Nauja hipotezė apie sudėtingos biologinės gyvybės atsiradimą Žemėje

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

faktas 2010-10-25 14:51
Tai kad jau skaičiau tą hipotezę bent prieš metus. Nesupratau, kas čia naujo...
Darwin-was-right 2010-10-25 15:06
Aha, o mum per citologijos paskaita destytojas apie tai pasakojo. Taip pat pries metus Cia yra dabartine vyraujanti teorija.
batusia 2010-10-25 15:54
Arba neįsiskaitei į straipsnį, arba jūsų citologijos dėstytojas labai anksti perima įvairias naujas, nepagrįstas teorijas Teorijų kaip buvo, taip ir yra daug, tačiau jos netampa vyraujančiomis, kol nepagrindžiamos ganėtinai svariais argumentais.
faktas 2010-10-25 16:01
Tai kad straipsnyje tos teorijos paremtos tik prielaidomis. Na maždaug taip galėjo būti...
nightex 2010-10-25 21:00
straipsnyje rashoma, kad be mitochondrijos lastelės negalejo egzistuoti, kaip buvo manoma ir tai neva buvo įrodyta. Tai gan svarus argumentas.
Tres Lunas 2010-10-26 12:51
"... jos (ląstelės) turėjo dalintis gaunamais resursais, o ne konkuruoti ar siekti būti vienintele egzistuojančia ląstele". Kad taip įsiklausytumėm į šią auksinę mintį ir gyventume ja vadovaudamiesi. Bet fantastika yra jau ir tai, kad kažkam pavyko šį stebuklą pastebėti ir jį atskleisti kitiems. Tiesa, kiek ir kurie iš mūsų pajėgs tai suprasti?
rwc 2010-10-26 13:05
Pataisykit jei klystu. Mitochondrijas turi aerobinės ląstelės (kurioms būtinas deguonis, ir kurios išskiria CO₂). Mitochondrijos panašios į degeneravusias anaerobines ląsteles (kurios naudodamos aplinkos šilumą ir šviesą vartoja CO₂ ir išskiria laisvą deguonį). Mitochondrijoms deguonis pražūtingas. Tai ar čia tikrai tokia keista simbiozė? Anaerobinės yra gerokai paprastesnės, bet joms reikia apsaugos ir maisto. Aerobinės sudėtingesnės todėl mažiau efektyvios - jei ne ląstelė su iš esmės priešingu metabolizmu jos viduje. Kaip ir dvitaktis variklis ;] Ir gal dar kas primintų: kaip maitinasi visokios amebos? Kiek pamenu iš vadovėlių, lyg jos "apkabina" maisto medžiagą ir uždaro ją savo viduje, kol suskaido. Ar labai neįmanoma, kad toks eukariotų protėvis prokariotas bandė "suvalgyti" ištisą mažesnį mitochondrijų protėvį, bet prarijęs nesugebėjo perkąsti? O tam pirmajam mitochondrui visai patiko būti "virškinamam" (ir - šalutinis efektas - maitinamam protoeukarioto metabolizmo liekanomis) - kaip dabar mūsų žarnynų ląstelėms?
arbatžolė 2010-10-26 18:48
Amebos taip ir maitinasi kaip parašei, rwc. Tai vadinama fagocitoze. Apglėbia tos amebos maisto medžiagas, paskui viduje nešamas tas maistas tokia "maisto vakuole" ( jei teisingai išsireiškiau ), susilieja ta vakuole su lisozoma, kurioje yra virškinimo enzimai ir taip suvirškina. Dėl "endosimbiozės teorijos". Tai taip ir manoma, kad anaerobinė ląstelė prarijo mitochondriją, tik dėl ko ji ten pasiliko nesuvirškinta nelabai aišku, bet ir vėl gi manoma, kad dalis mitochondrijos DNA nukeliavo į šeimininkės ląstelės DNA ir ten įsitvirtino.
arbatžolė 2010-10-26 19:11
ir dar, rwc, naudodami šviesą ir CO₂, deguonį išskiria chloroplastai, ne mitochondrijos
rwc 2010-10-26 20:49
Pasitikslinau, ir liko visai neaišku su ta (an-)aerobija ;] Protomitochondrijos kildinamos iš alfaproteobakterijų, kurių dauguma fotosintetina skaidydamos CO₂. Iš tų pačių kildinami plastidai (tarp jų - chloroplastai) ir parazitinės rikecijos, kurios gyvena kitose ląstelėse (ar ne pirmas žingsnis į endosimbiozę?). Kaip supratau, kai kurios pagal aplinkybes gali keisti savo metabolizmą - t.y., vienomis sąlygomis aerobiškai, kitomis fotosintetinti anaerobiškai (mitochondrijos irgi pagal deguonies kiekį?). Ir visgi - taip, protomitochondrijos kažkodėl laikomos aerobinėmis. O kad eukariotai išsivystė iš anaerobinių... Negirdėjau. Jei kur suklydau - prašau, patikslink.
arbatžolė 2010-10-26 23:41
Sutinku su tavim, dauguma alfa-proteobakterijos "gyvena" kitose ląstelėse, vienos parazitinės, kitos draugiškai visai panašu, kad dėl to įvyko endosimbiozė. Metabolizmą gali keisti, tik "facultative (an)aerobe" bakterijos, jeigu yra deguonies, jį naudoja, jeigu nėra tai sieros arba azoto junginius. Bet kodėl manai, kad mitochondrijos anaerobiškos? Juk jos naudoja deguonį energijai gaminti. Deguonis, kurį įkvepiame, taigi joms ir skirtas...
Alfa 2010-10-27 12:39
Jokia čia naujovė. Dėstytoja šitaip jau prieš kelis metus aiškino. Ir, kad mitochondrijos (o ir chloroplastai) pateko į ląstelę, nes buvo "prarytos". O kaip kitaip? Kito kelio ir nėra tik fagocitozė. Galbūt naujovė ta, kad be mitochondrijų negalėjo daugialąsčiai atsirast? Bet ir tas buvo savaime suprantama.
rwc 2010-10-27 18:23
KaNuori 2010-12-18 14:34
Paskaitykit biblija - viska sukure Dievas!