Barbara Demick „Neturime ko pavydėti: Šiaurės Korėjos kasdienybė“. Pirma dalis: susikibę tamsoje

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Rukis 2011-04-11 17:04
Vargšai žmonės
mazasisdzionas 2011-04-11 19:50
Propoganda!!! Jie gyvena 100kartu geriau nei betkokia kita salis!! tegivuoja jinglisung ar kaip ten jis.
blizzard 2011-04-11 20:03
šitas žiaurus.. Iš tikrųjų tai aišku pas mus nėra tokios didelės kontrolės kaip tenai. Bet miestuose panaši situacija, pilkos spalvos, ryškios reklamos rėžiančios akį ir niūri aplinka nors viskas jau po biškį gerėja ačiū naujajai kartai. Įdomi šalis, bet nežinau kiek paskaičiau tai man atrodo aš ten nebuvęs galėčiau labai panašų straipsnį parašyti. Realiai labai mažai faktų pateikta, bet meilės istorijai ir "knygos mergaitei" skirta tiek daug vietos kad nu nežinau.. tikiuosi antroje dalyje bus mažiau meilės istorijų (kurių galima ir lietuvoje sutikt) ir daugiau faktų. Gal straipsnis neorentuotas Lietuvai, įtariu kad daugumai pasirodyt ne toks vertas dėmesio, nes pas mus tas visas tik nesenai išnyko ir palikimas dar jaučiamas, kalbu apie armonikinius namus, pilkas spalvas, korupciją, metalo vagystes, emigraciją ir cenzūras pradedant asmeniniam gyvenime ir baigiant spaudoje (nors ir nedaug). Vienintelis negirdėtas ir netikėtas faktas man čia buvo, elektros stygius.
slawcka 2011-04-11 20:38
nu tu, nesikeikiant, ir sušnekėjai.. Jie badauja, technologiškai atsilikę kokių 30 metų, nemato ir nežino nieko apie likusį pasaulį , tik tai ka jiem skelbia propaganda apie imperialistines vakarų kiaules. jie net interneto neturi. Tiesa yra intranetas, cia kaip LAN tarp kelių namų, tik šalies viduje. Turbūt vienintelė paguoda ta kad jie laimingi taip gyvendami. Nes Dėl nuo vaikystės peršamos propagandos, jie net neturi galimybių sužinot kas yra tikrai normalus gyvenimas XXI amžiuje. Cia viskas sostineje, o likusioje šalyje išvis badas maras, .. Mes net arti to nebuvom, nei dabar nei prie sovietų. Džiaukis kad Lietuvoj gyveni. Ateis vasara ir bus tau spalvų;)
Kupse123 2011-04-11 20:44
vot mane irgi uzkabino tas. Gana mazai faktu. Jau ir mane buvo sudomine kad ten elektros stygius ir viskas daugiau nieko? Noretusi daugiau apie tai , kokios kitos energetines problemos ir pan. Ir taip ir nesupratau ar tie zmones is tikro taip myli savo vaduka ar yra daugiau normaliu zmoniu (kaip mirana)
Rukis 2011-04-11 20:45
Taigi net straipsnyje sako, kad sovietmečiu buvo GERIAU! Tai įsivaizduok kokia ten padėtis, kai mes ir taip žinome, kad sovietmetis buvo š...abakštynas su savo visom planinėm ekonomikom. O dabar Š. Korėjoj išvis ekonomikos nėra, nei planinės nei rinkos. Vargšai žmonės. Geriau kažką darykime. Gal turit minčių ką?
Azaruto 2011-04-11 20:47
Iš straipsnio sprendžiant jie tikrai nėra laimingi O spalvų Lietuvoje tikrai trūksta ypač miestuose
slawcka 2011-04-11 21:00
1 išeitis - nuverst diktatūrą, bet patys korejiečiai to nedarytų nes jiem praplauti smegenys .. Nebent JAV įsikištų kaip ji mėgsta. Cia turbūt tokiu atveju nebent jei Šiaurės Korėja prieš pietų Korėją keltų ranką.. Bet tokiu atveju tie besmegeniai greičiausiai griebtūsi branduolinio ginklo.. 2 išeitis- Chuck Norris.
manciukaz 2011-04-11 21:02
aš šiek tiek domėjaus š.korėja, buvau skaites, kad ten energijos truksta, kad mašinu mažai ir, kad šalis atsilikus, bet nebuvau rades, korėjos žmoniu istoriju, na taip faktu tikrai niekada nebus perdaug, bet ju rasti gali palygint nesunkiai, man kaip tik idomiau ka tie žmonės galvoja kaip gyvena...ačiu už straipsni man patiko 10/10
manciukaz 2011-04-11 21:09
slawcka manai taip viskas ramiai praeitu? šiaures korėja turi 4armija pasauly, taip ji atsilikus, bet auku butu be galo daug, nes seulas ir kiti miestai yra netoli sienos su šiaure, tai šiaures artilerija paverstu seula griuvėsiais, jau nekalbant kiek šiauriečiai turi povandeniniu laivu bei lektuvu... usa nesugebėtu smogti visiems taikiniams iškart.. nuverst jie gal ir sugebėtu jei kinai nesikištu, bet pietu korėjai nuostoliai butu katstrofiški.. juk šiaurė turi branduolini, chemini ir biologini ginlus...nu krč, manau geriausiu atveju butu skleisti propoganda ir išprovokuok kažka panašaus kas ivyko egipte ar tebevyksta libijoj nors ir tai mažai imanoma... užuojauta šiauriečiams, kad tokie debilai šali valdo
slawcka 2011-04-11 21:31
Sakydamas apie branduolinį ginklą tą ir turėjau omeny, kad su jais prasidet neverta , jie turi tikrai didelę kariuomenę, išlaikomą badaujančių gyventojų saskaita, kaip ir branduolinis ginklas. Juk grasindami p. korėjai jie tuo pačiu metu prašo JAV padovanoti maisto (įdomu kaip sureaguotų gyventojai jei sužinotų kad valdžia taip varydama ant vakarų, maisto jų prašo:D ) Dėl karinės technikos - ji pasenus, nemoderni, įdomu ar jiem bent naikintuvą numušt gautus?..
Rukis 2011-04-11 21:32
O vat šitą demokratijos propagandos reikaliuko jie ir bijo. Todėl ir užsidarė šalyje nuo aplinkinių. Bet ten žmonės nesukils, nes: 1. Jie neturi galimybes palyginti savo gyvenimo su kitataučiais. 2. Radijas ir televizija apie užsienį - arba blogai, arba nieko. 3. Bėga jauni žmonės, kurie pastebėjo, kad visa "utopija" pas juos kažkokia ne tokia. 4. Tol kol civilizuotose šalyje nesusikurs stipri ir išprususi Š.Korėjos opozicija, tol nebus ir kalbos apie diktatūros nuvertimą. 5. JAV nesuinteresuota Š.Korėjos žmonių likimu. Jai tik nafta ir didelio penio įvaizdis svarbiausias. Tačiau galėtų ten transliuoti iš užsienio laisvos Š.Korėjos laidas ir radijas į šalies vidų. Juk ten technologijos atsilikusios, nesugebės blokuoti signalų tiek radijo, tiek televizijos. Nors mažą revoliucijos ir laisvės ugnelę užkurt reikėtų ir jau būtų didelis žingsnis į priekį, demokratijos ir laisvės link.
Ramūnas 2011-04-11 21:57
Dešimt ar dvidešimt branduolinių galvučių turėtų pakeist padėti į gerą puse.
GM 2011-04-11 22:00
Tai skaičiau kažkur, kad pietiečių kariai per sieną balionais siuntė informaciją apie vykstančias revoliucijas arabų šalyse. Aišku kiek tai veiksminga....
blizzard 2011-04-11 22:10
BBC transliuoja, tik jau būna atrinkti reportažai ir kai kurios vietos iškarpytos, net gi realiai matosi kai transliuoja ir juodas ekranas pasirodo, po to vėl rodo vaizdą(nors gal su Kinija maišau, bet atsimenu kažkur rodė šitą faktą apie kažkurią iš šitų dviejų šalių). Nėra ten jie taip atsilikę kaip jum atrodo. Viskas investuojama į piliečių izoliaciją ir kariuomenę.
Rukis 2011-04-11 22:25
Tai ką galėtumėt pasiūlyti, kad sukurti ten terpę revoliucijai? Kaip Egipte ir Libijoje? (Aišku tai visai kas kita, tačiau revoliucija vyktų panašiu scenarijumi) Ir tik prašau apseikite be kraštutinumų, kaip branduolinių bombų užmėtimu, nes tai kvaila...
slawcka 2011-04-11 22:30
šeip aišku ką gali žinot kas ten jų galvose juk neleidžia su piliečiais šnekėt niekam.. gal kartais ir supranta kad kažkas ne taip. Bet su tokio lygio izoliacija ir propaganda tik dalis turbūt susimąsto ir tai bijotų net pirštą pajudint. pagal "reporters without borders" š. korėja yra berodz 177 iš 178 šalių pagal žiniasklaidos ir žodžio laisvę. Dėl tavo lyginimų tai šiuo metu jei kas bendro ir yra tai vietomis pasenusi architektura, sovietmecio palikimas. lyginant juos dabar ir buvusį mūsų sovietmetį- daugiau panašumų, juk ta pati santvarka. Bet visvien, mes iki to nedasiritom niekada ačiū dievui. O dėl mūsų ekonomikos tai šlubuoja kaip ir visur, bet juk gyvenam kaip žmonės:) ir išvis , ekonomikas galim lygint su likusia EU (ir tai ,palyginus su graikija ar portugalija, mažiau bėdų turim. ne apie algas aišku:D) , o ne su š. korėja.
nondescript 2011-04-11 22:35
Manau slawcka turėjo omenyje laimės sumavimo paradoksą: http://lt.wikipedia.org/wiki/Laim%C4%97 ... paradoksas Ir šiaip, jei ten žmonėms atsivertų akys, jie tą valdžią nuverstų tau nespėjus mirktelėt, atsirastų ir pagalba iš kitų šalių ir ko tik nori.
blizzard 2011-04-11 22:44
Nemanau kad ten taip lengvai jiems eitūsi.. Jie net elektros neturi, o korėja turi daug armijos. Be to turi branduolinį ginklą todėl manau tarptautinė bendruomenė bijotų kištis. Ir ko gero pagrindinis dalykas kodėl dar nieko neįvyko tai žmonių baimė.
bumbumas 2011-04-11 22:45
Įdomu būtų sužinot kas ta 178oji šalis pagal spaudos laisvę?