)