Mokslininkai prognozuoja katastrofišką Kizimeno ugnikalnio išsiveržimą Kamčiatkoje (Video)  (6)

Vulkanologai prognozuoja, jog artimiausiu metu Kamčiatkos pusiasalyje įvyks galingas Kizimeno ugnikalnio išsiveržimas. Pastarosiomis dienomis specialistų fiksuojami Kizimeno ugnikalnio aktyvumo pokyčiai (stiprus vulkaninės kilmės drebėjimas, apie itin įkaitusią lavą bylojančios terminės anomalijos ir besiveržiančios dujos), kaip mano mokslininkai, gali būti katastrofiško išsiveržimo pranašai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Ugnikalnis tebesiveržia. Registruojamos šilumos anomalijos rodo, kad uoliena krateryje smarkiai įkaito“, – tvirtina Rusijos mokslų akademijos Vulkanologijos ir seismologijos instituto Tolimųjų Rytų skyriaus atstovas. Dabar iš ugnikalnio kraterio veržiasi dujos, kuriose pelenų nedaug. „Pastarąjį kartą ugnikalnis iš kraterio išspjovė pelenų į maždaug 4 900 metrų virš jūros lygio aukštį gegužės 17 dieną“, – nurodė Vulkanologijos ir seismologijos instituto atstovas. Pasak mokslininko, Kizimenas rengiasi galingesniam išsiveržimui, gerokai pranoksiančiam dabar vykstančius procesus. „Gali būti ir taip, kad milžiniškame krateryje įvyks katastrofiškas sprogimas“, – neslėpė vulkanologas. Kizimenas – vienas iš 29 veikiančių Kamčiatkos ugnikalnių. Jo aukštis – 2 485 metrai. Pastarąjį kartą galingas šio ugnikalnio išsiveržimas įvyko 1928 metais. Pernai lapkritį Kiziminas vėl nubudo. Didžiausi kiekiai pelenų iš jo kraterio buvo išmesti šį sausį. Pelenų stulpai siekė 10 km aukštį. Šleifas tada pasiekė Kamčiatkos Petropavlovską, esantį už daugiau kaip 200 km nuo besiveržiančios sopkos.

Šiuo metu mokslininkai gali stebėti milžino gyvenimą tik remdamiesi palydovų duomenimis ir mėginiais, paimtais už kelių kilometrų nuo ugnikalnio, nes Kizimenas yra sunkiai pasiekiamas.

Šiuo metu Kizimenui suteiktas „geltonasis“ pavojaus laipsnis. Tai reiškia, kad pelenai ir dujos, kuriais pro kraterį spjaudosi ugnikalnis, pavojingos oro transportui.

Vaizdo siužetas apie ankstesnį Kizimeno išsiveržimą:

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Diena.lt
Diena.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (6)