Tikras šedevras. Kaip formuojasi žmogaus galūnės (Video)  (1)

Šis procesas lyginamas su skulptoriaus, kuriančio šedevrą, darbu.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kinijos mokslininkai, atlikdami naują tyrimą, išsamiai ištyrė žmogaus galūnių formavimosi procesą, ypač ankstyvosiose stadijose.

Tai praneša „Science Alert“.

Ekspertai išanalizavo tūkstančius ląstelių iš donoro žmogaus embriono audinių, kurių amžius buvo nuo 5 iki 9 savaičių. Jų studijavimas yra tarsi bandymas pažvelgti į užkulisius ir sužinoti, kaip formuojasi mūsų rankų ir kojų pirštai.

Mokslininkai užfiksavo, kurie genai buvo aktyvūs ir kada. Paaiškėjo, kad apie septintą vystymosi savaitę tam tikros ląstelės gauna savotišką išnykimo signalą, dėl kurio atsiranda skirtingos rankų ir kojų pirštų formos.

„Ir tai ne šiaip šaunus mokslas, tai tikrai svarbu, kartais šis procesas vyksta ne pagal planą, o tai išprovokuoja plačias galūnių deformacijas. Jei galėsime geriau suprasti šį procesą, galbūt galėsime rasti būdų, kaip užkirsti kelią tokioms ligoms arba jas gydyti“, – sako ekspertai.

 

Šis tyrimas atvers kelią būsimiems tyrimams. Taip pat gauta informacija leis analizuoti nedidelių šio proceso pokyčių įtaką žmogaus organizmui.

„Tai tarsi žiūrėti, kaip skulptorius iš marmuro luito iškala šedevrą. Šiuo atveju gamta yra skulptorius, o rezultatas yra neįtikėtinas mūsų rankų ir kojų pirštų sudėtingumas“, – pridūrė mokslininkai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(11)
(0)
(11)

Komentarai (1)