Černobylio dirvoje užderėję linai plečia kosminės žemdirbystės perspektyvas

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

HardAxe 2011-03-08 10:33
"Bet galbūt linai atskleis mokslininkams „magišką“ biotechnologiją, kurią įsisavinus ir įdiegus, agrarines kultūras būtų galima auginti erdvėlaiviuose ar kitose planetose visiškai nesibaiminant radiacijos." na padarysim bulves, augančias radyaktyvioj aplinkoj. Kas jas valgys? Rezultatas tai radiaktyvus gausis:)
kionig 2011-03-09 02:18
Praleidai vieną svarbų dalyką, jog radiacijos įsisavinimo mechanizmas dar nėra įmintas, bet faktiškai matyti, jog ne visi augalai linkę sugerti kuo didesnę radiacijos dozę. Kad ir galutiniam rezultate gautųsi radioaktyvus maistas, bet ne visai aišku, kiek tos radiacijos turės savyje tas augalas. Savaime suprantama, kad koks augalas turės mažiau sugeręs radiacijos, tai tokį maistą valgis kosmonautai. Tai pvz. išgyventi būtų įmanoma, kadangi organizmas galėtu susitvarkyti su patenkančiu radiacijos kiekiu į organizmą, bet va opesnis klausimas būtų su palikuonių susilaukimu. Pilnai galimas variantas, jog bus sugalvoti būdai kaip modifikuoti augalą, jog jis būtų kuo atsparesnis radiacijai.
rwc 2011-03-09 02:51
Radiacija radiacijai nelygu. Viena, kai organizmas minta nestabiliais izotopais, visai kas kita - kai jis tik "svilinamas" spinduliuotės. T.y., jei mėnulyje kokia bulvė gaus daug gama spindulių (kurie ir yra pagrindinė grėsmė), tai ji nuo to nepavers savo atomų uranu ar tričiu. Kitas klausimas, ar skirtingų radiacijos rūšių poveikį galima lyginti. Kažkaip abejoju, ar skylantis branduolinis kuras prigamina tokios energijos fotonų, kokie siautėja kosmose.