Kaip pažaboti besaikį plastikinių maišelių naudojimą?

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

TLas 2011-05-20 12:25
Visu pirma reiketu visoj ES apmokestinti juos... Kadangi tai tikrai privercia siek tik susimastyt, net jei jis ir kainuoja nedaug, zmones butu linke geriau is namu pasiimti negu kad pirkti. Pvz UK, kai kuriose parduotuvese tenka moketi uz maiselius, taciau daugumoje jie nemokami ir zmones tiek priprate jog maiselis turetu buti uz dyka, jog net piktinasi jei pardavejas pasiulo ji nusipirkti. Ir jei lietuva su savo varganais trim milijonais tiek maiseliu sunaudoja, tai reik pagalvot kiek ju sunaudoja visa ES su savo 500mln gyventoju. Tad jei butu priimtas sprendimas visos ES mastu jog maziausias maiselis turi kainuoti kokius 3-5p arba centus. Tai galetu sumazinti maiseliu naudojima tarkim kokiu 10-20 procentu. O nuo visos ES tai jau didziulis kiekis. Tad manau tai turetu buti pirmasis sprendimas.
slawcka 2011-05-20 12:31
as tai siulyciau uzdrausti! aisku pirkejai pyktu kad ner plastikiniu maiseliu, bet praeitu savaite ir visi priprastu, pamirstu. juk tai tik maiselis, o zala didele..
vitalijuss 2011-05-20 12:42
aš tokius siūlyčiau iš viso išimti iš prekybos, o pardavinėti kokybiškus, medžiaginius maišelius kad ir už 10-15lt, tokius žmonės galėtų naudoti daug kartų, skalbti su drabužiais ir t.t. Aš atsimenu kaime dar dabar yra tokie senoviniai pinti pirkinių krepšeliai/maišeliai ir dar prieš 10metų pats su tokiais eidavau į kaimo parduotuvę, man tai jau tada atrodė keista, bet gal laikas grąžinti senas madas?;-)
immortallt 2011-05-20 12:49
Del maiseliu, ne visada i parduotuve eini is namu, ne visada turi pakankamai maiseliu, kartais vienkartiniai maiseliai yra labai gerai ir pan. Drausti neiseis, bet tarkim ikalti uzstato mokesti gal butu ir visai nieko. Beje, tie visi ekologiski maiseliai dabar esantys, argi jie nesuyra per 1-2 sezonus ?
sketchy 2011-05-20 12:50
Alternatyva - popierius. Jis juk greičiau suirs, nei plastikas.
TLas 2011-05-20 13:06
Teisingai mastai, manau link to ir einama. Bet cia reikia laiko kad zmones taip pradetu mastyti ir stengtis atsinesinet savo maiselius, daukartinio naudojimo... Ir kol parduotuvese jie bus tiesiogine ta zodzio praseme apipilami nemokamais maiseliais, tol niekas nepasikeis. Nes tada reikia labai didelio samoningumo jog atsisakyti to nemokamo maiselio ir atsinesti savo daugkartini... Kaip bebutu zmogus is esmes savanaudis. Todel tik susidures nepatogumu, papildomos islaidos uz maiseli, jis prades galvoti kitaip...
RiMuSaS 2011-05-20 13:07
Mano nuomone reikia ieskot sprendimo maiseliu gaminimo techonlogijose t.y. kad jie irtu menesio ar metu laikotarpiu. Jug tikrai pafinansavus mokslininkus atrastu koki tai protinga sprendima.
Karvė 2011-05-20 13:11
Alternatyva būtų tuos maišelius pabranginti iki kokio lito ir ten pat, kur superka butelius, supirkti ir senus maišelius. Panaudoti jų tiesiogiai nepavyktų, bet bent jau perdirbti būtų galima. Kitą vertus reikia mažiau kreipti dėmesį į tų komunistų žaliųjų trydaliojimus. Gamtoje paliekamos šiukšlės yra bendra problema ir maišelius čia išskirti gali tik idiotas. Maišeliai prie gamtoje paliekamų šiukšlių netgi prisideda teigiamai, nes bent jau žmonės jas palieka maišuose, o ne pažeria. Tačiau šiukšlinimas gamtoje yra platesnė žmonių kultūros problema, kurią reikia spręsti bendrai.
andriulis 2011-05-20 13:16
Senokai ES kalbos eina del maiseliu draudimo. Jei butu geri maiseliai, tai juos zmones ir naudotu daug kartu pvz kaip raudoni danijos batu maiseliai. Tikriausiai dauguma net turit namie. Ka ten kalbeti apie maisto maiselius, paziurekit kai londone apsiperkineja drabuzius, tai tu popieriniu krepseliu tiek parsitempia namo, kad zidinys pusvalandi gali degti
piktasijus 2011-05-20 13:28
Manau, reiketu pabrangint maiselius iki kokio lito, tada susimastytu ir nepirktu kaskart naujo maiselio, o atsinestu is namu. Taip pat reiktu pagerint maiseliu kokybe ir pardavinet medziaginius maiselius, nes pvz norfos maiselis toks ekologiskas, kad to maiselio rankenos ir dugnas suira net is parduotuves neisejus...
mmm 2011-05-20 13:41
pasireikšiu ir aš maišeliai yra mažiausia blogybė, reiktu pradėti nuo bereikalingos naftos ir panašiai deginimo i ora, pvz dujas tiesiog degina prie grežinių. o maišeliai panaudojami ir taip 10 kart, šiukšlėm-iš ko plaukia, kad nereikia pirkti specialiai šiukšlėm skirtų maišelių ir pns.
Kupse123 2011-05-20 14:39
Manau butu nebloga alternatyva popieriniai pirkiniu maiseliai, nezinau kaip juos pavadint , bet JAV filmuose tikrai visi yra tokius mate. Kas sako kad medziai kertami , tai tos medienos ten taip daug tikrai neprireiktu , juk jie nebutu is storo kartono ar pan. Taip pat apmokestint visus maisus, pvz tie kur jau dabar Lietuvoj 15-30 ct kainuoja pakelt iki 50-100ct ir tuos vienkartinius bent po 10ct pardavinet. Aisku turtingiem europieciam galbut dzin yra tie juokingi 10ct bet vistiek, priverstu susimastyt ar tikrai jam to maiselio reikia? Esu mates ne viena bobute kur atsivynioja po 10 tokiu maiseliu , ir deda viska is eiles , dar zinoma dideli maiseli nusipirks kad viska i ji sukraut. Nu tai kur logika?
vitalijuss 2011-05-20 14:59
todėl kad vyresnei kartai dar yra žinomas žodis HALIAVa na taip, pardavinėti brangesnius kokybiškus medžiaginius, o plastikinius po 1-2lt, tada baigsis nesamones-))
Mauras 2011-05-20 15:45
Baikit jus juokauti cia yra biznis,vieni gamina,kiti ale perdirba antrines zalevas ir kol kam nors is to yra pelnas niekas ne pirsto nepajudins.Jei tikrai kazkam rupetu ekologija jie seniausiai jau butu uzdrausti.
immortallt 2011-05-20 15:57
To Mauras, biznis bus prie bet kokiu salygu. Jei esi pesimistas ir manai, kad tik blogiau buti gali, nu tai ir gyvenk toki gyvenima, bet situacija tikrai galima keisti, bet keistis daugiausia turi vartotojas. Beje, tie maiseliai ekologiski man rodos kad is tikruju jie suyra per 1-2 sezonus, tai nematau dideles problemos del situ. Vat maziukai maisiukai, buna pats ju neimi, bet kasininke vis tiek imeta i maiseli! Ktias dalykas, turetu populiaret parduotuves, kur viskas parduodama be taros ir atsinesi savo, bet tokioms parduotuvems populiaret reikia, kad arba maistas butu geresnis, arba kokybiskesnis, arba abu.
Mauras 2011-05-20 16:09
Prie ko cia pesimizmas,pabendrauk su zmonem kurie dirba atlieku versle ir maloniai nustebsi koke dali procentaliai atlieku sudaro plastikai.Zmogus tokia butybe kol nepriversi pats laisva vale kazin ar stengsi del kitu o juo labiau del gamtos.
faktas 2011-05-20 16:28
Taip, gera alternatyva būtų popieriniai arba medžiaginiai. Per šią žiemą sunaudojau išvis tik du popierinius Rimi maišelius. Nesuplyšo iki šiol, bet dabar naudoju didelę kuprinę. Lengviau nešti. (-: O dėl plastikinių maišelių tiksliai pastebėta dėl kokybės. Norėčiau atkreipti dėmesį į IKI maišelius. Jau nežinau net kiek kartų jie man yra suplyšę net neišėjus iš parduotuvės. Antrą kartą jie jau netinka naudoti.
Karvė 2011-05-20 17:12
Parašė truputį propagandos ir visi rypuoja kaip antys iš paskos. Jūs man paaiškinkit, kokia čia ypatinga problema su maišeliais. Dauguma juos naudoja kelis kartus arba išmeta į šiukšlių dėžę, o tada jie patenka į sąvartynus ir tikrai ne maišeliai sudaro ženklią dalį sąvartynų turinio. Kaip ir šiaip šiukšlių miškuose ir pakelėse. Priežastys yra daugiau emocinės (kaip ir visokie ekologiški turgeliai). Be abejo šaunu, kas sugeba apsisukti su daugkartiniais maišais, aš kai studentavau irgi į kuprinę susimesdavau pirkinius ir ramu. Bet kai pirkiniai telpa į 5-6 didelius maximos maišus, tai tie studentai su drobiniais maišeliais juoką kelia. Čia yra tipinė žaliųjų ir visų kairiųjų pasaulio suvokimo problema - jie net neįsivaizduoja, kad kiti gali turėti kitokią nuomonę, kitokį požiūrį, dažnai netgi dar geriau argumentuotą. Žalieji visada turi tą ekologijos argumentą, kurį vien dėl moralinių išvedžiojimų laiko viršesniu už bet kokius kitus argumentus. Aš siūlau visiems pagalvoti, kas yra blogo su tais maišeliais ir parašykite jūs man, kodėl jie yra kažkuo ypatinga problema lyginant su atliekų ir šiukšliu problema bendrai. Savartynai yra, jie užima nykstamai mažą dalį žemės paviršiaus, o juos plastikiniai maišeliai tikrai nežima net 5% turinio.
Sniegcius 2011-05-20 17:20
maišelius naudoti vietoj šiukšlių maišų kaip, kad aš darau ir nereikia pirkti atskirai šiukšlių maišų
Karvė 2011-05-20 17:40
Aš manau taip didelė dalis žmonių daro. Ir aš darau ir mano tėvai daro taip ir daug kas, ką tik pažįstų. Reikėtų padaryti apklausą rimtą, bet nenustebčiau, jei 50% lietuvių taip maišelius naudoja.