Tyrimas parodė, kad rykliai neskiria spalvų  (1)

Mokslininkai mano, kad rykliai greičiausiai neskiria spalvų. Tikimasi, kad šis atradimas duos naudos plaukikams, banglentininkams ir patiems rykliams.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Australijos tyrėjai, naudodami vadinamąją mikrospketrofotometrijos technologiją, tyrinėjo 17 rūšių ryklių, pagautų Kvinslendo ir Vakarų Australijos pakrantėje, tinklainės ląsteles. Nustatyta, kad visų 17 rūšių gyvūnų tinklainėse labiausiai paplitę šviesos receptoriai yra „lazdelių“ ląstelės, kurios ypač jautrios šviesai ir leidžia matyti tamsoje, tačiau neskiria spalvų.

Tačiau ryklių tinklainėse nerasta kūgelių ląstelių, kurios atsakingos už spalvas - kiekviena jų reaguoja į skirtingų bangos ilgių šviesą. Žmogaus akyje būtent kūgelių ląstelės padeda atskirti skirtingas spalvas. 10 iš 17 ryklių rūšių kūgelių ląstelių nerasta išvis. Likusių septynių ryklių rūšių tinklainėse aptiktos tik vienos rūšies kūginės ląstelės, jautrios maždaug 530 nanometrų ilgio bangoms, t.y. žaliai spalvai. Tokia tinklainės sandara suteikia rykliams galimybę skirti tik pilkus atspalvius, tvirtina mokslininkai.

Monochrominė rega tarp sausumos gyvūnų yra labai reta, nes spalvų skyrimas reikalingas išgyvenimui. Tačiau tai ne taip svarbu jūrose ir vandenynuose, kur spalvas iškreipia vanduo, o išgyvenimas priklauso nuo gebėjimo atskirti kontrastus, nustatyti, ar tamsumoje pastebėtas objektas yra grobis ar grobuonis.

Ankstesniais tyrimais nustatyta, kad banginiai, delfinai ir ruoniai taip pat turi tik žaliai spalvai jautrias kūgelines ląsteles, o tai leidžia manyti, kad šių jūrų žinduolių ir ryklių regos sistema veikia panašiai.

Vokiečių žurnale „Naturwissenschaften“ paskelbtas tyrimas gali padėti žmonėms apsisaugoti nuo ryklių atakų ir pagelbėti kuriant žūklės prietaisus, kuriuos naudodami žvejybiniai laivai netyčia pagautų mažiau ryklių. „Mūsų tyrimas rodo, kad rykliams aptinkant objektą svarbesnis gali būti jo kontrastas su fonu, o ne pati spalva“, – teigė tyrimui vadovavęs mokslininkas Nathanas Scottas Hartas iš Vakarų Australijos universiteto.

„Tai gali padėti mums sukurti žvejybos masalus, kurie mažiau viliotų ryklius, o taip pat maudymosi kostiumus ir banglentes, kurių kontrastas būtų mažesnis, tad jos ir rykliams būtų ne tokios patrauklios“, – kalbėjo jis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (1)