„Du kartus gyvenime.“ 12 kartų ryškiau. Kada vėl pasirodys  ()

Ji pasirodo kartą per 75 metus, sukeldama jaudulį tarp atsitiktinių stebėtojų ir astronomų.


Halio kometa 1986 m.
Halio kometa 1986 m.
© NASA/W. Liller | https://en.wikipedia.org/wiki/File:Lspn_comet_halley.jpg

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nors Halio kometa pasirodo kartą per 75 metus, tai turbūt vienas žinomiausių objektų naktiniame danguje. Kuo ši kometa tokia ypatinga? Kada paskutinį kartą ji buvo matyta ir ar vėl skris pro Žemę? Apie tai rašo „Discover Magazine“.

Halio kometa

Halio (Halley) kometa (oficialus pavadinimas 1P/Halley) yra trumpojo periodo kometa, o tai reiškia, kad jos skriejimo aplink Saulę laikotarpis yra trumpesnis nei 200 metų. Naktiniame Žemės danguje kometą galima pamatyti kas 75–76 metus.

Halio kometa yra vienintelė žinoma trumpojo periodo kometa, kuri nuolat matoma plika akimi, ir vienintelė trumpojo periodo kometa, kuri gali pasirodyti du kartus per vieną žmogaus gyvenimą.

[EU+Kuponai] Žaidimų monitorių premjera! Vienų geriausių pasaulyje naujienos už beprotiškas kainas
1219 1

„TITAN ARMY“ žaidimų monitorių premjera!

Nuolaidų kuponai

Iš Europos sandėlių

2 metų garantijos

1) „TITAN ARMY P2510G“ - 24,5 colių, FHD, 180Hz žaidimų monitorius

2) „TITAN ARMY P2710S“ - 27 colių, QHD, 240Hz žaidimų monitorius

3) „TITAN ARMY P32A2S2“ - 32 colių, QHD, 240Hz žaidimų monitorius

Išsamiau

Kometa pavadinta anglų astronomo Edmundo Halley vardu, kuris 1705 m. ją atrado, nustatęs, kad trys ryškios kometos, užregistruotos 1531, 1607 ir 1682 m., turi panašias orbitas. Astronomas manė, kad šios trys kometos iš tikrųjų yra viena ir ta pati kometa, ir numatė, kad ji vėl bus matoma 1758 m. Tačiau Halley nesulaukė, kol ji vėl pasirodė.

Halio kometos dydis

Kometos branduolys yra padengtas krateriais ir yra netaisyklingos formos. Jo ilgis apie 15 km, plotis 8 km, storis taip pat apie 8 km. Tuo pačiu metu jo koma, tai yra, jo šerdį supantis dujų ir dulkių debesis, gali išsiplėsti iki šimtų tūkstančių kilometrų skersmens. Todėl kometą galima pamatyti plika akimi.

Halio kometa yra ledinis objektas, sudarytas iš lakiųjų ledų, tokių kaip vanduo, anglies dioksidas, amoniakas ir metanas, mišinio, taip pat iš daugybės tamsių dulkių ir uolėtų medžiagų. Kometai priartėjus prie Saulės, ledas virsta dujine būsena, aplenkdamas skystąją būseną – atsiranda garsioji kometos uodega. Ši uodega gali ištempti milijonus kilometrų.

Kada paskutinį kartą buvo matyta Halio kometa?

 

Pirmasis Halio kometos paminėjimas datuojamas 240 m. pr. Kr., o paskutinį kartą ji buvo matyta 1986 m. Tuo metu pirmą kartą ją stebėjo ir tyrė 5 erdvėlaiviai. Buvo padarytos pirmosios Halio kometos branduolio nuotraukos iš arti.

Kada sugrįš Halio kometa?

Halio kometa grįš į vidinę Saulės sistemą, kad priartėtų prie Saulės, o vėliau ir prie Žemės 2061 m. Tada kometa bus daug arčiau mūsų planetos nei praėjusį kartą. Mokslininkai mano, kad 2061 metais Halio kometa bus 12 kartų ryškesnė nei 1986 metais.

Kada Halio kometa išnyks?

 

Kaip ir visos kometos, Halio kometa kiekvieną kartą praskriedama arti Saulės lėtai praranda medžiagą, įskaitant masę, ir jos branduolys palaipsniui traukiasi. Mokslininkai mano, kad kiekvieną kartą kometa netenka 3–9 kg medžiagos.

Prognozuojama, kad Halio kometa gyvuos kelis šimtus tūkstančių metų, kol praras per daug masės. Bet tai nereiškia, kad kometa visiškai išnyks. Jos branduolio liekanos ir toliau suksis aplink Saulę, tačiau nebus nei uodegos, nei komos.

Kai kurie mokslininkai mano, kad per ateinančius 10 000 metų Halio kometa gali susidurti su kitu objektu ir nuskristi nuo Saulės sistemos.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(7)
(0)
(7)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()