Tikra revoliucija! Pirmą kartą! Kosmose išbandytas 3D spausdintuvas (Video)  ()

Tyrėjai mano, kad eksperimentas buvo milžiniškas šuolis gaminant dalis mikrogravitacijos sąlygomis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

3D spausdintuvas į Tarptautinę kosminę stotį (TKS) buvo išsiųstas dar 2024 metų sausį, kai Europos kosmoso agentūra (ESA) sumanė įdomų eksperimentą. Dabar mokslininkai atliko pirmuosius bandymus ir sugebėjo atspausdinti kelias metalines dalis kosmose, rašo „IFLScience“.

Metalinį 3D spausdintuvą TKS įrengė ESA astronautas Andreasas Mogensenas. Įrenginys valdomas iš Žemės. Pirmojo bandymo metu buvo atspausdinta maža raidė S.

Iš viso pradinio eksperimento metu buvo atspausdintos keturios dalys. ESA pažymi, kad šis sėkmingas 3D spausdinimo bandymas iš esmės yra pirmasis žingsnis siekiant spausdinti detales  kosminėje erdvėje.

Kuriant metalinį 3D spausdintuvą dirbo Europos kosmoso agentūros inžinieriai, pramonės komanda, vadovaujama „Airbus Defense“ ir „Space SAS“, bei CADMOS centro Prancūzijoje, stebinčio spausdintuvo veikimą iš Žemės, darbuotojai.

Nerūdijančio plieno viela tiekiama į spausdinimo sritį, panašiai kaip plastikinė viela tiekiama įprastame 3D spausdintuve. Tačiau išlydyti plastiką yra daug lengviau. Todėl mokslininkai naujajame spausdintuve panaudojo lazerį. Būtent šis lazeris išlydo laido galiuką – taip spausdintuvu galima kurti struktūras.

 

Iš viso astronautai TKS atspausdino keturias metalines konstrukcijas, kurios bus sugrąžintos į Žemę ir patikrintos, ar jos atitinka tikslias kopijas, išspausdintas veikiant gravitacijai. Mokslininkai planuoja ištirti, ar šios detalės skiriasi.

Metalinių detalių ir įrankių spausdinimas kosminėje erdvėje gali būti naudingas dėl kelių priežasčių. Pagrindinė – nebūtina jų atsigabenti iš Žemės: astronautai galės tiesiog juos atspausdinti patys, kai jų prireiks.

Ateityje Europos kosmoso agentūros atstovai tikisi kosmose sukurti uždaro ciklo ekonomiką, kurioje niekas nebūtų išmetama, bet gali būti perdirbama. Mokslininkai mano, kad mažytė S raidė iš tikrųjų gali būti šio ciklo pradžia.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(16)
(0)
(16)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()