Lietuvoje persodintas inkstas, nors donoro ir paciento kraujo grupės nesutapo

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

nulis0 2010-12-21 17:17
Straipsnis, tai copy-paste iš delfio.... Bent tikėjausi, kad technologijos kažką užsimins apie galimą atmetimą, ar ilgai toks inkstas gali funkcionuoti, KUOM ta operacija sudėtingesnė už įprastą inksto persodinimo operaciją, nes mano žiniomis tai žmonių su skirtingomis kraujo grupėmis inkstai NESISKIRIA, tai kame čia tas operacijos sudėtingumas... Žodziu... GO GO DELFI, ten daugiau mokslinių straipsnių, nei technologijos LT...
Jomajo 2010-12-21 17:58
as delfio neskaiciau, o radau cia, jei ne technologijos buciau nemates sio straipsnio, dekui kad bent copy yra. o siaip info tikrai truksta kaip minejo nulis, na bent suzinojau kad tevu kraujo grupe gali skirtis nuo atzalos.
nulis0 2010-12-21 19:30
Yra 4 kraujo grupės A,B,AB ir 0. Ir kiekviena dar turi teigiamą arba neigiamą Rh, taigi išviso kaip ir 8 gaunasi. Tarkim jeigu tėvų kraujo grupės abiejų B, tai ir vaiko bus B, jeigu vieno B, o kito A, tai vaiko bus AB.
Trenkmants 2010-12-21 19:57
Nuli neklaidink zmoniu, kadangi yra netaip, kaip tu sakai. Jei vieno is tevu kraujo gr A, o kito B, tai vaikas gali buti ir nulines kraujo grupes, arba belekurios kitos, esant tam tikriems faktoriams. Rezus baltymas nelabai prie ko cia, jei nagrinesim genotipiskai tai kraujo grupiu bus dar daugiau nei 8 Na o bet taciau, griztant prie sio straipsnio tiketinas varijantas, kad motina turejo pirma kraujo grupe, todel, is bedos, galima transplantacija tokio donoro organo kitos kraujo grupes atstovui, nors siandienines medicinos normos reikalauja vienodos kraujo grupes. P.S. Rh+ tinka tik Rh+, o Rh- tinka ir Rh- ir Rh+ for sure
immortallt 2010-12-21 20:22
Technologijos.lt negali redaguoti straipsniu savo nuoziura, kai jie ikeliami is kitur, nes tai pazeistu autorines teises. O ar geriau turet toki straipsni, ar jokio, tai geriau toki. O seip va idomu kas tokio daroma kitaip, kad galima persodinti neatitinkancios kraujo grupes inksta ?
nulis0 2010-12-21 20:32
Imiau kaip pavyzdį tiktais, aišku jei tėvų būtų B0 ir B0 tai vaikas ir nulinę galėtų gauti. Mano klaida. O dėl Rh tai jis kaiptik prie ko, nes niekas tau neperpils ne tavo Rh kraujo, nes kiltų labai didelis imuninis atsakas, tai žiūrint iš transplantacijų ir kraujo perpilimo pusės, kaip ir 8 gaunasi, bendrąja prasme 4, na o genotipiškai: 00,A0,AA,B0,BB,AB ir žinoma kiekviena dar Rh turi.
Trenkmants 2010-12-21 22:25
Dar vaikas gali tureti I, II, III, IV kraujo grupe, gal bereikalo gilinuosi, tiesiog patinka kai faktai neiskraipomi. Del nealeliniu saveikos vadinamos epistaze, kartais pasireiskia genetiku gerai zinomas bombejaus efektas, kai genas supresorius itakoja hipostazini gena nuslopindamas jo ekspresija, todel atsiranda nelauktu kraujo grupiu pas palikuonis 1,2,3,4 kraujo gr. Del rezus faktoriaus tai jau kaip ir minejau, jei kam idomu tai pas visus yra tas baltymas teigiamas, Rh+, taciau esant isreikstam D tipo genui jis tampa aktyvus imuniniame atsake, todel nedarant klaidos reiktu rasyt RhD+ arba RhD-. Kas del operacijos tai ji tikrai neisskirtine, nieko neminima nei apie donores kraujo grupe(galbut I) nei apie reabilitacija, tiketina kad bus skiriami imunosupresantai. Medicininiu poziuriu daug sudetingiau yra surinkt koki britvininka istaskytom kepenim, bei sustabdyt jam parenchimini kraujavima
loggo 2010-12-21 22:55
Ok... kaip iš technologijos.lt straipsnio, tikėjausi, kad bent paaiškins, kodėl negalima maišyti kraujo grupių, kodėl visgi sugalvojo sumaišyti, kokia gali būti tokios procedūros rizika ir panašių dalykų. O kas parašyta, tai nelabai įdomi statistika ir pats faktas konstatuotas - persodino.
crescendo 2010-12-22 03:22
Gerai, pirmiausia tų kraujo grupių gali būti labai daug: ABO, Rh (skirtstomi į D, C, E, c, e), Lewis, Kell, M ir t.t. Ir čia tik eritrocitų antigenai (būtent pagal juos ir yra vadinamos kraujo grupės). Organizme taip pat yra labai svarbios ir HLA (Human Leukocyte Antigen). Todėl tų kraujo grupių susidaro keli šimtai. Daugiausia minimos ABO ir Rh grupės antigenai, nes jie vieni stipriausiai sukeliantis imuninę reakciją patekus į kitą organizmą (T.y. sukelia antikūnų gamybą). Todėl ir pats žodis antigenas kilęs iš Antibody Generator. Todėl ieškant donoro ir bandoma surasti su daugmaž identiškais antigenais. Net ir sutapus pagrindinėms kraujo grupėms, persodinus organą, vis tiek reikia vartoti imunosupresantus. Šis organas vis tiek yra svetimas organizmui. O dabar pagalvokite, kas būtų jeigu persodina organą iš organizmo, kuris turi vienus iš stipriausiai antikūnus gaminančius antigenus. Taip, teks vartoti didesnes imunosupresantų dozes. Nes organizmas stipriau kovos prieš organą. Pati operacija nėra per daug stebuklinga. Manote kokia Prancūzija, Anglija, Norvegija, negalėtų jos atlikti? Tiesiog manau, kad jie paskaičiavo, kad tai nėra verta rizikos pacientui ir visų išlaidų. Juk dideles vaistų dozes teks vartoti nuolatos, o gydymas tai brangus.
zfroidas 2010-12-22 11:29
yra sukurtas filtras kraujui filtruoti is betkokios grupes krauja padaro be grupes visai ir tada jis tinka bet kokia grupe turinciam zmogui. speju kad sita buda ir taike daktarai.. galetu ir neslept technologiju taip vat uztai ir reikia kurti technologijas klonavimui organu ir ju uzauginimui megintuveliuose.