Šių laikų mustangai: Ukrainoje ir Airijoje  (0)

Niekuo nenustebinsi sulaukėjusiais arkliais Australijoje. Tačiau gali pasirodyti netikėta, jog nemažai jų vis dar ganosi radioaktyviausioje Černobylio zonoje. Nemažiau įdomu ir tai, jog sulaukėjusių arklių, tiksliau, žirgų atsirado ir Airijoje. Tvirtinama, kad po laukus jų ten bastosi tūkstančiai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ar Europoje kur nors ganosi mustangai? Na, jeigu mustangais laikysime sulaukėjusius Amerikos arklius, tai tokių tikrai neturime. Jiems artimiausi būtų sulaukėję Černobylio arkliai. Kai paskubomis iš degančios elektrinės apylinkių buvo vežami žmones, arkliams laiko nebeliko. Tie darbo arkliukai išgyveno. Būdami laisvėje, jau antrą, trečią žiemą užsiaugino šiltesnį, ilgesnį kailį, išmoko kanopomis iš po sniego atsikasti sausų žolių, krūmų. Susidarė būreliai, kuriems vadovavo stipriausieji eržilai. Tokios jėgos nesugebėdavo įveikti net Pripetės vilkai. O štai dabar ne sulaukėjusių ir ne darbo arklių, o tikrų žirgų galima pamatyti Airijoje. Kai Europos Sąjunga įvairiems Airijos projektams ėmė žarstyti milijardus eurų, o bankai dalyti paskolas, daug airių pasijuto lyg senieji dvarininkai. Dirbti nereikia, o paskolą pasiimti nesunku. Valstybė garantavo bankams paskolų saugumą. Ir štai kaimuose ėmė dygti gražios sodybos su žirgynais ir puikiais žirgais. Taip tęsėsi porą dešimtmečių. Vėliau, atėjus ne tokiems geriems laikams, naujieji „dvarininkai“ nebegalėdami išsiversti tiesiog atidarė žirgynų vartus ir pasakė savo rosinantams: „Eikite, kur išmanote.“ Žurnale „Newsweek“ rašoma, kad po Airijos lygumas ir kalveles klaidžioja maždaug 20 tūkstančių tokių žirgų. Ne visada net rimtų leidinių žurnalistais gali pasitikėti, tačiau ir 10 tūkstančių būtų daug.

Jie pripratę prie puošnių žirgynų, gero pašaro, rūpestingos priežiūros. Dalis neilgai išgyvens, bet dalis turėtų ir likti. Juk Airija visada žalia. Taigi prie prastesnio ėdesio jie prisitaikys greičiau nei žmonės, o svarbiausia – nemurmėdami ir nekeikdami valdžios ar buvusių šeimininkų.

Beje, iš aptvarų Airioje į laisvę paspruko ir rusvos spalvos bulių bei karvių. Tarytum žinodami, kas jų anksčiau ar vėliau laukia, jie nuo žmonių bėgo kuo toliau. Šiandien jie visai laukiniai ir įtraukti į medžiojamų gyvūnų sąrašą. Medžiotojai sako, kad sužeistas bulius – pavojingesnis už raganosį...

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: bernardinai.lt
bernardinai.lt
(1)
(0)
(0)

Komentarai (0)