Saturno mėnulio ugnikalniai spjaudosi ledu (Video)  (4)

NASA „Cassini“ erdvėlaivis atrado galimus ledinius ugnikalnius Saturno mėnulyje Titane, savo forma panašius į esančius Žemėje. Paskutiniai tyrimai gauti iš tarptautinio erdvėlaivio „Cassini“, kuris nagrinėjo dvi beveik kilometro aukščio viršūnes, panašias į senus vulkanus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tyrinėtojai sako, kad jie labai primena Etną Italijoje arba Laki Islandijoje. Titane nesimato jokių vulkaninės veiklos požymių, bet mokslininkai stebi toliau.

Mokslininkai daugelį metų diskutuoja ar ledo ugnikalniai, dar vadinami „kriovulkanais“, egzistuoja pilname ledo Mėnulyje ir kokios galėtų būti jų savybės.

Dabar nauji duomenys ir Mėnulio paviršiaus žemėlapiai leido mokslininkams padaryti geriausią iki šiol turėtą išorinės saulės sistemos ledo ugnikalnių, panašių į esančius Žemėje, maketą.

„Kai mes žiūrime į savo naują 3D Sotra Facula iš Titano žemėlapį, mus stebina jos panašumas į tokius ugnikalnius, kaip Etna Italijoje, Laki Islandijoje“, – pasakė Randolphas Kirkas, vadovavęs 3D žemėlapių sudarymo darbams.

Mokslininkai mano, kad geologinė veikla gilumoje pakankamai šildo šaltą aplinką, kad ištirpintų ir išmestų pažliugusį ledą ar kitas medžiagas per ertmes paviršiuje. Ugnikalniai Jupiterio mėnulyje ir Žemėje išmeta silikato lavą.

Kai kurie kriovulkanai nelabai panašūs į Žemės ugnikalnius – tokie, kaip tigro juostos Saturno mėnulyje Enceladus, kur ilgi įtrūkimai purškia čiurkšles vandens ir ledo dalelių, paliekančių menką pėdsaką paviršiuje.

R. Kirkas ir jo kolegos analizavo naujus „Cassini“ atvaizdus ir sukūrė topografinį žemėlapį ir 3D formato Sotra Facula vaizdus.

Titanas yra vienas iš kelių kūnų saulės sistemoje su storu atmosferos sluoksniu, sudarytu iš azoto ir metano. Metano šaltinis išlieka neaiškus. Ugnikalnių egzistavimas gali padėti išaiškinti, kaip atsirado „dūminė“ Mėnulio atmosfera.

Paleistas 1997 m., „Cassini“ įėjo į orbitą aplink Saturną 2004 m., kad ištyrinėtų jo žiedus ir daugelį mėnulių, įskaitant didžiausią iš jų, Titaną. Misija yra NASA, Europos kosmoso tyrimo agentūros ir Italijos kosmoso agentūros projektas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (4)