Keistoje Visatoje gyvename. Atrasta planeta su uodega  ()

Kalifornijos universiteto Los Andžele astrofizikų komanda atskleidžia WASP-69b, dujinės egzoplanetos, savo dydžiu prilygstančios Jupiteriui ir esančios 160 šviesmečių atstumu nuo Žemės, paslaptį.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Naujame tyrime, paskelbtame „The Astrophysical Journal“, mokslininkai nustatė, kad WASP-69b dėl savo artumo pagrindinei žvaigždei praranda savo atmosferą 200 000 tonų per sekundę greičiu, todėl susidarė į kometą panaši jos uodega, mažiausiai 560 000 kilometrų ilgio.

Kalifornijos universiteto magistrantė ir pagrindinė autorė Dakotah Tyler, pranešdama apie tyrimo rezultatus, pabrėžė: „Galiausiai radome šią uodegą ir parodėme, kad ji yra mažiausiai septynis kartus ilgesnė už pačią planetą“.

WASP-69b, žinoma kaip „karštas Jupiteris“, visą savo žvaigždę apskrieja per mažiau nei keturias Žemės dienas. Stebėjimai naudojant 10 metrų teleskopą W.M. Keck observatorijoje Havajuose parodė, kad žvaigždžių vėjai iš planetos atmosferos išeinančias dujas paverčia ilga plona uodega, kuri ir toliau seka WASP-69b. Šios išvados pabrėžia atmosferos masės praradimo tyrimo svarbą, kad būtų galima geriau suprasti planetų evoliuciją mūsų galaktikoje.

 

Antonia Oklopčic iš Amsterdamo universiteto ir Trevoras Davidas iš Flatiron instituto taip pat prisidėjo prie šio tyrimo, pabrėždami retą galimybę realiu laiku ištirti masinį WASP-69b atmosferos praradimą. Kitas mokslinių tyrimų etapas atradėjams bus tolesnis atmosferos procesų skirtumų egzoplanetuose tyrimas ir jų vaidmens planetų sistemų formavime nustatymas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
Autoriai: Vigmantas Balevičius
(11)
(0)
(11)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()

Susijusios žymos: