Japonų kosminis zondas „prašoko“ Veneros orbitą  (7)

Japonijos kosminis zondas „Akatsuki“ pasiekė Venerą, tačiau įvesti į orbitą zondo nepavyko – zondas „prašoko“ orbitą ir nuskriejo į kosminę erdvę.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

300 mln. JAV dolerių vertės projektas kitą galimybę įeiti į orbitą aplink Venerą turės tik po 7 metų. Tačiau neatmestina galimybė, jog „Akatsuki“ toks bandymas nepavyks ir zondas amžiams liks klajoti kosminėje erdvėje.

Kosminis zondas „Akatsuki“, kurio pavadinimas, išvertus iš japonų kalbos, reiškia „Aušra“, iki Veneros keliavo ilgiau nei šešis mėnesius. Naktį iš pirmadienio į antradienį, maždaug apie antrą valandą Lietuvos laiku kosminiame zonde buvo įjungti raketiniai varikliai, kuriais manevruodamas „Akatsuki“ turėjo įeiti į orbitą aplink Venerą.

Tačiau įsijungus varikliams, dingo ryšys su zondu. Tai atsitiko tuo metu, kai kosminis aparatas atsidūrė Veneros šešėlyje Žemės atžvilgiu. Ryšio pauzė, turėjusi trukti apie 22 min., užsitęsė net iki 1,5 valandos.

„Turime duomenų, jog zondas į planuotą orbitą neįėjo, - ankstų gruodžio 8 d. rytmetį pranešė Japonijos kosminių tyrimų agentūros JAXA atstovai. – Ko gero, taip galėjo nutikti dėl skaičiavimų paklaidos.

JAXA mokslininkams pavyko atkurti ryšį su „Akatsuki“, tačiau per vėlai – kosminis zondas ėmė tolti nuo Veneros. „Stabdyti“ zondą ir pasukti jį atgalios, Veneros link, liko per mažai degalų. Tačiau egzistuoja galimybė pabandyti zondą Veneros orbiton įvesti po septynerių metų.

„JAXA pradėjo tyrimą, kad išsiaiškintų nesėkmės priežastis, - pridūrė JAXA atstovai. – Apie tyrimo rezultatus pranešime, kai tik jie bus žinomi.“

Daugiau informacijos apie japonų kosminį zondą „Akatsuki“ rasite anksčiau publikuotoje naujienoje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (7)