„Tai tik pradžia. Ruoškitės.“ Skelbia, kas mūsų laukia  ()

Stebina toks rekordų skaičius vos per šešis mėnesius.


Karštis dykumoje
Karštis dykumoje
© I, Luca Galuzzi, CC BY-SA 2.5 | https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Libya_4985_Tadrart_Acacus_Luca_Galuzzi_2007.jpg

Visi šio ciklo įrašai

  • 2024-08-20 „Tai tik pradžia. Ruoškitės.“ Skelbia, kas mūsų laukia  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

2024 metais visame pasaulyje buvo sumušta net 15 nacionalinių temperatūros rekordų – praneša britų laikraštis „The Guardian“. Anot klimatologo Maximiliano Herreros, vedančio tokio pobūdžio įvykių apskaitą, turime pasiruošti, kad tokios ekstremalios oro sąlygos pasitaikys vis dažniau.

Mokslininkas pabrėžė, kad be rekordinių temperatūrų atskirose šalyse, termometrai rodė ir 130 rekordinių konkrečių mėnesių temperatūrų. Rekordiniai vietiniai karščiai taip pat buvo užfiksuoti nuo Arkties iki Ramiojo vandenyno pietinės dalies. Jis pripažino, kad toks rekordų skaičius vos per šešis mėnesius stebina. Ir ne gerąja to žodžio prasme.

[EU+Kuponai] Fantastiški el. dviračiai, 390W garso sistemos, mobilūs lazeriniai graviruokliai, rekordinių kainų SUP irklentės ir kt. (Video)
7441 4

Specialus rinkinukas

Kuponai

Galioja iki 2024-08-31/2024-09-30

Labai ribotas kiekis

Iš Čekijos sandėlių greitas ir saugus pristatymas

1) „MOTUS City“ - 250W, 27,5 colių ratų el. dviratis

2) „Sculpfun iCube Pro Max“ - 10W mobilus lazerinis graviruoklis

3) „FunWater“ - rekordinių kainų SUP irklentės

4) „ULTIMEA Nova S70“ - 390W galios 3.1.2 garso sistema

5) „Ultimea Apollo S40“ - 2.2 kanalų soundbar'as

6) „Powdeom“ - 150W, 159Wh portabili energijos stotelė

Išsamiau

„Šis ekstremalių karščių kiekis viršija viską, kas kada nors buvo matyta ar net manyta, jog tai įmanoma“, – sakė jis „The Guardian“.

Nerimą kelia ir tai, kad aukšta temperatūra išlieka ir naktimis, o tai reiškia, kad žmonės ir ekosistemos nespėja atsigauti nuo dienos metu juos supančios šilumos. Pavyzdžiui, Kinijos Yueyango regione šių metų birželį naktimis termometrai rodė net 32 ​​laipsnius šilumos.

Žinoma, didžiausias karštis paveikia sritis, kurios paprastai yra susijusios su aukšta temperatūra. Birželio mėnesį Egipto Asuano mieste buvo pasiektas nacionalinis temperatūros rekordas – 50,9 laipsnio. Keliomis dienomis anksčiau Čade taip pat buvo pasiektas nacionalinis 48 laipsnių rekordas. Savo ruožtu gegužę Ganoje buvo užfiksuota 44,6 laipsnio, o Laose – 43,7 laipsnio šilumos.

 

Tačiau temperatūros rekordai sumušami nepriklausomai nuo platumos. Birželį Meksikos mieste Tepache termometrai rodė rekordinius 52 laipsnius šilumos. Prieš du mėnesius kitoje pasaulio pusėje, Australijos Kokosų salose, šioje teritorijoje taip pat užfiksuotos nematyta temperatūra. Buvo 32,8 laipsnio.

Preliminarūs palydovo „Copernicus ERA5“ duomenys rodo, kad liepos 22-oji buvo karščiausia diena per visą Žemės istoriją – vidutinė pasaulinė temperatūra siekė 17,15 laipsnių. Pastaraisiais mėnesiais visur tvyrojusią šilumą lydėjo ir kiti ekstremalūs oro reiškiniai – sausros, audros, uraganai ir liūtys.

 

Turėtume pradėti ruoštis tokioms ekstremalioms sąlygoms, nes, kaip interviu „The Guardian“ pabrėžė „Copernicus“ klimato kaitos tarnybos vadovas Carlo Buontempo, tolesni rekordai yra neišvengiami. „Tai neišvengiama, nebent mes nustosime į atmosferą leisti šiltnamio efektą sukeliančių dujų“, – pabrėžė jis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(39)
(30)
(9)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()