Uždegta žalia šviesa galingumo „lubas“ sieksiančių superlazerių konstravimui

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

immortallt 2011-04-28 14:44
Oh cmon, o kur Lietuva! Tikrai sugebetume tai isvystyti su tinkamu finansavimu! Beje, termobranduolinei lektrinei tokie galingi lazeriai nera aktualu ?
kionig 2011-04-28 15:19
Tegu Lietuva pirma pasistato valdovų rūmus, stadioną ir panašiai, tik po to lendą į tokius projektus Iš tikrųjų tokie lazeriai, gali būti panaudoti ir termobranduolinės sintezės tyrimams.
immortallt 2011-04-28 17:00
Kionig, tai butu ne visai valstybinis projektas, bent jau mano tokia nuomone. Nes privacios imones Lietuvoje dirba tikrai gerai (bent jau sioje srityje)
Neodan 2011-04-28 19:43
Lietuviu lazerines technologijos yra vienos pazangiausiu pasaulyje.
Arwis 2011-04-28 20:37
Ok this was some mind bending stuff for me. Lazeris sukuriantis materija kuri spinduliuoja sviesa kuri savo ruoztu sukuria materija ir taip kol ta materija pati save susinaikina. WOW. Bet va gal kas nors paaiskinti gali nes nesuprantu tada. Lazerio spindulis tai energija, ir as galvojau kad energija > materija ir vice versa negalima. Nu kaip sakoma kad materija negali buti nei sukurta, nei sunaikinta, tiesiog keicia formas. Ar as kazka cia praleidau.
Atlast 2011-04-28 20:46
fotonai atakuoja elektronus (jau esancia materija) ir tada su papildoma energija is tu elektronu kazkas gaunasi. Bet ta naujoji materija nestabili ir pati isspinduliuoja dideles energijos fotonus ir jie vel keicia materija i kuria pataiko. tipo taip kazkada buvo straipsnis, kuriame rase, kad kosmose labai galingas lazeris is vakuumo gali ismusti daleliu ir antidaleliu poras. Tik nzn ar sitas butu pakankamai galingas.
Dvigubas nulis 2011-04-28 20:57
Kiekvieną dieną matai Saulės vykdomą masės pavertimą į energiją, kaip ir branduolinės elektrinės (tik ten vyksta ne branduolių sintezė, o skilimas). Tikrai kažką sumaišei.
Arwis 2011-04-28 21:29
Na as turejau omenyje kad is energijos sukurti materijos ir vice versa neimanoma. Sauleje energija issiskiria kai du atomai susijungia, taciau jie sukuria materija kuri nedingsta.
Genius 2011-04-28 21:31
Na lazeris yra lazeris ji galima naudot ir naikinimui ir perdirbimui. Kiek supratau super lazeriu apsvietus materiaj is jos gautusi kita nestabili materija kuri sprogtu ar panasiai tai gal pavyktu nukreipt tuos tris lazerius i viena taska ir taip sukurta reakcija paskuj ja panaudot elektrai ar kitai energijai isgaut? Kolkas manoma kad is energijos negalima padaryt materijos nes energija nesukuriama ir nesunaikinama manau po keliu tukstanciu metu tai gali but kasdienybe paziurekit kaip greitai mokslas dabar vystosi.
Aphex 2011-04-28 21:39
geriau superlazeri sukonstruotu kokio masyvaus asteroido numusimui... arba apsigynimui nuo ateiviu
Xdmin 2011-04-28 21:48
Tai kad negresia kol kas nei asteroidai nei ateiviai. Nelabai supratau kaip tas lazeris praverstu medicinoje, juk jis milziniskas, ar cia tureta omenyje tik tyrimus?
nanobullet 2011-04-28 22:09
didžiojo sprogimo teorijoje sakoma, kad is energijos isiskyrusios po sprogimo susiformavo materija...
immortallt 2011-04-28 22:16
Nebutina naudot galingiausio. Tiesiog kuriant situos butu sukaupta daug ziniu, kurias butu galima panaudot kuriant lazerius pritaikytus skirtintgiems tikslams.
tvset 2011-04-28 23:38
Tikslumo dėlei priminsiu, kad materija mūsuose yra priimta vadinti visa tai kas mus supa aplinkui ir realiai egzistuoja, nepaisant mūsų suvokimo apie tai. Ji turi dvi "sudedamasias" dalis: laukus(elektrinius, magnetinius ir pan.) ir medžiaga(protonai, neutronai, atomai ir t.t.).... Tamsta, matyt, svarstote ar medžiaga galima paverst į "gryną" energiją (radiaciją) ir atvirkščiai.... Atsakymas būtu - TAIP galima...
Aphex 2011-04-29 00:17
Cia tai nusisnekejai ziauriai... Matosi kad niekad nebandei pakeisti suvokimo pamegink kada ir suzinosi kas yra pvz. teleportacija, laiko manipuliacija...
Bartas 2011-04-29 00:38
Nu jo, Lietuva tikrai prasove, kad nebande varzytis del galimybes statyti toki lazeri, specialistu mes turim, kvalifikuotu statybininku irgi, butu pakilus musu salies kartele... Jei ir toliau taip miegosim tai nieko gero nebus...
kionig 2011-04-29 01:01
Tai taip, aš to neneigiu. Bet nepamiršk kame lietuviai specializuojasi. Nors iš esmės jie daugiau su Nd:YAG gamina produkciją, o kiek pavarčiau apie tą ELI projektą tai neradau kažko konkretaus, bet minimi keletas ir daugiau lazerių tipu Yb:YAG , XUV kažkokie ir t.t., nors tai kietojo kūnų lazeriai, bet skirtumas yra. Aš suprantu, kad ir lietuviai čia galėtų dalyvauti, bet visgi minimos tik 3 šalys. Tai kad geriausi pasaulyje, bet dar nereiškia, jog nėra tam konkurencijos
Zergas 2011-04-29 08:48
lietuviai gali tik visokius lygiu galimybiu institutus pritraukti pas save,susirinkdami atliekas is po stalo,o stai pakovoti del rimtesniu tarptautiniu projektu ar instituciju steigimo pas save salyje per skysti.estai pas save pasieme NATO kibernetinio saugumo kazkokia tarnyba,tai kiek auksciausio lygio IT specialistu ten bus idarbinta ir koki postumi salies intelektiniam potencialui tai duos?cekai greiciausiai tures si projekta su lazeriais(nors sioje srityje lietuviai tikrai nera paskutiniai) ir nesunku suprasti kad jie tikrai pasinaudos siuo projektu tam kad igyti kuo daugiau ziniu kurias veliau pardavines pasauliui.o ka lietuviai?mokys pasauli kaip reikia buti tolerantiskiems? ))
tvset 2011-04-29 17:08
Ir kuom aš čia nusišnekėjau, tamsta???....Ir tuo labiau kaip aš galiu pakeisti svo suvokimą ir į ką man jį keisti... žiūrėdamas į obuolį staiga nepradėsiu regėti kriaušės.... pvz. apie šviesos teleportacija teko girdėti ir pan., tačiau man visiškai neaišku ko ,gerbemajam, užkliuvo mano post'as ir ką norit man pasakyti savo komentaru...lol