Kristalinių defektų mažinimas didina šviesos diodų efektyvumą

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

immortallt 2011-01-28 08:52
O va cia va, tai butu saunu! Tokiu atveju LED veiktu iki 30 kartu efektyviau nei kaitrine. Tikrai pradetu apsimoketi keisti lempas nepaisant aukstesnes kainos. Net gatves apsvietima tada vertetu pakeist
MariusM 2011-01-28 09:27
LED tai ne šviestukai, LED tai šviesos diodai, bent jau tai teigia terminų bankas: "šviesõs diòdas statusas Teiktinas atitikmenys angl. emitting diode; injection luminescence diode; light-emitting diode vok. Leuchtdiode, f; Lichtemitterdiode, f; Lumineszenzdiode, f rus. светодиод, m; светоизлучающий диод, m pranc. diode électroluminescente, f; diode émettrice de lumière, f šaltinis Automatikos terminų žodynas / Vilius Antanas Geleževičius, Angelė Kaulakienė, Stanislovas Marcinkevičius... [et al.]. – Vilnius: Technika, 2004" Šviestuko gi terminų banke nėra, o ir keista skambėtų, kad pvz. gatvė apšviesta šviestuku.....
andriulis 2011-01-28 10:31
Man irgi tas sviestukas uzkliuvo.
Alius N. 2011-01-28 10:38
Pakoregavome - terminą "šviestukas" pakeitėme į "šviesos diodas".
ligonis 2011-01-28 10:53
tai jei dabar yra ledu su 100lm/W (@350mA, o ne tie kur @10mA pasiekia toki efektyvuma), tai iseitu, kad jie maziau kaistu - pagaliau ju radiatoriai sumazetu. tikrai smagu butu su tokiais pazaist.
Augink pats! 2011-01-28 11:12
ir tikrai galima praktikoje pritaikyti. Kiekvienas galėtų užsiauginti tobuliausius naturalius pomidorus, nuosavame name, žiemos metu (kadangi led bangų ilgius galima sudėlioti kaip tik nori, kas yra svarbiausia fotosintezėje) )) Šiaip led dabar neapsimoka pirkti, gal po 10 metų ir bus labiau draugiškos kainos.
Jogundas 2011-01-28 11:37
Norėčiau pakomentuoti dėl terminų. Iš tiesų, žodžio "šviestukas" man nepavyko rasti jokiuose žodynuose ar panašaus autoritetingumo leidiniuose. Tačiau (kiek man asmeniškai teko bendrauti ir dalyvauti paskaitose VU) visi toje srityje dirbantys mokslininkai vartoja būtent tokį terminą, pavyzdžiui Hab. Dr. G. Tamulaičio . Tad klausimas, ar "šviestukas" yra vartotinas terminas, transformuojasi į klausimą, ar kurioje nors srityje dirbančių mokslininkų žargonas tinka ir plačiąjai visuomenei.
M.Mantas 2011-01-28 15:51
forumo: "finansiškai net gyvent neapsimoka"
Atavar 2011-01-28 16:46
Namuose turiu susisukes gal 90% "energija taupanciu" lempuciu. Vis dar tebedega pirmosios, isuktos gal pries 3-4metus. Perku siek tiek brangesnes, renkuosei pagal "sviesos siltuma". Vienintelis minusas kuri galiu pamineti, kad tos senosios, vis dar neperdegancios "letos reakcijos" - t.y ijungus turi praeiti kazkoks laiko tarpas kol pradeda normaliai sviesti. Kas liecia LED'us - ko gero teks dar palaukt 5-10metu kol jos taps masiniu reiskiniu. Bet dziugu, kad tobuleja, ir kas svarbiausia yra dar nemaza "atsarga" tam tobulejimui. Kaina irgi nors ir nezymiai bet mazeja. O kol kas - tai nisinis produktas.
immortallt 2011-01-28 19:28
Susidejes i akvariuma 2 T8 led lempas. Pirkau po 100LT viena. Esme ta, kad pagal lm skaiciuojant sviesos turejo but gerai, bet jos gavos gerokai per daug! Paskui pasirodo, kad dienos sviesos lm daznai teigiami biski didesni nei is tikruju yra. O seip salygos led'ams apsunkintos, dregna labai ir silta, jau kazkur 4men. sviecia po 10-12h kasdien. Viena teko issukti, nes apsioksidavo lizdo kontaktai ir trumpina (lempa pati sviezia normaliai, jei sukeiti lizduose). Dar LED'ams nesvarbu "pritemdymas" arba junginejimas, jiems nereikia isilti, nera gyvsidabrio ar dar ko nors. Atsparios vibracijai (turetu itin tikti automobiliuose pagal ideja) ir ne taip bijo smugiu transportuojant. Del kainos, pasidaryk skaiciavima su kaitrinem lemputem, halogeninem ir LED'ais. Tik i kaina iskaiciuok ir lempuciu keitima! (nors kaitrines pigios). O jei tai dar dienos sviesos lempos, tai i kaina itrauk ir elektromechanini balasta ir kiek elektros dar jis ryja papildomai! In total, jei lempa dega ~10h per diena, ji tau atsipirkti turetu per ~3 metus. Dar 2-3 metus pinigus taupo.
kionig 2011-01-29 04:02
Dekokim kalbainiam, jog tai ju ismyslas. Maciau ir as daug, o beveik visur naudoja ir sviestukus. Jau savaime suprantama, jog kalba eina apie sviesos diodus. Kadangi visur yra susikti standartai, taigi ir beigi daugelis ju universitetu ir kitu instituciju laikosi ir raso taip, kaip kalbainiai liepe. O man vis idomu, kada rinkoje pasirodys ESL tipo lempos
Kęstutis 2011-01-30 19:42
Pataisau. Ne „elektromechanini balasta“, o elektromagnetinį arba elektroninį balastą, atitinkamai elektromagnetinis balastas suvartoja 30 %, o elektroninis balastas 5 % elektros energijos.
rwc 2011-01-30 21:43
Šiaip vienas iš labai retų atvejų, kai pagarba kalbainiams, o mokslinčiams norisi nukapot pimpalus už kalbos teršimą. Yra lemputės, diodai, dar gyvas velnias, ir dar nežinia kiek technologijų bus ateityje. Kaip mokslinčiai užsimanytų pavadinti diodus, jei lemputes vadintume šviestukais? Ir - beje - ne "šviestukais" (nes jie ne šviesti), o analogiškai degtukui "švytukais" (jei švyti), "švietukais" (jei šviečia - nors taip irgi netaisyklinga), arba kaip prietaisą šviestuvais (yra jau toks žodis), šviestuvėliais, švytikliais, švytiklėliais. Absurdiškai skamba? O dar ir šlykščiai. Šviestuku galima pavadinti žibintuvėlį, bet ne diodą kaip prietaisą (nes ne buitinis prietaisas konkrečiam tikslui) ir juoba ne diodą kaip technologiją (nes technologijoms žodžių neužtektų). Ir dar tie mokslinčiai raukosi prieš "vaizduoklį"...
kionig 2011-01-30 23:44
Matau tik baime pas VLKK'askinus, neva lietuviu kalba ismirs nuo to. Lietuviu kalboje nera net tiek terminu, kuriais butu galima ivardinti vertimus is rusu ar anglu, tenka paciam kurti naujadarus. Dabar gaudyk kiekviena momenta, kad visur buti politkorektisku. Isversi ne taip, ziurek atleks koks punktyras nieko nenutuokiantis toje srityje ir su pirstu badys, tu cia negerai darai, daryk kaip as liepiu ir taskas. Kodel yra bijama tarptautiniu zodziu ar sulietuvintu ? Kas blogai su monitoriumi ? Lazeriu ? Tai dabar gaunasi taip, kad kiekvieni susikurkime savus standartus ir sedekime tankuose. Beje, tie patys VLKK'askinai, kodel praleido "pyst" ? Daugeliui lietuviu kalbos mokytoju tai nepatiko. Zodziu marazmas. Pvz toki net neapsivercia liezuvis kazkokiu tai sviestuku pavadinti: http://image.ec21.com/image/elite2010/o ... ED_10W.jpg
rwc 2011-01-31 00:53
VLKK kaip tik metai iš metų liberalizuoja normas ir stumiasi, kad techninės sąvokos ir ypač santrumpos nebūtų verčiamos. Kaip automobiliai, lazeriai ir integralai neišnyko, taip neišnyks ir monitorius, matrica, diodas, lemputė. Nereikia išsidirbinėti ir nemokšiškai galvoti pseudolietuviškų "terminų", net jei tau jie kasdienybė. Man LED - tokia pati laikina technologija kaip CRT. Ir dar reikia skirti, kuris žodis yra grynai techninis, ir kuris - kilęs iš šnekamosios kalbos. Pvz., "handheld computer" yra normali angliška frazė, apibūdinanti ne konkrečias technines charakteristikas, o taikymą buityje. Tokius reikia versti. Ne "delninukais", o galbūt "delniniais kompiuteriais". Iki punktyro tau kaip iki Mėnulio, nepavydėk. Ne vienus metus esu dirbęs ir žurnalistu, ir redaktorium - kurį laiką mokslinio žurnalo redkolegijoje, todėl vertinu punktyro kvalifikaciją. Džiaukis, kad jis išrenka tik pačias grubiausias klaidas. Dauguma, ypač perpublikuotų, straipsnių tikriausiai niekad nepapuolė padoriam redaktoriui. Dažnai reikėtų išbraukyti tris ketvirčius teksto arba bent perrašyti, kad atskiri teksto fragmentai nesiskirtų savo stiliumi ir būtų nuoseklūs. Kartais recenziją (nebūtinai verstinę) iš 15-20 eilučių pavykdavo sutrumpinti iki 7-8 tokio vertalo? Siūlytų - blogai, nesiūlo - dar blogiau.
kionig 2011-01-31 01:20
Tegu brauko nors ir daugiau nei puse, bet tegu palieka esme. As pilnai su tuo sutikciau Mano iprastinis skaitymas yra is pradziu komentarai, po to, tik straipsnis ir taip akimis permetu per pirma ir paskutine pastraipa, kai kada ir per viduri Nebent labai jau ilga straipsni, tada tenka nuosekliai skaityti. As punktyrui nepavydziu, tik matau jo beprasmi rasinejima komentaruose, tegu siulosi i kokia redakcija ir taiso straipsnius, gal sutiks net ir moket uz toki darba. http://www.demotyvacija.lt/naujausi/vis ... 28426.html
rwc 2011-01-31 02:06
žodis "na jo i na jie".
kionig 2011-01-31 02:47
Cia toks svelnus pavyzdelis, o "karoce" visa sita folklora auksciau aptarto irgi negalim palikt vien VLKK, nors palikime ji nuosalyje. - Плиз ту тикэтс ту Даблин! Pardavalka nenugirdo: - Ту Даблин? Keleivis susinervinęs: - Ту да блин, ту да блин! P.S Geriau papasokok kaip sviesa sinchronizuojami elektronai medziagoje ?
chemchampa 2011-02-02 22:53
Atleiskite, ką turite galvoje sakydamas ? Čia man truputį primena šnekas iš 6-ojo dešimtmečio, kuomet buvo manoma, jog šviesos diodai (LED) taip ir liks lazerių technologijos šalutinis produktas (taip, tai tiesa, kad šviesos diodas atsirado tik laimingo atsitiktinumo dėka, kuomet Holonjakas (N.Holonyak) tyrė savo naująjį puslaidininkinį lazerį, t.y. lazerinį diodą) ir jokių rimtesnių taikymų čia būti negali. Reiktų pastebėti, kad yra kitaip.: ) Tiesą sakant, jau turime istorinės patirties apie pranašavimus. Kad ir paties B. Geitso (B. Gates) žodžiai apie tai, jog ateityje kiekvienam turėtų pakakti ~640KB RAM'o. Manyčiau ten buvo gana neapgalvotas sprendimas. Nebent Jūs jau turite savo produktą ir technologiją, ir esate pasirengęs vienu ypu sugriauti visą lazerinių ir šviesos diodų (šviestukų) teoriją ir sumalti į miltus taikymus.: ) Bet tuo stirpiai abejoju. Ačiū.
rwc 2011-02-03 03:31
Tiesiog sakau, kad LED yra eilinė technologija kaip tranzistoriai ir pan.. Ar mes siejame PC su tranzistoriais? Su siliciu? Tai ir nereikia tam paskirti pseudolietuviškų pavadinimų. Sutikčiau, kad patį buitinį prietaisą "kompiuteris" pavadintų "á l' ordinateur", bet prie ko čia LED? Nu gerai, šviečiančios diodinės lempečkos. Kokie dar šviestukai?