LHC aukštesniuosius matmenis gali aptikti jau kitais metais?  (14)

Didįjį hadronų priešpriešinių srautų greitintuvą (LHC) inžinieriai konstravo kelerius metus. Buvo manoma, jog prireiks dar kelerių metų, kol bus gauti pirmieji mokslo požiūriu vertingi rezultatai. Tačiau CERN specialistų džiaugsmui, ilgai laukti neteko. Bandymai yra tokie sėkmingi, jog jau pasirodė pirmųjų spekuliacijų apie tai, jog aukštesniųjų matmenų egzistavimą pavyks įrodyti jau kitais metais.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

LHC generuojami duomenų srautai šiuo metu yra didžiuliai. Praėjusį pirmadienį išleistas pranešimas spaudai teigia, jog ATLAS eksperimento eiga yra itin sėkminga ir kad mokslininkai dar iki 2011 metų pabaigos turėtų patvirtinti arba paneigti paslaptingojo Higgso bozono egzistavimą. Tačiau prognozės tuo neužsibaigia - pranešime užsimenama, jog dar prieš 2012 metus gali būti pateikti įrodymai apie aukštesniųjų matmenų egzistavimą. Kol kas žmonijai neabėjotinai yra žinomi keturi - trys geometrinės erdvės matmenys (ilgis, plotis, aukštis) ir ketvirtasis - laikas.

ATLAS yra vienas pagrindinių LHC vykdomų eksperimentų. Jo rezultatyvumas jau kurį laiką stebina pačius eksperimentų sumanytojus. "Mes ištisai gauname naujų rezultatų. Naują rezultatų porciją planuojame pristatyti kitų metų pradžioje, 2011 metų žiemos konferencijos metu. Atsižvelgiant į tai, kad mes sugebėjome pasiekti rekordinį dalelių susidūrimų intensyvumą, ir imant bendrai ATLAS ir CMS projektus, galime tikėtis tiksliai nustatyti, ar egzistuoja Higgso bozonas visame teoriškai leistinų masių diapazone, ar bent jau surinkti įrodymus apie galimą jo egzistavimą, jei jo masė yra didesnė  nei 1,25GeV. Mes taip pat potencialiai galime įrodyti supersimetrijos arba naujų dar nežinomų jėgų egzistavimą", teigia ATLAS atstovė spaudai Fabiola Gianotti.

ATLAS dabartiniu metu kol kas "atostogose", t.y. teorinio Higgso bozono, tamsiosios materijos ir aukštesniųjų matmenų paieškos laikinai nėra vykdomos. Vietoj to tiriami švino jonų susidūrimo metu atsirandantys efektai, taip greitintuve sukuriant miniatiūrinius "didžiuosius sprogimus". Eksperimentavimas su sunkiųjų jonų susidūrimais vyks iki gruodžio pradžios. Tada CERN planuose numatyti įprastiniai greitintuvo aptarnavimo darbai. Didžiajai mokslininkų daliai 2011 metų pradžioje grįžus iš atostogų, LHC vėl bus įjungtas. Pagal dabartines prognozes, 2011 metai teorinės fizikos atžvilgiu turėtų būti itin rezultatyvūs.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (14)