Šimtmečio apgaulė. „3 sekundės.“ Tikroji auksinės žuvelės atmintis (Video)  ()

Tyrėjai paneigė mitą, kad auksinės žuvelės atmintis trunka tik 3 sekundes.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Auksinė žuvelė (Carassius auratus) itin populiari visame pasaulyje. Ji buvo išveista iš karpių Kinijoje maždaug prieš 1000 metų, o šiandien pasaulyje yra daugiau nei 125 skirtingų žuvų porūšių. Geltona spalva – imperatoriškoji spalva senovės Kinijoje.

Šios rūšies atstovai yra viena populiariausių gėlavandenių akvariumų rūšių, tačiau jų gyvenimą nustelbia šmeižtas, kad žuvies atmintis trunka vos 3 sekundes, rašo „IFLScience“.

Tiesą sakant, tyrimai parodė, kad auksinės žuvelės turi stebėtinai aštrius prisiminimus, kurie gali apimti savaites, mėnesius ir net metus. Be to, šios rūšies atstovai pasižymi sumanumu.

[Vokietija+Rekordinė kaina] Puiki planšetė, kurią rekomenduoja apžvalgininkai. Snapdragon CPU, 4+128GB, 11,5 colių 2K ekranas, 120Hz ir kt. („HONOR Pad X9“)
2498

Rekordiškai žema kaina

Iš Vokietijos sandėlio

Greitas ir saugus pristatymas

Puikios savybės ir kokybė

Išsamiau

Auksinės žuvelės gyvenimo trukmė paprastai yra nuo 10 iki 15 metų, tačiau seniausia auksinė žuvelė istorijoje sugebėjo išgyventi neįtikėtinus 43 metus.

Kiek protingos yra auksinės žuvelės?

Tyrimai, atlikti 6-ajame ir 7-ajame dešimtmečiuose, parodė, kad auksinės žuvelės turi nuostabią atmintį. Be to, nepaisant jų „užmirštuolių“ reputacijos, jos iš tikrųjų yra nepaprastai protingos.

Auksinių žuvelių intelekto ir atminties rezultatai rodo, kad jos geba formuoti ilgalaikę atmintį, vykdyti socialinį mokymąsi, naudotis įrankiais, taip pat demonstruoja erdvinį supratimą ir problemų sprendimą.

Oksfordo universiteto (JK) komanda taip pat atrado, kad auksinės žuvelės turi nuostabų gebėjimą tiksliai įvertinti atstumus. Beje, net žmonės ne visada susidoroja su šia užduotimi. Dėl to mokslininkai sugebėjo išmokyti žuvį nukeliauti lygiai 70 cm prieš apsisukant ir gauti atlygį.

Iš kur kilo 3 sekundžių atminties mitas?

 

Mokslininkai tiksliai nežino, bet įtaria, kad šio mito kilmė gali būti susijusi su jų smegenų dydžiu. Tačiau tiesa ta, kad smegenų dydis ne visada koreliuoja su rūšies intelektu.

Žuvų smegenys taip pat skiriasi nuo žinduolių smegenų, nes neturi hipokampo. Žinduolių hipokampas yra atsakingas už prisiminimų formavimąsi, todėl tikriausiai buvo manoma, kad be jo žuvelių ilgalaikė atmintis bus sutrikusi. Vėlesni tyrimai parodė, kad žuvys turi kitą struktūrą, kuri sudaro ryšius tarp įvykių ir potyrių – šoninį apsiaustą (lot. Pallium).

 

Be to, žuvų priekinių smegenų sritis turi tą pačią evoliucinę kilmę kaip žinduolių smegenų dalys, kurios leidžia mokytis.

Kokios kitos žuvys turi gerą atmintį?

Beje, ne tik auksinės žuvelės turi nuostabių pažintinių gebėjimų. Buvo ištirta daugybė gėlavandenių ir jūrinių rūšių, kurių kiekviena turi unikalių ir stebinančių gebėjimų.

Pavyzdžiui, daugiaspalvės ešeržuvės, arba ciklidai sukuria asociacijas ir prisimena jas iki 12 dienų. Tuo pačiu metu laukinių žuvų tyrimai parodė, kad neigiamos patirties atmintis išsaugoma iki 11 mėnesių.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(10)
(0)
(10)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()