Reliatyvizmas kasdieniame gyvenime: automobilių akumuliatoriai

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

hostgator 2011-01-19 11:07
"Apskritai tyrėjai daro prielaidą, jog šis reliatyvistinių efektų įtakos atskleidimas švino rūgšties baterijoje greičiausiai nepadės patobulinti pačios baterijos" ... Tai čia turbūt begalėje sričių galima aptikti releatyvizmą, dar žiūrėkit, kad nebūtų koks egiptietis pries tūkstančius metų nebūtų aplenkęs Einšteino.
_alvydas_ 2011-01-19 11:42
E=mc^2 ar masės didėjimas ir panašiai dar nėra reliatyvumo požymis. Reliatyvumo esminis-skiriamasis požymis yra stebėtojo vaidmuo: 1. Vieno stebėtojo atžvilgiu A>B , o kito A<B (kur A ir B masė, ilgis ir panašiai) 2. Šviesa plinta tuo pačiu greičiu bet kokio stebėtojo atžvilgiu. Bet tam nėra nei vieno patvirtinančio fakto (ir nebus).
Mindaugasg 2011-01-19 11:47
Ir vėl grybų užvalgei?
ligonis 2011-01-19 11:53
ijungus prozektoriu irgi pasireiskia reliativumas. fotonai is ju puses ziurint neegzistuoja(artejant prie sviesos greicio laikas teka vis leciau, o pasiekus teoriskai nebera, tai reiskia, kad fotonai net "nezino", kad jie egzistavo ) nelabai idomus straipsnis.
bahuriux 2011-01-19 12:00
Taip ir nesupratau rysio, tarp reliatyvumo ir 10,2-10,8 V itampos. PS. Kaip tik kraunu akuma parsineses namo
_alvydas_ 2011-01-19 12:14
...Landau vadino jo darbą pseudomokslu... http://www.technologijos.lt/n/mokslas/f ... 19&l=2&p=1 Na aš ne "jis", bet ir pats ne Landau turbūt
rwc 2011-01-19 13:26
Tiksli citata: "Nepaisant to, kad Landau vadino jo darbą pseudomokslu ir net keturis metus blokavo rezultatų publikavimą, Abrikosov‘as juokėsi paskutinis (2003 m. Nobelio premija)." Kartais ir dideli autoritetai gauna pripažinti, kad jiems nepatinkanti teorija veikia geriau.
_alvydas_ 2011-01-19 14:06
Veikia geriau nei senoji - tai tiesa. Bet tai dar nereiškia, kad ji neturi esminių problemų. Tereikia tik padaryti jau siūlytus eksperimentus ir viskas pasimatys.
kionig 2011-01-19 15:39
Koks dar cia su3,14.. realityvizmas ? Nesamoniu nesamone Jau nezinot kaip veikia svino akumas, tai neisivaizduoju ir dar svaiciot apie kazkokius realityvizmus. Visu pirma reikia zinoti kas tai yra standartinis potencialas. O kiekvienas metalas turi ji skirtinga. Toliau elektrolize ir oksidacija bei redukcija prie kiekvieno poliaus. Nera cia jokio rysio. Is palubinsko nurautas straipsnis. Akumui issikraunant dideja jo vidine varza. Ilgai laikant nekraunant akuma, galima ji poto bus ismesti, kadangi uzsitrumpina ploksteles. Arba kita priezastis, todel kad akumo plokstes uzsinesa PbSO4. Cia labai panasu i visokiu sarlatanu straipsnius, kai bandoma iteigti, kad situos mirusius lavonus dar galima gaivinti visokiais desulfatoriais ir kitais torsioniniais ar magnetiniais metodais. P.S nors girdejau, tipo pakrautas akumas "sunkesnis", bet tai neturi jokios reiksmes su kazkokiu tai realityvizmu. Tai kad vienu atveju akumas palengveja dviem elektronais, o kitu atveju pasunkeja 2 elektronais, bet vistik galioja energijos tvermes desnis.
mobilunkas 2011-01-19 17:10
vargses licio baterijos, visai skurdzios reliatyvumu, net neimanoma suprast kaip jos veikia, kai tokios lengvos palyginus su alavu. kazkaip nepaaiskino straipsnis tos esmes, apie kuria raso. o kodel pakrautas akumas turi but sunkesnis? elektronai tik nuo + pereina prie -, nepadaugeja gi ju. na rysio energija truputi inercijos dadeda
rwc 2011-01-19 18:16
elektronai švine kaupiami geriau nei alave. Banginės savybės tampa svarbesnės nei dalelių, elektronai pradeda sąveikauti panašiau į fotonus. "The Big Bang Theory" vienas epizodas būtent apie tai. Reliatyvistinius efektus galima pastebėti matuojant krūvininkų sklidimo greitį. O jis, jei neklystu, didesnis nei turėtų būti vien atsižvelgiant į teorines chemines medžiagos savybes.
_alvydas_ 2011-01-19 19:45
Patinka, nepatinka – nevisai tame esmė. Apmaudu už fizikus sakyčiau. Rašiau: reliatyvumo esminis-skiriamasis požymis yra stebėtojo vaidmuo: 1. Vieno stebėtojo atžvilgiu A>B , o kito A<B (kur A ir B masė, ilgis ir panašiai) 2. Šviesa plinta tuo pačiu greičiu bet kokio (inertiško) stebėtojo atžvilgiu. Tai yra tai kas Enšteino reliatyvumą 100% išskiria iš kitų teorijų. Dauguma kitų efektų jau buvo numatyti kuriant H.Lorencui savo eterio toriją ir yra švelniai tariant pasiskolinti. Taip pat išsiveda iš kitų teorijų, bet ne taip paprastai, nes ten daugiau nežinomųjų. Todėl vienintelis būdas įrodyti būtent Einšteino reliatyvumą yra išmatuoti šviesos judėjimo savybes bent dviejose inertinėse sistemose. Pvz. sakykim imam du auto, vienas važiuoja į rytus, kitas į vakarus. Pagal reliatyvistinę logiką turėtume manyti, kad stovinčio stebėtojo atžvilgiu abiejuose auto laikas lėtėja. Bet yra priešingai, viename lėtėja, kitame greitėja. Man tai paaiškinimas akivaizdus. Na reliatyvistai čia irgi išsisuka, mol reikia matuoti Žemės centro atžvilgiu. Tas pats ir su GPS. Tai yra visi eksperimentai aiškinami nesisukančio Žemės centro atžvilgiu. Kas dar nepatinka: turiu daug info kaip nekorektiškai blokuojami oponentai. Nedidelis pvz iš http://www.bautforum.com/showthread.php ... experiment I've had extensive discussion on the physicsforums site about GPS and oneway light speeds. They are pro relativity but agree that GPS does not measure the one way speed of light. Simply because it synchronizes satellite clocks using Einstein's sync method, which nulls any ether wind effect. Einstein's sync method also rules out any oneway speed tests. PS: I received a lifetime ban from that site, for posting a similar one way experiment on their site. Other users who challenge relativity get banned. That's not good science. I would have thought it would be possible to discuss one way experiments and advance our understanding of science without unfair bias and banning. Čia spėju toks R.T.Cahill rašo http://arxiv.org/find/physics/1/au:+Cah ... /0/all/0/1
Skeleton 2011-01-19 19:56
Čia kažkas (dauguma) nesuprato, apie ką straipsnis. Straipsnis iš tikro yra smarkiai suveltas. Straipsnio esmė: nemaža dalis įtampos švino akumuliatoriuje atsiranda dėl reliatyvistinių efektų, kitaip tariant švino akumiliatoriaus egzistavimas jau yra reliatyvistinių efektų egzistavimo įrodymas ir reliatyvumo teorijos teisingumo įrodymas
Skeleton 2011-01-19 20:02
Taigi faktų pilna aplink. Ko nori? Jau GPS signaluose matosi reliatyvistiniai laiko sulėtėjimo efektai ir reikalingos pataisos pagal reliatyvumo teoriją.
Donattello 2011-01-19 23:27
Straipsnis tai sunervino. Nesvarbu, kad tas prancūzas švino rūgšties bateriją sugalvojo 50 metu anksčiau nei allbertas Einšteinas, sukūres specialiąją reliatyvumo teoriją. Taigi nė menkiausio įtarimo neturėjo varliaėdis kad būten dėl realiatyvumo švino akumuliatorius laiko geriau, gi būtų užrašęs pats ar bent pradėjęs galvoti apie tai.
rwc 2011-01-20 01:50
nuo stebėtojo. Kad ir tas pats kopėčių paradoksas. Nėra ten jokio paradokso, jei abstraktų "stebėtoją" pakeiti signalo greičiu su erdvėje bet kaip ir bet kur judančiu gavėju.
kionig 2011-01-20 02:32
Taip pat priklausys ir nuo tirpalo temperaturos, nes ji vaidina didziule praktine reiksme. P.S Spekuliantai tie fizikai (no offence )
lape 2011-01-20 08:44
O dar būna, kad akumuliatorius dingsta iš mašinos.
Pjovėjas 2011-01-20 08:48
Man labiausiai straipsnyje nepatiko, kad taip ir neužsiminė kuo jau ten ta reliatyvumo teorija akumuliatoriuje pasireiškia...
Donattello 2011-01-20 10:32
Lapė atsakė taikliausiai