„Pagaliau. Šią savaitę pasieks piką“ (Foto)  ()

Meteorologinė vasara baigėsi tik rugsėjo 28–29 d.



© recraft.ai (Free Tier Assets) | https://www.recraft.ai

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Oficiali Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos paskyra Meteo.lt rašo, kad šią savaitę auksinis ruduo daug kur pasieks piką.

„Kaip pernai, taip ir šiemet dėl labai šilto rugsėjo auksinis ruduo šiemet nemažai vėluoja (ypač palyginus su 2022 m. tuo pačiu laikotarpiu). Taip nutiko dėl labai saulėto ir rekordiškai šilto rugsėjo. Meteorologinė vasara baigėsi tik rugsėjo 28–29 d., todėl medžiai neskubėjo keisti savo apdarų spalvų. Net dabar, kai spalis įpusėjo, medžiai dar tik pradėjo mesti lapus, nemaža dalis vis dar tebežaliuoja. Nežiūrint to, šią savaitę auksinis ruduo daug kur pasieks piką.

[EU+Kuponai] „Techtober Blowout 2024“ išpardavimas! Mini PC, energijos stotelės, žaidimų monitoriai, vaizdo projektoriai ir kt. (Video)
3889 2

„Techtober Blowout 2024“ išpardavimas

Nuolaidų kuponai

Iš Europos sandėlių

Iki 2 metų garantijos

1) „TITAN ARMY P32A2S2“ - 32 colių, QHD, 240Hz žaidimų monitorius

2) „MINIX Z100-0dB“ - mini PC, 16+512GB, WiFi6 ir kt.

3) „Wanbo X5“ - 1080P, 1100 ANSI, WiFi 6, Bluetooth 5.0, Android 9.0 vaizdo projektorius

4) „SolarPlay Q2501“ - mobili energijos stotelė, 2400W, 2160Wh, LiFePO4

Išsamiau

Nemažai žmonių iki šiol tebemano, kad lapai pakeičia spalvą tik dėl to, kad juos pakanda šalnos. Iš tiesų lapų nusidažymas skatinamas šilumos ir šalčio svyravimų. Staigiai pašalus, labiau tikėtina, kad atsiras daugiau rausvų lapų. Esant šiltesniam orui – gelsvų. Žalią lapo spalvą lemia gausiausiai jame esantis pigmentas – chlorofilas. Kai orai atvėsta, o rudens dienos tampa vis trumpesnės (ypač nuo rudens lygiadienio naktims tapus ilgesnėms), lapai ima vis sparčiau geltonuoti ir raudonuoti dėl įvairiausių juose vykstančių procesų.

Geltonuose lapuose vyksta vienokie spalvą keičiantys procesai, o raudonuose – kitokie. Kai chlorofilo gamyba nutrūksta, dauguma lapų pageltonuoja, nes ši spalva jau yra lapuose, tačiau augimo sezono metu ją užgožia žalios spalvos pigmentas. Keičiantis lapo spalvai aprūpinimas medžiagomis pamažu būna uždaromas. Netekęs maitinimo jungties lapas galiausiai nukrenta. Stiprus vėjas šį etapą gali paspartinti. Įtakos dar gali turėti ir drėgmės sąlygos dirvoje.

 

Įprastai iki lapkričio pradžios visi medžiai numeta savo lapus ir taip persijungia į energijos taupymo (arba tam tikrą miego) režimą. Visa tai tęsiasi maždaug iki kovo vidurio, kai dienos susilygina su naktimis, o oro temperatūra būna vis aukštesnė.

 

Nustatyta, kad geltonos lapų spalvos Europoje yra daugiau, o štai rytinėje Šiaurės Amerikos pakrantėje daugiau raudonos. Tai bandoma paaiškinti skirtinga medžių evoliucija skirtinguose žemynuose ir tokia jų savisauga prieš vabzdžius/kenkėjus“, – rašo Meteo.lt.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(4)
(0)
(4)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()