Ben Judah. Romai - labiausiai persekiojami žmonės Europoje? (Video)

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Etmonas 2010-11-21 13:09
Jaučiasi, kad straipsnis yra verstas, nes persmelktas vakarietišku politkorektiškumu. Žiūrint iš paprasto žmogaus perspektyvos, čigonai (romai?) nėra integralūs. Kiek Lietuvoje yra čigonų, kurie nesiverčia narkotikais, vagystėm ir kitais nusikaltimais? Gal tik Radžis ir Sare roma kolektyvas. Kiek man tekę yra juos pažinti - visi banditai iki kaulų smegenų. Tai yra jų genuose. Ar kiti žmonės kalti, kad negali apsikęsti ištisos banditų nacijos? Gal ir galima pakeisti situaciją, bet be pačių čigonų noro to padaryti - tikrai nieko nesigaus. Beje, šis straipsnis kaip tik apie tai.
Analog 2010-11-21 13:15
Man ir nepatinka tas korektiškumas, čia panašiai, kaip š suvynioti į saldainio popierėlį, bet nuo to jis netaps saldainiu.
Etmonas 2010-11-21 13:34
Politkorektiškumas yra skirtas iškreipti esmę, kvailinti žmones. Vakaruose tas jau padaryta, dabar aktyviai braunamasi iki mūsų. jeigu naudoji feisbook'ą - yra įdomi grupė prie tolerastiją ir politkorektiškumą. Mano galva, ten nėra visiškai ultra dešiniųjų grupė, ten tiesiog yra įdomių dalykų mąstančiam žmogui.
Aistis 2010-11-21 13:43
apie ka ten tas vyriskis rusiskai kalbejo?
vyge 2010-11-21 13:50
Man regis nėra tokio dalyko kaip "bandito genas". Tiesiog augdamas mokaisi iš savo aplinkos kaip reikia gyventi. Mano nuomone būtų gerai jei jiems pavyktų susigyventi su visais kitais išlaikant savo kultūrą, savo klajoklišką gyvenimo būdą. Nežinau, gal dar liko klajoklių kur nors Azijoje ar Australijoje, bet man regis Europoje jau nebe.
Azuolas 2010-11-21 14:04
. O tokiom sąvokom žmonės labai mėgsta žaisti... Jei tik kas, iškarto visokios tai tautinės diskriminacijos ir dar visokių nesąmonių. Natūralu, kad jei kokie 95% yra vagys, tai nekoks visuomenės požiūris bus ir į tuos likusius 5%, kurie galbūt dori ir išsilavinę žmonės. Nepasirinksi juk kur gimti Aš gal ir labiau norėčiau būti gimęs kokiu pasiturinčių norvegu, bet gimęs lietuviu ir gavęs visą "paketą" gerų ir blogų savybių, kuriuos susikūrė lietuviai Jeigu būčiau darbdavys, tai žinoma nenorėčiau priimti dirbti čigono. Tai ne dėl to, kad esu koks rasistas, bet tiesiog nenoriu rizikuoti ir priimti bandito. Lygiai taip pat nepriimčiau dirbti ir treninguoto skustagalvio. Žinoma, kad nebus tokie žmonės būtinai banditai, bet tikimybė, kad toks bus, yra nepalyginamai didesnė nei šiaip eilinio žmogaus. Čia ne šiaip tušti stereotipai, norintys gali pradėti sudarinėti statistiką
werafonas 2010-11-21 14:07
Aš nesuprantu tokių kuriozų. Kame bėdos??? Nepatinka, nesiseka tegul grįžta iš kur atkeliavę. Tai liečia visus kitataučius. Sėdi kitiems ant sprandų ir aimanuoja, kaip jiems negerai. Duot 50 Lt bilietui ir ate.
qzar 2010-11-21 14:22
Tai kad jiems visur blogai tik pasirenka vieta kur galetu geriau isitvirtinti ir nieko neveikti ir va pvz narkotikus pardavineti.Na jai jie visur bastosi po europa tai reiskes toje rumunijoje isvis ne pyragai. As nesuprantu kai paprastas zmogelis koks pasistato nelegalu pastata tai iskarto prisistato asmenys ir liepe nugriauti o kai vilniuje prisistate tai nieko normalaus nepadaro narkotiku irstva ir gerai tipo .Baudas sudeti nugriauti tuos pastatus ir lai varo is kur atejo.Suprasciau jai butu nusipirke zemes ir viska normaliai kaip pridera pasidare bet dabar tai tiesiog ziauru.
Etmonas 2010-11-21 14:23
Vyge, Klajoklių genčių yra apstu ir mūsų laikais, tiesa, tai yra archaiškos visuomenės: Afrikoj tuaregai, beduinai, Vidurio Azijoje mongolai ir kiti čiurkos po stepes gyvulius vaiko berods ir Artimuosiuose rytuose kas nesiverčia narkotikais ir ginklais, tai su ožkom po kalnus keliauja. Taip pat Australijoje bei Pietų Amerikoje yra nesėslių gyventojų. Europoje, jei ir yra klajoklių - nebent Suomijoje paskui šiaurės elnius vaikštantys. Tik reikalas tas, kad visi klajokliai verčiasi gyvulininkyste, o ne atlieka gangrenuojančios galūnės vaidmenį visuomenėje. Ąžuole, O vat ir yra genas, atsakingas už polinkį nusikalsti. Gal prieš pusmetį ar pan. būtent čia ir buvo patalpintas straipsnis su tyrimo išvadomis. Konstatuota, kad toks genas yra, bet tinkama socialinė aplinka ir geras auklėjimas leidžia jam nepasireikšti. Deja, bet apie čigonus bloga nuomonė jau ne vieną šimtmetį sklando. Ir jie patys nemato reikalo keistis. Sakykim, kad išvaryti juos lauk yra žiauru, pažeidžiamos žmogaus teisės ir pan., bet tvarką pabandyt galima įvesti tik griežtu ultimatumu: susiranda lai kažkokį darbą, pastovią gyvenamą vietą, įgyja bent jau pradinį ar pagrindinį išsilavinimą ir t.t. Žodžiu, kelti sąlygas tokias, kad galėtų bent jau cirkuliuoti visuomenėje kaip įprasta dalis, o ne kaip marginalai. Bet, aišku, čia vėl žmogaus teisės. Kuo daugiau teisių turi visokios mažumos - tuo labiau dūsta ta dalis, iš kurios kišenės tos mažumo gyvena.
Mistė 2010-11-21 14:27
Kaip sakė „Azuolas“ – esmė kultūroje, aplinkoje, o ne genuose. Bet vis tik jei būčiau darbdavė, atsižvelgčiau į žmogaus sugebėjimus, o ne į jo tautybę. Pokalbyje dėl darbo galima pamatyti, ar žmogus atrodo padoriai. Be to, net jei kažkada žmogus buvo banditas, tai dar nereiškia, kad jis nepasikeitė. Manau, reikia suteikti ir antrą šansą. Video tas romų priešininkas sakė „Kodėl valstybė, ES turėtų skirti pinigų spręsti svetimoms problemoms?“ Negi čia svetimos problemos? Jei svetimos, tai ko tada visiems taip trukdo? Esmė tame, kad čia nėra svetimos problemos. Patiems nusikaltėliams jų nusikaltimai gal net ir ne problemos, o problemomis tai labiau yra nukentėjusiems. Kitose šalyse apie lietuvius sakoma, kad jie banditai, vagys. Susimąstykit.
Nerkashis 2010-11-21 14:45
Kaimynystėje gyvena kelios romų šeimos. Prieš kokius 5-10metų ganydavosi arkliai aplink kvartalą, vakarais skambėdavo dainos. Pastaruoju metu - nei dainų, nei arklių. Juos pakeitė automobiliai. Dauguma jų verčiasi kontrabanda (cigaretės, alkoholis), gal narkotikais, gauna soc. išmokas. Kaimynas pasakojo, kad užsimanė čigonas verandą persodažyt. Gyvena jis soc. skyriaus skirtame būste. Savivaldybėj bandė aiškint, kad nėra lėšų. Bet tada romas kibo į atlapus - pradėjo kaltint diskriminacija. Ir veranda buvo perdažyta. Tuo pačiu prašymu kreipėsi ir lietuvis. Negavo nieko. Tiesa, iš mano kvartalo pažinojau vieną romų šeimą, kuri buvo tvarkinga ir draugiška. Dažnai matau būriais traukiančius vaikus mokyklon.
šakės 2010-11-21 14:59
Naujas žodis
immortallt 2010-11-21 15:14
Pirma, tai kad yra etnine mazuma, niekas neleidzia nepaisyti istatymu. Gyveni ant svetimos zemes - nuvaryt. Statai neleistinus pastatus ant svetimos zemes - nugriaut. Pazeidineji istatymus - deportuot, jei tik yra galimybe arba uzdaryt kur nors kur dar turetu ir dirbti. Jei gyvenime nieko nedirbai - jokiu ismoku. Stumdo narkotikus ? Viska ka su juos ras suvaryt jam i vena, jeigu jam patiks - gales ir toliau stumdyt. O kad cia reikia juos integruot tai nesamone. Visos galimybes integruotis sudarytos, tik nera jokio noro. Kuo jie tokie isskirtiniai negu kokie azijieciai, afrikieciai, bulgarai, ukrainieciai ar tie patys lietuviai nuvare i Norvegija ? Skiriasi tik norai ir poziuris. Jei NORI prisitaikyt, tai ir prisitaikysi. Jei tavo poziuris, kad jei naudinga but gangrenuojancia visuomenes dalimi, tai ir bus... Na tai tokius skandint iskart reikia, kaip kaciukus maise arba priverstinis perauklejimas sunkiaisiais darbais. Nuolata kalbama apie zmogaus teises, turetu but ir visuomenes teises, nes kartais jau per daug leidziama toms mazumoms...
Arns 2010-11-21 15:27
Kad Vakarų Europa degradavo besirūpindama "kitokiais" tai faktas, tačiau visi tie teiginiai jog čigonai turi kitokį geną kvepia šarlatinizmu arba net nacizmu. Visi žmonės turi vienodus genus, tik skiriasi jų aktyvumas. Nes net keista kaip pas čigonus nerado ir "tingumo geno"
nazijew 2010-11-21 15:38
Čigonų jau tokia kultūra, pas juos nera žodžio "dirbti", jeigu nori buti tikras turtingas ir gerbiamas čigonas, turi "suktis". Sažiningai dirbantis, geriausiu atveju taptų taboro lochu ir pajuokos objektu... O integruotis jie nenori, ir niekas ju jokiomis programomis neprivers. Politkorektiskumo propaguotojai nenori suprasti kad visuomenės neapykanta sitiems parazitams atsirado ne iš nieko... ...o genai. genai daug ką reiškia, sakyti kad visi zmonės vienodi, tai tas pats kas neigti evoliuciją... Dar va straipsnis geras apie "romus" - http://www.balsas.lt/naujiena/505418/br ... ti-pilieti
jordanbn2 2010-11-21 15:38
Amerikoje pasiteisino lusnynuose gyvenanciu (daugiausia negru) integravimas. Lusnas nugriove, statybos bendroves ipareigojo i kiekviena pastatyta nama ileisti gyventi seima is lusnyno, ne uz dyka, jie perka ta buta issimoketinai, gauna darba ir pirmyn, Kai aplinkui normalus zmones - mazesne paskata degraduoti. Susimovei tavo problemos, bet kai tokia situacija, nera kur pasideti, be to norisi issilaikyti normalioje vietoje, tai atsiranda motyvacija dirbti, neprarasti busto. O kad stato valstybineje zemeje lusnas - cia valdininku apsileidimas... , juk ne per viena menesi pastate visa lusnyna, jis pletesi daugeli metu. Va pamatei pirma lusna - nugriovei, pamatei dar viena na ir ta nugriovei, va tada trecia lusna toje pacioje vietoje jau niekam nekils noras statyt.
manciukaz 2010-11-21 15:53
Arns 2010-11-21 16:10
su juodaodžiais kitaip, ilgą laiką JAV juodaodžių problema buvo ne nenoras dirbti, o galimybė gauti darbą. Vos prieš nepilnus 40 metų juodaodžiai ten tapo(bent įstatymiškai) žmonėmis. Įkeldinti per prievartą ir dar skolą užmesti, galima nebent studentams, ir tai įmituojant jog dėl geresnės ateities, reikia sušelpti bankus. Po tokio sprendimo, nusiristume iki kokio Mianmaro lygio. Be to reikia darbo. Gal geriau vargingai gyvenančius ir norinčius dirbti skatinkime, one svajokime apie romų ar dar kieno integracijas...
Robinis 2010-11-21 16:18
Reik daryt kaip Prancūzai daro. Išvyti ir euru duot Bet kiek teke susidurti su "romais" visi įspūdžiai tik neigiami.
Pumper 2010-11-21 17:11
Kas tuos eurus pafinansuos? Gal tu? Ir kodėl čigonai lietuvių pinigų nusipelno tuo atveju, jei juos - nesugebančius sakinio lietuviškai pasakyti žulekus - būtų nuspręsta deportuoti?