Kokios yra mokslo pažinimo ribos?

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

mobilunkas 2010-09-24 13:06
gal moksliniu atradimu ir nedauges geometrine progresija, bet ju vistiek bus pastoviai ir gana daug, bent jau tol kol zmonija dauginsis ir dides. kai labai sent zmonija ims tai gal ir mazai ka atradines nes bus kova del maisto ir busto
tvset 2010-09-24 13:44
kiek zmoniu tiek ir nuomoniu, ar is tikruju mes tas pazinimo "ribas" pasieksim ar nea parodys tik laikas.... as linkes manyti, kad atsiradus fundamentaliai gamtos problemai, kai zmogus jau jos vienas nebesupranta, sia problema bus sprendzia kompiuteriu, dirbtinio intelekto ar pan. pagalba(kaip straipsnyje yra minima), tiesiog apeinant problema is kitos puses... nes kad ir koks uzdavinys butu sudetingas ir painus jis vis vien gali turet kelis sprendimo budus : )
Zergas 2010-09-24 13:49
manau kad pazinimui ribu nera,na tiek to,beveik nera patys mokslininkai pripazysta kad kolkas mes isnaudojame maximum 10% savo smegenu potencialo,tai galima tik paspelioti kas butu jei pasiektume 50%?taciau is kitos puses reikia sutikti su straipsniu tuo aspektu kad neimanoma isspresti uzdavinio kurio tu net nesuvoki ir negali isivaizduoti.
vazzy 2010-09-24 13:59
seniai paneigtas mitas. nereikia cia rasinet samokslo teoriju.
RiMuSaS 2010-09-24 14:03
Mitas gal ir paneiktas. Bet nereikia cia rasinet nesamoniu taip pat. Kokia cia dar samokslo toerija izvelgi ?
Zergas 2010-09-24 14:11
paneigta?kazkaip nelabai girdejau..gal kokia nuoroda mesteltum?
DGS 2010-09-24 14:21
Mitas: naudojamės tik 10 procentų savo smegenų. Faktai: mes naudojamės tik nedidele dalimi smegenų, atligdami užduotį, tačiau įvairioms užduotims atlikti reikia skirtingų sričių, todėl naudojamės visomis smegenimis. Paimta informacija iš žurnalo ,,Iliustruotas Mokslas'' šio mėnesio numerio.
Zergas 2010-09-24 14:24
ar yra tokiu uzduociu kurioms isspresti reikia keleto skirtingu sriciu darbo vienu metu?ar tai negali buti tos uzduotys apie kurias ir kalba straipsnyje(kuriu zmogus negali kolkas suvokti)?
loggo 2010-09-24 14:30
Gal tu geriau mestelk normalų paaiškinimą/mokslinį tyrimą, kuris tavo teiginį pagrįstų? Ir "aš tai perskaičiau kažkur 'Yahoo Answers' ", arba, "Man taip močiutė sakė, o ji kažkada universitete biologiją studijavo" nelabai tinka. Kažkas virš manęs jau paaiškino: skirtingos smegenų dalys naudojamos skirtingoms funkcijoms atlikti. Taigi, galbūt - SAKAU GALBŪT, nes tiksliai nežinau - sąmoningam mąstymui ir naudojama ~10%, bet likusi dalis irgi nėra 'daržovės' būsenos - kontroliuoja kvėpavimą, širdies darbą, t.t. O kas dėl straipsnio... Tai man atrodo, skaičiau kažkada 'mokslininkų' teiginius iš praeito amžiaus kažkelinto dešimtmečio (5-7 deš.?), jog, jų manymu, viskas, kas yra įmanoma, jau atrasta, ir kad nuo tol mokslas liks vietoje. Oj, kaip jie suklydo. Gal dabartinių mokslininkų protas ir yra per prastas suvokti vis sudėtingesniems fizikos reiškiniams, bet juk žmogus EVOLIUCIONUOJA. Jei senovės urviniam žmogui būtų bandę išaiškinti atomo sandarą, manot, jo protas būtų suvokęs tai? Ne. Bet praėjo keli tūkstančiai metų (labai trumpas laikas, evoliucijos atžvilgiu) ir žmogus atrado ne tik atomą, bet ir jo sudedamąsias dalis, ir begalę kitų reiškinių. Viskas vien dėl to, jog žmogaus protas išsivystė iki tokio lygio, jog pagaliau sugebėjo tai suvokti.
lgtech 2010-09-24 14:31
Teisingai. net ir norėdami, be pašalinių priemonių negalėtume padidinti tarmiamą 10 procentų ribą.
rwc 2010-09-24 14:32
Jei rimti mokslininkai paneiginėtų kiekvieną kliedesį, tai neturėtų laiko atradimams. Bet kas, elementariai susidūręs su tomografija, evoliucijos teorija, intelektika žino, kad ta 10% "teorija" prieštarauja elementariems faktams. Ji reikalinga tik šarlatanams, "pagrįsti" telekinezei, astralinėms kelionėms, ekstrasensorikai, hilerizmui... Lyg būtų bent kiek susiję.
Saturn 2010-09-24 14:32
Ribų nėra.
Azuolas 2010-09-24 14:35
http://lt.wikipedia.org/wiki/Dešimties_procentų_mitas Jei netenkina wikipedija kaip informacijos šaltinis, tai straipsnio apačioje yra mestelta daugiau nuorodų. edit. kažkaip keistai nuoroda rodo, kai yra lt raidžių. tiesiog į wikipediją (ar google) įrašyk "Dešimties procentų mitas"
Azuolas 2010-09-24 14:42
O dėl straipsnio, tai manau, jog visiška nesąmonė. Dar viduramžiais buvo taip manančių... Manau daug greičiau žmoniją apsės kokia masinė kvaila ideologija, stabdanti mokslą, negu pasieks savo pažinimo ribas.
Pointman 2010-09-24 15:00
Visiskai pritariu, viduramziais buvo aiskinama: Dievas viska sukure pries mazdaug 6000 metu ir nuo to laiko viskas yra taip kaip tada buvo. Arba, pries mazdaug 200 metu irgi atsirado ,,rimtu" mokslininku kurie paskelbe jog visos gyvunu rusys esancios pasaulyje jau yra trasto ir istyrinetos. Pasakykit, ar jie buvo teisus?
Sarunas 2010-09-24 15:19
Mano asmenine nuomone gal atradimų (pabrėžiu ATRADIMŲ) tempai ir sumažės. Tačiau nauji atradimai formuoja naują požiūrį į tam tikrą mokslo sritį. Ir būtent dėl šios priežasties visąlaik suformavus naują požiūrį į tam tikrą mokslo sritį - atsiras ir teorijų bandančių paaiškinti tam tikrą nesuprantamą dėsnį ar neatsakytą klausimą. Kaip jau minėta anksčiau buvo, žmogus evoliucionuoja. Ir žmogaus evoliucija (gal) labiausiai orientuota į smegenų vystymąsi (lyginant su kitais gyvūnais).
Atlast 2010-09-24 15:21
mokslinis progresas nesustos, kol bus rasomos mokslines fantastikos knygos
HardAxe 2010-09-24 15:58
http://lt.wikipedia.org/wiki/De%C5%A1im ... 5%B3_mitas aptarta nuoroda. aš manau, kad atradimai visai nedings, tačiau jų mažės, ir juos bus vis sudėtingiau padaryti. O mes, paprasti žmonės, vis rečiau suprasim kas buvo atrasta (turiu omeny iš tikro suprasim, o ne perskaitysim populiariojo mokslo žurnale, kuriame betką galima pateikti kaip atradimą)
Muskietininx 2010-09-24 16:03
Pabandykim įsivaizduoti kaip tai atrodytų. Taigi, aš bėgu, kvėpuoju, džiaugiuosi, tuo pačiu liūdžiu, pykstu, svajoju, miegu, stumdau štangą, skaičiuoju, sprendžiu visokius uždavinius, galvoju apie praeitį, ateitį ir dabartį, kuriu meninius šedevrus kaip paveikslai, eilėraščiai ir t.t. Hmmm.... tai kiek procentų aš jau išnaudoju ? Tas užduotis suvokti mes galime, bet fiziškai tai padaryti yra neįmanoma. 'Ir išvis, kokia prasmė tai daryti ? atradimai padaromi skirtingose srityse. Ir kiekvienas mokslininkas susikoncentruoja į būtent savo daromą darbą. Juk biologas nebando atrasti vaisto nuo AIDS, tuo pačiu ieškodamas naujų egzo planetų ir dar konstruodamas kokį nors naują super kompiuterį ar dar bandydamas išspręsti dar neišsprendžiamą matematinį uždavinį. Ak, o jeigu jis dar bandytų pagerinti kokį nors rekordą pvz. 100 metrų bėgime ? tai kas per mokslininkai tada būtų ? Galbūt ir būtų išnaudojama didesnė smegenų darbo dalis, bet tai tik paspartintų atradimus skirtingose srrityse. Dabar mes darome viską lėčiau, bet to daryti tirkai dar nenustosime. Išeina taip, kuo daugiau išnaudosime savo smegenų galimybes, tuo greičiau tikrai pasieksime kokią nors ribą. Nes tai tik paspartintų tų atsiradimų greitį ir viskas.
Staska 2010-09-24 16:28
Gali buti, kad pazinimo ribu ir kol egzistuos gyvybe, visa laika bus atrandama kazkas naujo. O is principo, nieks negali nei patvirtint, nei paneigt, kad egzistuoja realybes aspektu, kuriu nei dabartiniu zmoniu, nei kitu protingu gyvybes formu, jei tik tokios egzistuoja ar kada nors egzistuos, negli ir galbut niekad negales suvokti. Cia gali kiekvienas filosofuot,kai tik nori.