Netikėtas atradimas. Nustatė, kada moterys pasiekia geresnius sporto rezultatus  ()

Nauji tyrimai rodo, kad moterų sportininkių reakcija yra greitesnė ir jos daro mažiau klaidų, kai joms prasideda menstruacijos. Atradimas, jog moterys per mėnesines pasiekia geresnių rezultatų, yra „netikėtas“, sako tyrimo autorė Flaminia Ronco. Anot jos, tai gali pakeisti požiūrį į sportininkių rezultatus, atsižvelgiant į jų menstruacinį ciklą.



© Hasselqvist (Free Pixabay license) | https://pixabay.com/photos/running-hurdles-athletics-4338238/

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Testavo imituojant sportinę aplinką

UCL Sporto, fizinių pratimų ir sveikatos instituto atliktame tyrime nustatyta, kad menstruacijų metu pagerėja ir sportininkių tikslumas bei dėmesys detalėms.

Tai paneigia ir nusistovėjusią požiūrį apie tai, kaip moterys sportuoja menstruacijų metu.

Žurnale „Neuropsychologia“ aprašytas tyrimas, kurio metu buvo analizuojami 241 dalyvio (įskaitant 96 vyrus ir 47 moteris, kurioms dėl kontraceptinių priemonių mėnesinės nėra reguliarios, kad būtų galima palyginti) rezultatai. Dalyviai turėjo atlikti seriją kognityvinių testų, tarp kurių buvo dviejų savaičių pertraukos, ir pateikti reakcijos laiko ir klaidų duomenis.

[EU+Kuponai] Specialus rinkinukas! Portabilus Android projektorius, išmanusis laikrodis, PC pelė, 3D spausdintuvai ir planšetės
1826

Specialus rinkinukas

Kuponai

Galioja iki 2024-06-30

Labai ribotas kiekis

Iš Čekijos/Kinijos sandėlių greitas ir saugus pristatymas

1) „Zeblaze Btalk 3 Pro“ - ką tik pristatytas išmanusis laikrodis

2) „Machenike M7 Pro“ - kompiuterinė pelė

3) „SkyEcho FreeONE“ - portabilus Android projektorius

4) „KINGROON KLP1“ - 3D spausdintuvas

5) „N-One NPad X1“ - 16+128GB, 11 colių 2K ekrano Android 13 planšetė su dėklu ir ekrano apsauga

6) „KINGROON KP3S 3.0“ - 3D spausdintuvas

Išsamiau

Šie testai specialiai buvo sukurti taip, jog imituotų tai, kaip sportininkų smegenys veikia rungtynių metu: turi greitai mąstyti, sparčiai reaguoti, apdoroti erdvinę informaciją ir sutelkti dėmesį.

Testų metu dalyviai buvo paprašyti fiksuoti ir savo nuotaiką bei kūno duodamus ženklus. Mokslininkai pasitelkė mobilias mėnesinių fiksavimo programėles, kad galėtų tiksliai nustatyti, kurioje ciklo fazėje sportininkės buvo, atlikdamos testus.

Mėnesinių metu fiksuoti rezultatai nustebino

Nors tyrimas parodė, kad sportininkės vėlyvojoje folikulinėje ciklo fazėje, artėjant ovuliacijai, ir vėlesnėje liuteininėje fazėje, prieš pat kraujavimą, buvo linkusios prasčiau atlikti kognityvines užduotis, kita tyrimo dalis mokslininkus nustebino.

 

Štai pačių menstruacijų metu jų kognityviniai gebėjimai pasiekdavo aukščiausią lygį.

Nors šios sportininkės menstruacijų metu jautėsi blogiau ir manė, kad tai neigiamai veikia jų rezultatus, mėnesinių metu jos demonstruodavo geriausius rezultatus.

Tirs sportuojančių moterų ir kontraceptikų santykį

Pagrindinė tyrimo autorė daktarė Flaminia Ronca dienraščiui „The Guardian“ teigė, kad atradimas, jog moterys per mėnesines pasiekia geresnių rezultatų, yra „netikėtas“.

Anot jos, tai gali pakeisti požiūrį į sportininkių rezultatus atsižvelgiant į jų menstruacinį ciklą.

 

„Stebina tai, kad dalyvių rezultatai buvo geresni, kai joms buvo mėnesinės, o tai prieštarauja tam, ką moterys ir galbūt apskritai visuomenė mano apie jų gebėjimus šiuo konkrečiu mėnesio laiku“, – sakė F. Ronca.

Kaip rašoma mokslo žurnale „Science Alert“ sportininkų vyrų ir moterų reakcijos laikas ir tikslumas nesiskiria, tad kitas tyrėjų žingsnis – ištirti, kaip skirtingos hormoninių kontraceptikų rūšys ar dozės gali paveikti sportininkų smegenų veiklą ar net apsaugoti nuo traumų, kaip rodo kai kurie ankstesni tyrimai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(2)
(0)
(2)

Komentarai ()

Susijusios žymos: