Mėnulį kolonizuoti susiruošusiems žmonėms – vandens iššūkis: iš kur jo ten gaus?  ()

Po keleto metų žmonės sugrįš į Mėnulį. Vienas iš Artemis misijos tikslų yra įrengti Menulyje nuolat gyvenamą tyrimų stotį. Jos darbuotojams reikės įvairių resursų, įskaitant vandenį. Nors keleto žmonių stočiai vandens būtų galima atgabenti iš Žemės, tai būtų gana brangu, nes vanduo daug sveria.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Taigi vis kalbama apie tai, jog astronautams reikės išgauti vandens iš vietinio ledo. Ši technologija taps dar svarbesnė tolimesnėje ateityje, kai žmonės pradės kolonizuoti Mėnulį. Laikui bėgant, bet kokia kolonija turės tapti nepriklausoma nuo Žemės resursų, taigi ir vandens turės pasigaminti pati.

Naujame tyrime bandoma įvertinti, kokie būtų to vandens poreikiai. Kaip pavyzdinę koloniją tyrėjai pasirinko 500x100x6 metrų dydžio stotį, kurioje gyvena 100 žmonių – mažiau, nei reikėtų užtikrinti ilgalaikiam išgyvenimui, tačiau pakankamai, kad galima būtų laikyti ne tik tyrimų baze.

Įvertinti tiek asmeniniai kiekvieno žmogaus vandens poreikiai, remiantis tipiniu suvartojimu namų ūkiuose JAV, tiek sąnaudos žemdirbystei – nes maisto kolonistai irgi turės augintis patys, – tiek įvairioms techninėms reikmėms.

Pagrindinės sąnaudos būtų žemdirbystei – per metus reikėtų beveik 100 tūkstančių kubinių metrų. Asmeniniams poreikiams reikėtų dar 15 tūkstančių, techninėms reikmėms – dviejų tūkstančių kubinių metrų. Aišku, protingai ir atsakingai vartojant vandenį, skaičius būtų galima sumažinti, bet turbūt ne daugiau nei keletą kartų. 100 tūkstančių kubinių metrų vandens atitinka panašų ar kiek didesnį kiekį Mėnulio ledo, nes pastarajame yra įvairių priemaišų, kurias reikėtų išfiltruoti.

 

Toks tūris maždaug prilygsta futbolo stadionui, padengtam 20 metrų storio ledo sluoksniu. Įvairūs modeliai rodo, kad Mėnulio ašigalių krateriuose vandens ledo sluoksnis gali siekti nuo pusmetrio iki keleto metrų, taigi tokia nedidelė kolonija per metus turėtų sunaudoti nuo kelių iki keliasdešimties futbolo stadionų plotą. Atrodo daug, bet iš kitos pusės, krateriuose esančio vandens ledo turėtų pakakti tūkstančiams metų.

 

Ir tai tik tuo atveju, jei vanduo panaudojamas tik vieną kartą; savaime suprantama, Mėnulio kolonistai šio ištekliaus taip švaistyti negalės, tad ir naujo vandens sąnaudos kasmet greičiausiai vis mažės.

Tyrimo autoriai apžvelgia ir šį aspektą; jų teigimu, žinios, kurias įgysime net ir artimiausiais dešimtmečiais pilotinių vandens išgavimo Mėnulyje projektų metu, padės pagerinti vandens naudojimo tvarumą ir Žemėje.

Tyrimo rezultatai arXiv.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Konstanta.lt
Konstanta.lt
(4)
(0)
(4)

Komentarai ()