Didžiulis tyrimas. Galima sustabdyti senėjimą. Skelbiama geriausia dieta smegenims  ()

Tirta 100 savanorių, kurių amžius nuo 65 iki 75 metų.


Senatvė
Senatvė
© Ahmet Demirel (Atvira licencija) | https://commons.wikimedia.org/wiki/File:003_p4_dd.JPG

Visi šio ciklo įrašai

  • 2024-05-29 Didžiulis tyrimas. Galima sustabdyti senėjimą. Skelbiama geriausia dieta smegenims  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Biologinių senėjimo procesų supratimas gali padėti mums gyventi ilgiau ir išlikti sveikesniems, o naujas tyrimas sieja smegenų senėjimo greitį su maiste esančiomis maistinėmis medžiagomis.

Ilinojaus ir Nebraskos-Linkolno universitetų tyrėjai 100 savanorių, kurių amžius nuo 65 iki 75 metų, smegenų skenavimo rezultatus sugrupavo pagal mitybą, ieškodami sąsajų tarp tam tikrų dietų ir lėtesnio smegenų senėjimo.

Jie nustatė du skirtingus smegenų senėjimo tipus – lėtesnis senėjimo tempas buvo susijęs su maistinių medžiagų vartojimu, panašiu į tas, kurias gautumėte iš Viduržemio jūros dietos, o ji ankstesniuose tyrimuose buvo įrodyta kaip viena geriausių mūsų organizmui.

„Ištyrėme konkrečius maistinių medžiagų biomarkerius, tokius kaip riebalų rūgščių profiliai, žinomi mitybos moksle, kurie gali turėti naudos sveikatai“, – sako neurologas Aronas Barbey iš Ilinojaus universiteto.

[EU+Kuponai] Specialus rinkinukas! Automobilio diagnostikos įrenginys, belaidės ANC ausinės, planšetės, „Xiaomi“ orų stotelės, akiniai dronų valdytojams ir kt. (Video)
4651 7

Specialus rinkinukas

Kuponai

Galioja iki 2024-06-30

Labai ribotas kiekis

Iš Čekijos/Kinijos sandėlių greitas ir saugus pristatymas

1) „LAUNCH CR3001“ - automobilio diagnostikos įrenginys

2) „BlitzWolf BW-HP6 Pro“ - belaidės ANC ausinės

3) „N-One NPad Air“ - 4+64GB, Android 12 planšetė su dėklu ir ekrano apsauga

4) „Xiaomi DUKA Atuman THmini“ - 2 vnt., drėgmės ir temperatūros matuokliai

5) „Eachine EV100 “ - 5.8GHz, 72 kanalų FPV akiniai dronų valdytojams

6) „ANENG A3005A/Pro“ - multimetras

7) „MUSTOOL“ - akumuliatorinis pjūklas, su 1 arba 2 baterijomis

Išsamiau

„Tai suderinama su išsamiais šios srities tyrimais, rodančiais teigiamą Viduržemio jūros dietos poveikį sveikatai, pabrėžiant maisto produktus, kuriuose gausu šių naudingų maistinių medžiagų.“

Svarbu tai, kad mokslininkai nepasitikėjo tyrimo dalyviais, kurie pasakojo apie savo mitybą. Vietoj to, jie išanalizavo kraujo mėginius, kad surastų maistinių medžiagų biologinius žymenis: tvirtus mokslinius įrodymus, ką šie pagyvenę žmonės valgė ir gėrė.

Riebalų rūgštys, tokios kaip esančios žuvyje ir alyvuogių aliejuje, ir antioksidantai, tokie kaip vitaminas E, esantys špinatuose ir migdoluose, buvo vieni iš nustatytų naudingų biologinių žymenų, taip pat karotinoidai, morkose ir moliūguose esantys augaliniai pigmentai, kurie mažina uždegimą organizme ir apsaugoti ląsteles nuo pažeidimų. Kitas naudingas biomarkeris, susijęs su lėtesniu senėjimu šiame tyrime, buvo cholinas, kurio didelė koncentracija yra kiaušinių tryniuose, organų mėsoje ir žaliose sojos pupelėse.

 

Tyrėjai įvertino smegenų senėjimą naudodami MRT smegenų skenavimą ir pažinimo vertinimus. Ši metodų pora pateikė vaizdą apie protinį judrumą kartu su subtilesnėmis neuronų konfigūracijos detalėmis.

„Tai leidžia mums geriau suprasti šių veiksnių ryšį“, - sako A. Barbey.

„Mes vienu metu tiriame smegenų struktūrą, funkciją ir medžiagų apykaitą, parodydami tiesioginį ryšį tarp šių smegenų savybių ir pažintinių gebėjimų.“

Dabar daugėja įrodymų, kad mityba vaidina svarbų vaidmenį smegenų senėjimui, o kiekvienas naujas tyrimas padeda vis geriau suprasti, kaip mūsų smegenys susijusios su visomis kitomis kūno dalimis ir funkcijomis.

 

Šis tyrimas užfiksavo tik momentinį vaizdą ir nėra pakankamai išsamus, kad būtų įrodyta priežastis ir pasekmė. Tačiau panašias išvadas padarė 2023 m. atlikto tyrimo rengėjai. Jo dalyvius stebėjo 12 metų ir taip pat nustatė ryšį tarp Viduržemio jūros dietos ir mažesnio pažinimo silpnėjmo.

Be to, komanda nori išanalizuoti ilgo periodo klinikinius tyrimus, kad sužinotų, kaip dieta ir mityba gali paveikti smegenų senėjimą. Gali būti, kad paprasti valgymo pakeitimai sumažintų neurodegeneracinių ligų, tokių kaip Alzheimerio liga, riziką.

„Šiame tyrime nustatomi tam tikri maistinių medžiagų biomarkerių modeliai, kurie yra perspektyvūs ir turi palankias sąsajas su pažinimo veiklos ir smegenų sveikatos rodikliais“, – sako A. Barbey.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(20)
(2)
(18)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()