Baltas kosmoso paukštis ruošiasi skrydžiui (Video)  (9)

NASA daugkartinio naudojimo erdvėlaivių „Space Shuttle“ vaizdas paleidimo aikštelėje, ko gero, ne tik įspūdingas, bet ir daugelio besidominčiųjų astronautika ne sykį regėtas. Tačiau ne mažiau įspūdingai atrodo ir erdvėlaivio paruošimo skrydžiui darbai bei atgabenimas į paleidimo aikštelę. Ypač, kai šis maždaug šešias savaites trunkantis procesas sutalpinamas į 4 minučių trukmės vaizdo filmuką.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Šatlo“ kelias į paleidimo aikštelę prasideda nuodugniu vidaus ir išorės konstrukcijų, visos įrangos patikrinimu, remonto darbais. Po tokios „medicininės“ apžiūros erdvėlaivis išvairuojamas iš techninio aptarnavimo angaro ir transporto priemone, kurią būtų galima pavadinti „šimtarate“, nuvežamas į pribloškiamo dydžio angarą. Tai reiškia, kad naujai misijai erdvėlaivis sėkmingai paruoštas, o toliau vyks gabenimo į skrydžio aikštelę etapas.

Į milžinišką angarą atvežtas amerikiečių kosminis lėktuvas imamas „už pažastų“, ir, patraukus šimtaratį, „šatlas“ iš horizontalios padėties „pasodinamas“ į vertikalią – šis procesas uždaroje patalpoje atrodo išties netikėtai – susidaro įspūdis, jog erdvėlaivis uždarame angare, kybodamas vietoje pradėjo atlikinėti mirties kilpa vadinamą manevrą.

Nosimi aukštyn atsidūrusio erdvėlaivio vaizdas taipogi gali sukelti lengvą skruzdėlyčių bėgiojimą nugara primenantį jausmą – milžiniškas „šatlas“ kybo ant kažkokios virvutės ir sukiojasi, nelyginant iš vandens ištraukta, šoko ištikta milžiniška mechaninė žuvis. O jei ta „kažkokia virvutė“ nutrūktų?..

Toliau – dar įdomiau. Nosimi aukštyn kybantį kosmoso skrajūną ta „virvele“ ar „virvelėmis“ kažkas labai lengvai ima traukti aukštyn. Tada atsiveria tikrasis šio angaro dydis, tiksliau – aukštis, o dar tiksliau - erdvė. Garsusis daugkartinio naudojimo erdvėlaivis šioje patalpoje atrodo kaip nedidelis žaislelis, kurį milžiniški kranai nugabena virš (virš!) tokios pat, iš pirmo žvilgsnio, žaislinės raketėlės-nešėjos, o po to gražiai, tolygiai nuleidžia sakraliam procesui – vienadienės raketos-nešėjos ir jau kelias dešimtis metų bei skrydžių skaičiuojančio erdvėlaivio susijungimui.

Ir tik svaiginančiam skrydžiui paruoštą duetą išgabenus į atvirą erdvę (beje, sutemose), sugrįžta erdvėlaivio didybės įspūdis – baltas, žmonių rankų sukurtas, be galo aukštai kilsiantis metalinis paukštis iškilmingai gabenamas į skrydžio paleidimo vietą. Ten – dar keli techniniai formalumai gremėzdiškų metalinių konstrukcijų apsuptyje ir...

Spektaklis prasideda!


Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (9)