Perspėjo konservų mėgėjus. Pavojingi sveikatai – metas išmesti  (1)

Vasaros metu ruošiamos atsargos žiemai. Naminės uogienės, marinuoti agurkai, kompotai – visa tai atsiduria sandėliuke ar rūsyje. Tačiau laikui bėgant konservuoti produktai gali prarasti skonį ir, kraštutiniais atvejais, tapti pavojingais sveikatai. Kiek laiko iš tikrųjų galima laikyti konservus?



© AKuptsova (Free Pixabay license) | https://pixabay.com/photos/pickles-blanks-cucumbers-1799731/

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Konservaimas yra puikus būdas apdoroti vaisius ir daržoves, taip pat paruošti sveikus, natūralius produktus žiemai. Atsakymas į klausimą, kaip greitai juos suvartoti, priklauso nuo kelių veiksnių. Tai apima: patį produktą, paruošimo būdą ir laikymą.

Daugelis žmonių nesuvokia, kad konservai gali pradėti gesti daug greičiau, nei mes tikimės. Gaminiai turi skirtingą patvarumą, todėl vienus galima laikyti kelis mėnesius, kitus net metus. Svarbu reguliariai tikrinti jų būklę ir užtikrinti tinkamas sąlygas, kuriomis juos laikome.

Vaisiai, įskaitant uogienes, kompotus ir drebučius, paprastai genda greičiau. Vaisių konservai, ypač turintys daug cukraus, gali būti laikomi metus ar net ilgiau, tačiau tik tinkamai paruošti ir sandariai uždaryti. Jei stiklainio turinys patamsėja arba atsiranda nemalonus kvapas, tai ženklas, kad jis pradeda gesti.

[Mažiausios kainos] El. dviračių TOP! Specialūs nuolaidų pasiūlymai tik Technologijos.lt skaitytojams + žaidimas laimėti dviratį (Video)
10826 4

Pristatome Jums ypatingai kokybiškus el. dviračius. Juos ir patys išbandėme, ir absoliuti dauguma pirkėjų su apžvalgininkais giria. Ir dabar dar juos galite įsigyti su specialiai Jums skirtais nuolaidų kuponais už mažiausias kainas istorijoje.

Išsamiau

Konservuotos daržovės, pavyzdžiui agurkai, taip pat gali sugesti. Jų patvarumas priklauso nuo fermentacijos būdo. Konservuoti agurkai gali išsilaikyti iki 6-12 mėnesių. Tačiau jie turi būti laikomi tinkamomis sąlygomis – vėsioje, tamsioje vietoje ir sandariai uždarytuose induose.

Savo ruožtu daržovių (pvz., agurkų ar paprikų) marinatai gali išsilaikyti iki 1 metų, jei jie buvo paruošti naudojant tinkamus konservantus, tokius kaip actas ir druska. Atidarius geriausia juos laikyti šaldytuve ir suvartoti per kelias savaites.

 

Mėsos ir žuvies produktų, tokių kaip konservai, paštetai ar žuvis aliejuje, tinkamumo laikas yra daug trumpesnis, nes gali greitai daugintis bakterijos ir toksinai. Šiuos produktus reikia suvartoti per 6 mėnesius nuo paruošimo. Atidarius stiklainį, mėsos ir žuvies konservus reikia įdėti į šaldytuvą ir sunaudoti per kelias dienas.

Kaip atpažinti, kad konservuoti produktai yra pavojingi?

 

Štai keletas pagrindinių signalų, rodančių, kad konservuotas maistas gali būti pavojingas:

  • Nesandarus stiklainis – pažeistas dangtelis ar įtrūkimas indelyje gali sugadinti maistą.
  • Pelėsis – pelėsio buvimas stiklainio paviršiuje arba viduje yra aiškus ženklas, kad produktas netinkamas vartoti.
  • Nemalonus kvapas – kvapo pasikeitimas yra vienas pirmųjų požymių, kad kažkas negerai.
  • Pakitusi spalva – jei konservai pakeitė spalvą į tamsesnę, geriau jų nevalgyti.
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(9)
(9)
(0)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai (1)