JAV ir Britanija nerimauja, ką daryti dėl Saulės audrų  (22)

Saulės audros kelia grėsmę energetinėms sistemoms, tad JAV ir Britanijos specialistai nori sukurti reguliuojamas energetines sistemas, kad prireikus galėtų staigiai jas išjungti, informuoja independent.co.uk.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

JAV orų prognozės centro direktorius Thomas Bogdanas teigė, jog esant galimybei išjungti visą energetinę sistemą, ši būtų apsaugota, ir nereikėtų jos taisyti kelis mėnesius ar net metus, jei iš tiesų kiltų Saulės audra.

Th. Bogdanas su mokslininkais iš JAV orų prognozės centro nori atidaryti antrą tokį centrą Britanijoje, kad būtų galima koordinuoti visuotinį atsaką grėsmėms. Vienas iš pagrindinių klausimų – kaip apsaugoti nacionalines energetines sistemas nuo didžiulių energijos bangų, kurias sukelia geomagnetinės audros, kylančios, kai Saulės dalelės susiduria su Žemės magnetiniu lauku.

Pažeidžiamiausi energijos sistemų elementai – transformatoriai, prie kurių prijungti kelių kilometrų ilgio elektros laidai. Nuo geomagnetinės audros karčio bangos transformatoriai gali išsilydyti. Th. Bogdano žodžiais, „didelė dalis Šiaurės Amerikos ar Šiaurės Europos gali likti be elektros kelias dienas, kelias savaites ar net kelis mėnesius, o ekstremaliausiais atvejais – net kelerius metus“.

JAV ir JK bendradarbiavimo tikslas – sukurti tokią sistemą, kad būtų įmanoma įspėti elektros energijos įmones apie artėjančią Saulės audrą. Jei grėstų 5-os kategorijos audra (stipriausia), tuomet būtų rekomenduojama išjungti sistemas, kol audra dar nepasiekė Žemės.

1989 m. dėl Saulės audros dingo elektra beveik visoje Kanadoje, dalyje Jungtinių Valstijų. Labiausiai baiminamasi tokio stiprumo Saulės audros, kokią 1859 m. užfiksavo astronomas Richardas Carringtonas, tada sudegė telegrafo laidai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (22)