Genetinio kodo iššifravimas tampa vis įkandamesnis  (2)

Daugelis genetinio kodo iššifravimo prietaisų kainuoja šimtus tūkstančių JAV dolerių, bet praėjusį mėnesį prekyboje pasirodęs nedidelis bendrovės „ION Torrent“ prietaisas tekainuoja 50 tūkst. JAV dol. ir šią gydymui itin vertingą paslaugą gali padaryti prieinamą kiekvienam.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nors „ION Torrent“ prietaisas neparduodamas privatiems klientams, jis galėtų tikti specialiems medicinos centrams ar gydytojų kabinetams, universitetams ir ligoninėms. Pasak bendrovės vadovo Jonathano Rothbergo, dabartinius genų iššifravimo prietaisus visame pasaulyje perka tie patys keli šimtai klientų, o „ION Torrent“ sukurtas sprendimas galės padėti šioms technologijoms plisti. Jau dabar kompanijos prietaisą konkurse laimėjusi pagrindinė JAV Masačusetso valstijos ligoninė jį naudoja 130-ies iš pacientų paimtų auglių genetinio kodo iššifravimui. Genetiniai tyrimai padėtų nustatyti, kokie vaistai kiekvienam pacientui veiktų geriausiai. Dabartinė „ION Torrent“ prietaiso versija dar negali lygintis su galingiausiais ir brangiausiais aparatais, tačiau ji jau tinka virusų, bakterijų ir dalies žmogaus DNR iššifravimui. Šiam procesui pigusis prietaisas, priešingai nei ankstesnieji, nenaudoja sudėtingų kamerų ar lazerių. Kita vertus, bendrovės aparatas DNR iššifruoja per keletą valandų, o ne dienų, kaip brangesni jo konkurentai. Tačiau „ION Torrent“ atveju ilgiau užtrunka ir daugiau kainuoja mėginio paruošimas.

Visgi J. Rothbergas yra nusiteikęs optimistiškai ir savo naujovę žada tobulinti. Tam gali padėti ir jo bendrovės siūlomas 1 mln. JAV dolerių (2,6 mln. Lt) prizas kiekvienam svariai prisidėjusiam prie aparato tobulinimo.

Bet nemiega ir konkurentai, sparčiai tobulinantys savo technologijas. Tikimasi, kad ši itin perspektyvi mokslo sritis jau per ateinančius keletą metų žmogaus genomo iššifravimo kainą nuleis iki 1.000 JAV dolerių (2,6 tūkst. Lt). Dar prieš keletą metų ši paslauga kainavo vieną kitą milijoną JAV dolerių. Turėdamas iššifruotą genomą, pacientas kartu turės ir iššifruotus visus savo genus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (2)