Vieną kartą gyvenime pasitaikantis įvykis. Danguje laukiame reto sprogimo  ()

Šiaurės Vainiko (Corona Borealis) žvaigždyne, daugiau nei 2500 šviesmečių atstumu, tūno žvaigždė, vadinama T Coronae Borealis, besiruošianti sprogimui – dėl kurio ji laikinai taps vienu ryškiausių naktinio dangaus objektų, rašo „Science Alert“.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2024-07-06 Vieną kartą gyvenime pasitaikantis įvykis. Danguje laukiame reto sprogimo  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Astronomai laukia šio sprogimo ne tik todėl, kad jis bus įspūdingas, bet ir todėl, kad turės galimybę surinkti daugybę duomenų apie žvaigždės sprogimo tipą, vadinamą klasikine nova.

Žinoma, kad T Coronae Borealis (sutrumpintai T CrB) sprogs todėl, kad ji yra retas pasikartojančios novos pavyzdys – ir sprogsta kartą per 80 metų.

„Yra kelios pasikartojančios novos, kurių ciklai labai trumpi, tačiau paprastai per visą žmogaus gyvenimą pakartotinio sprogimo dažnai nematome, ir retai kada jis įvyksta taip arti mūsų sistemos“, – sako NASA Goddardo kosminių skrydžių centro astronomė Rebekah Hounsell.

[EU+Kuponai] Tik nuo 7,48€! Puikūs žibintuvėliai, trimeriai, 8in1 šakotuvai, multimetrai, gruzdintuvės, 4in1 rinkinukai automobiliui ir kt. (Video)
2684 1

Specialus rinkinukas

Kuponai

Galioja iki 2024-07-31

Labai ribotas kiekis

Iš Čekijos/Kinijos sandėlių greitas ir saugus pristatymas

1) „ANENG A3006/Pro“ - multimetras

2) „Ultenic K10-E“ - karšto oro gruzdintuvė

3) „BlitzWolf BW-TH16“ - 8in1 šakotuvas (hubas)

4) „VIOLEWORKS“ - 1000W trimeris, su 2 baterijomis, įkrovikliu ir peiliais

5) „Astrolux E1“ - mini žibintuvėliai

6) „POPDEER PD-E Pro“ - 4in1 daugiafunkcis rinkinukas automobiliui

Išsamiau

Priežastis, dėl kurios T CrB sprogsta pakartotinai ir pagal grafiką, yra susijusi su pačiu žvaigždės tipu. Tai dvinarė žvaigždžių sistema, kurioje viena aplink kitą skrieja vėsi raudonoji žvaigždė milžinė ir mažesnė, karštesnė baltoji nykštukė.

Baltosios nykštukės yra labai mažos ir labai tankios – Žemės ir Mėnulio dydžio, o jų masė prilygsta 1,4 Saulės masei. Tai reiškia, kad jų gravitacinė jėga yra gana stipri, ir jei jos turi dvinarį palydovą, skriejantį pakankamai artima orbita, jos linkusios siurbti medžiagą, daugiausia vandenilį. Kas 80 metų raudonoji milžinė išstumia materiją į baltosios nykštukės paviršių ir sukelia sprogimą – tai ir yra nova.

 

Astronomai mano, kad T CrB vėl sprogs, nes dvinarė sistema elgiasi panašiai kaip prieš 1866 m. ir 1946 m. sprogimus. Dešimt metų prieš abu sprogimus ji šiek tiek pašviesėjo, o galiausiai prieš pat didįjį sprogimą vėl užgeso. Būtent tai vyksta ir dabar – nuo 2015 m. žvaigždė vis ryškėja, o 2023 m. kovą pastebimai priblėso. Tai leidžia manyti, kad netrukus įvyks dar vienas sprogimas. Astronomų atlikta analizė rodo, kad tai gali įvykti labai greitai – jau iki 2024 m. rugsėjo.

 

Įvykęs sprogimas taps matomas plika akimi, o paskui per savaitę pamažu išnyks iš akiračio.

„Pasikartojančios novos yra nenuspėjamos ir prieštaringos, – sako NASA Goddardo astrofizikas Koji Mukai. – Kai manai, kad negali būti jokios priežasties, kodėl jos laikosi tam tikro nustatyto modelio, jos taip ir padaro – ir vos tik pradedi pasikliauti, kad jos tęs tą patį modelį, jos visiškai nuo jo nukrypsta. Pažiūrėsime, kaip elgsis T CrB.“

Parengta pagal „Science Alert“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(2)
(0)
(2)

Komentarai ()