Naujasis prietaisas slopins dantų grąžto garsą  (5)

Prietaisas, kuris slopina stomatologinio grąžto dūzgimą, gali padėti atsikratyti dantų taisymo baimės, teigia mokslininkai, kuriuos cituoja „The Telegraph“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Prietaisas, prijungiamas prie MP3 grotuvo ar mobiliojo telefono, nuslopina aukštą grąžto dūzgimą, o tuo pat metu pacientas gali klausytis muzikos ir girdėti, ką sako stomatologas.

Tyrimų metu paaiškėjo, kad dauguma žmonių bijo vizito pas stomatologą būtent dėl dūzgiančio garso, kurį skleidžia grąžtas. Tyrėjai iš Kings kolegijos, Brunelio universiteto ir Londono pietinio kranto universiteto tikisi, kad, naudojant naująjį prietaisą, daugiau žmonių išdrįs gydytis dantis.

Prietaisas, kuriame įmontuotas mikrofonas ir mikroschema, analizuojanti garso bangas, jungiamas į MP3 grotuvą ar mobilųjį telefoną.

Išradimo veikimo principas paremtas tuo, kad odontologo kabineto garsai verčiami į skaitmeninį signalą. Speciali mikroschema analizuoja iš mikrofonų, esančių netoli dantų grąžto, ateinančius garsus. Tuomet sukuriama atvirkštinė garso banga, ausinių signalų sekoje neutralizuojanti nepageidaujamą garsą. Elektroniniai filtrai nepraleidžia garso bangų, net jei bangos amplitudė ir dažnis, naudojant grąžtą, kinta. Tačiau kiti garsai, pavyzdžiui, odontologo balsas, paciento ausis pasiekia.

Prietaisą sukūrė profesorius Brianas Millaras iš Kings kolegijos stomatologijos instituto. Jis įkvėpimo sėmėsi iš automobilius gaminančios bendrovės „Lotus“, sukūrusios sistemą, kuri slopina eismo triukšmą, tačiau leidžia vairuotojams girdėti sirenas.

Bandomasis prietaisas jau sukurtas ir sėkmingai išbandytas, tad dabar Kings kolegija ieško investuotojų, kad galėtų pradėti masinę šių prietaisų gamybą.

„Dauguma žmonių vis atideda vizitą pas stomatologą, nes juos nemaloniai nuteikia grąžto skleidžiamas garsas, - įsitikinęs prof. B. Millaras. - O mūsų sukurtas prietaisas šį dūzgimą nuslopins. Prietaisas bus įperkamas stomatologams ir juo nemokamai galės naudotis visi pacientai, turintys MP3 grotuvą.“

„Dabar mums reikalingas investuotojas, kad galėtume toliau plėtoti gamybą ir aprūpinti šiais prietaisais kuo daugiau stomatologijos klinikų. Taip padėsime žmonėms, kurie bijo taisyti dantis“, - sako B. Millaras.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (5)