„Tai gali būti galas...“ Kažkas nutiko „Voyager 1“. NASA inžinieriai skelbia pavojų  ()

Nedaug NASA misijų taip sužadina vaizduotę, kaip „Voyager 1“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pirmą kartą paleistas 1977 m. rugsėjį, maždaug 820 kg sveriantis kosminis zondas (nešantis vieną iš garsiųjų Auksinių diskų, kuriuose įrašyti Žemės planetos garsai) pasuko link išorinių Saulės sistemos kraštų.  Tų pačių metų gruodį pralenkęs savo brolį „Voyager 2“ (kuris iš tikrųjų buvo paleistas prieš „Voyager 1“), „Voyager 1“ tapo pirmuoju erdvėlaiviu, išskridusiu iš mūsų heliosferos ir yra pirmasis žmonijos pasiuntinys tarp žvaigždžių.

Praėjus maždaug 46 metams nuo paleidimo, „Voyager 1“ misijos mokslinis etapas gali baigtis. Praėjusią savaitę NASA paskelbė, kad stengiasi išspręsti erdvėlaivyje kilusį kompiuterio gedimą – „Voyager 1“ nebesiuntė namo jokių mokslinių ar inžinerinių duomenų. Komandos, kurioms radijo bangomis prireikia beveik visos dienos pasiekti „Voyager 1“, nes jis dabar beveik 11 kartų toliau nuo Žemės nei Žemė yra nuo Saulės, todėl greičiausiai bus galima išspręsti problemą tik po keleto savaičių.

„Iššūkių, su kuriais susiduria „Voyager“ zondai, sprendimams dažnai reikia ieškoti originalių, dešimtmečių senumo dokumentų, kuriuos parašė inžinieriai, ir jie nenumatė šiandien kylančių problemų“, – paaiškinta NASA pranešime spaudai. „Dėl to komandai reikia laiko suprasti, kaip nauja komanda paveiks erdvėlaivio sistemas, kad būtų išvengta nenumatytų pasekmių.

​Tiksli problema, turinti įtakos „Voyager 1“, yra ta, kad FDS (skrydžio duomenų sistema) nebendrauja su viena iš erdvėlaivio posistemių, vadinamų telemetrijos moduliavimo bloku (TMU). Kai FDS renka informaciją, nesvarbu, ar tai būtų astronominiai duomenys, ar paprasti techniniai patikrinimai, TMU siunčia vieną duomenų paketą atgal į Žemę. Tačiau šiuo metu, pasak NASA, TMU grąžina tik „pasikartojantį vienetų ir nulių seką, tarsi jis būtų įstrigęs“. „Voyager“ komanda jau bandė iš naujo paleisti FDS, tačiau klasikinis „atjunkite jį ir vėl įjunkite“ gedimo neišsprendė.

 

Tai ne pirmoji nelaimė, demonstruojanti „Voyager“ erdvėlaivių amžiaus pasekmes. Šią vasarą NASA prarado ryšį su „Voyager 2“, kai dėl žmogaus klaidos jo antena nukrypo nuo Žemės – tai nėra gerai, jei norite pastovaus ir patikimo ryšio su savo tolimuoju zondu. O 2022 m. „Voyager 1“ susidūrė su zondo padėties nustatymo ir valdymo sistemos (AACS) gedimu, dėl kurio jis siuntė panašiai iškraipytus telemetrijos duomenis – šią problemą inžinieriams išsiaiškinti prireikė kelių mėnesių.

 

NASA tikisi, kad abiejuose erdvėlaiviuose dirbs bent vienas mokslo instrumentas iki 2025 m. ir ji galės siųsti inžinerinius duomenis atgal į zondus dar daug metų su „Deep Space Network“ (DSN) – tarptautiniu radijo antenų tinklu. Jei viskas vyks pagal planą, DSN gali pasiekti  erdvėlaivius iki 2030-ųjų vidurio.​

 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
Autoriai: Vigmantas Balevičius
(42)
(3)
(39)

Komentarai ()

Susijusios žymos: