Rusijos mokslininkai tikisi atskleisti Antarktidos ežero "Vostok" paslaptis (Video)  (1)

15 mln. metų Antarktidos ledas slėpė šį ežerą, kuriame galbūt yra priešistorinių ar mokslui dar nežinomų gyvybės formų. Rusijos mokslininkai jau kelerius metus mėgina prasibrauti pro ledą ir įminti ežero paslaptis. „Vostok“ stoties darbuotojai Antarktidoje ne vieną savaitę gręžė ledą, norėdami pasiekti 3750 metrų po ledu tyvuliuojantį ežerą. Jie teigia, kad iki ežero paviršiaus liko labai nedaug, ir likusius metrus jie įveiks dar šiemet, tačiau šiek tiek vėliau, kai Antarktidoje baigsis žiema.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Vostok“ stotyje sąlygos – labai atšiaurios. Tai – šalčiausia vieta Žemėje. 1983-iųjų liepą čia buvo užfiksuota -89ºC temperatūra. Mokslininkai ežero gelmėse tikisi aptikti organizmų ar rūšių, kurios vystėsi visiškai nepriklausomai nuo kitų gyvybės formų Žemėje. Be to, ežero gelmių analizė gali padėti atskleisti, kokios sąlygos gyvybei vystytis egzistuoja Jupiterio palydove Europoje ar net Marso planetoje, kur klimatas yra panašus į Antarktidos klimatą.

Nors mokslininkams nepavyko ežero pasiekti iki žiemos pabaigos, jie surinko nemažai įspūdingos informacijos. Gręžimo darbus vykdantys mokslininkai teigia jau žiną, ko tikėtis, kai pavyks pasiekti patį ežerą. Kalnakasybos instituto specialistams gręžiant gręžinį 3539 metrų gylyje buvo aptikti „Vostok“ ežero ledo sluoksniai. Tai – ledas, susiformavęs ant ežero paviršiaus. Šiuo metu mokslininkai tvirtina ištyrę 180 m ežero ledo.

Praėjusio amžiaus paskutiniojo dešimtmečio pabaigoje palydovams aptikus ir nufotografavus iki to laiko nežinomo Antarktidos poledinių ežerų tinklą, pasaulio mokslininkai užsidegė naujų tyrinėjimų aistra. JAV ir Didžiosios Britanijos mokslininkai tiria kitus palaidotus ežerus. Tai – vieni iš paskutinių neištirtų mūsų planetos objektų.

Mokslininkai teigia, kad ledo sluoksnis veikia tarsi pūkinė antklodė – sulaiko geoterminę Žemės šilumą, todėl ežerai neužšąla.

Į 4 kilometrų gylyje po Rytų Antarktidos ledo danga esantį „Vostok“ ežerą Rusijos tyrinėtojai stengiasi prasigręžti jau ne vienerius metus, tačiau jie vis dar nėra pasiekę vandens.

„2010 metais mes tikrai pragręšime ežerą dengiantį ledą, naudodami rusišką gręžimo įrangą“, – Rusijos ekspedicijos Antarktidoje vadovą Valerijų Lukiną 2008 m. citavo britų mokslo žurnalas „Nature“. Ar rusams, nors ir atsiliekant nuo planų, pavyks pasiekti užsibrėžtą tikslą, turėtume sužinoti dar šiemet.

Vaizdo siužetas


Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (1)