Kur yra Visatos centras. Atsakymas gali nustebinti  (2)

Ar gali būti nuolat besiplečiančioje erdvėje centras? Iš dalies taip, bet ne viskas taip paprasta.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Visata tokia didžiulė, kad sunku net įsivaizduoti jos matmenis. Pagrindinė teorija, teigia, kad ji prasidėjo po Didžiojo sprogimo ir dabar nuolat plečiasi. Bet ar egzistuoja Visatos centras? Jei taip, kur jis yra? Apie tai rašo „Space“.

Nors XX amžiaus pradžioje astronomai manė, kad Visata yra statiška, Albertas Einšteinas, pasitelkęs savo reliatyvumo teoriją, numatė, kad ji vis dėlto yra dinamiška. Tai yra, ji plečiasi.

Dar prieš 100 metų astronomas Edvinas Hablas išsiaiškino, kad galaktikos yra labai toli nuo Žemės ir kosminė erdvė plečiasi, tai yra, visos galaktikos tolsta nuo mūsų.

Taigi visos galaktikos vis labiau tolsta nuo mūsų, ir viskas prasidėjo nuo be galo mažo singuliarumo taško, kuriam sprogus įvyko Didysis sprogimas.

Šis singuliarumo taškas gali būti laikomas Visatos centru. Tačiau šiuolaikiniai kosmoso stebėjimai rodo, kad tikrovė yra daug sudėtingesnė ir nepaiso paprasto paaiškinimo. Visata neturi centro ir nėra Visatos krašto.

Visata gali būti laikoma viskuo, kas tik gali egzistuoti. O riba galima laikyti tai, kas skiria vieną regioną nuo kito. Bet Visata susideda iš visų erdvės sričių ir ji negali turėti krašto, nes ji yra beribė. Tai yra, beribė erdvė neturi centro.

Nors yra prielaidų, kad Visata gali turėti ribą, šiuo atveju kosmosas neturi centro, nes yra dinamiškas. Kita vertus, Didysis sprogimas įvyko vienu metu visoje Visatoje. Tai yra, tai buvo ne erdvės taškas, o vieta laike.

 

Kadangi Visata plečiasi greičiau nei šviesos greitis, galime matyti tik šviesą, kuri atkeliauja ne didesniu kaip 45 milijardų šviesmečių atstumu. Ir, mūsų požiūriu, visos kitos galaktikos tolsta nuo Paukščių Tako.

Atrodo, kad esame visos Visatos centre, bet tą patį galima pasakyti apie bet kurią kosmoso galaktiką. Jų požiūriu, jos yra stebimo erdvės regiono centre, o visos galaktikos tolsta nuo jų. Taigi Visatos centras gali būti bet kur, bet iš tikrųjų jo nėra. Nors bet kuris kosmoso stebėtojas bet kuriame Visatos taške gali pasakyti, kad jis yra Visatos centre.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(38)
(8)
(30)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai (2)