Mokslas sukūrė pirmą „praktišką“ dirbtinį lapą  (10)

JAV sukurtas dirbtinis lapas, atkartojantis gamtoje vykstantį fotosintezės procesą ir galintis energija aprūpinti namų ūkius, rašo „Wired“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Danielis Nocera, Masačiūsetso technologijų instituto profesorius, apie tai paskelbė Amerikos chemikų bendruomenės nacionaliniame susirinkime Kalifornijoje.

Iš „stabilių ir nebrangių medžiagų“ pagamintas „lapas“ yra maždaug lošimų kortos dydžio ir veikia paliktas plūduriuoti vandenyje. Kaip ir tikras lapas, jis pasinaudoja saulės energija, kad suskaidytų vandenį į du esminius komponentus – vandenilį ir deguonį, kurie tuomet turi būti saugomi kuro elementuose ir naudojami elektrai gaminti.

D. Nocera pristatytas dirbtinis lapas pirminiuose bandymuose parodė galintis veikti 45 valandas – be efektyvumo sumažėjimo, jis taip pat pagamintas iš plačiai prieinamų elementų – silicio, elektronikos ir cheminių katalizatorių. Palyginti su tikru lapu, jis fotosintezę atlieka dešimt kartų efektyviau. Anot D. Nocera, su mažiau nei keturiais litrais vandens, dirbtinis „lapas“ galėtų pagaminti pakankamai elektros vienam namui besivystančioje šalyje – vienai dienai.

„Wired“ rašo, jog D. Nocera su pasauline kompanija jau pasirašė idėjos komercializavimo sutartį. Indijos milžinė „Tata Group“ pasiūlė kontraktą, kuriame kol kas numatoma per pusantrų metų sukurti mažytę, maždaug šaldytuvo dydžio jėgainę. „Reikia sudėtingos inžinerijos, kad surinktume dujas, atsiskiriančias nuo silicio. Dar nežinome, kaip tai padaryti“, – D. Nocera cituoja „Nature“.

Tai nėra pirmas bandymas sukurti dirbtinį lapą. Gamtos procesų atkartojimo idėja tarp mokslininkų sklando dešimtmečius. Pirmasis toks lapas, JAV mokslininko Johno Turnerio pristatytas prieš daugiau nei 10 metų, sėkmingai simuliavo fotosintezę, bet buvo pagamintas iš retų, brangių medžiagų bei nestabilus – tinkamas naudoti dieną ar trumpiau.

D. Nocera sako, jog dabar pirmiausia žvelgiama į besivystančias šalis. „Mūsų tikslas yra kiekvieniems namams pastatyti jėgainę. Netolimoje ateityje galima įsivaizduoti Indijos ir Afrikos kaimus, turinčius prieinamą apsirūpinimo energija sistemą“, – sakė jis, pabrėždamas, jog „lapui“ veikti nėra būtinas itin švarus vanduo – tokio gauti besivystančiose šalyse yra ypač sunku.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Grynas.lt
Grynas.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (10)