Japonų ilgaamžiškumo paslaptis. Jie tai deda į viską ir retai serga  ()

Jis labai paplitęs Japonijoje ir tampa vis populiaresnis pasaulyje.



© publicdomainq.net (Public Domain) | https://lt.wikipedia.org/wiki/Soj%C5%B3_pasta#/media/Vaizdas:Miso_001.jpg

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Miso pasta (sojų pasta) jau šimtmečius yra japonų virtuvės pagrindas ir japonų sveikatos paslaptis. Šis fermentuotų sojų ir grūdų delikatesas ne tik praturtina patiekalų skonį, bet ir turi daug sveikatai naudingų savybių. Nors Lietuvoje jis dar tik populiarėja, vis daugiau žmonių atranda jo privalumus.

Kas yra miso pasta?

Tradiciškai miso gaminamas fermentuojant sojų pupeles su druska ir specialiu grybeliu Aspergillus oryzae, užaugintu ant ryžių, miežių, sojų pupelių ar kt., Japonijoje vadinamu kōji. Visas mišinys brandinamas medinėse arba keraminėse statinėse kelis mėnesius, kartais iki dvejų metų. Kuo ilgiau trunka fermentacija, tuo intensyvesnis miso skonis. Šis procesas ne tik praturtina pastą aromatu, bet ir padidina jos maistinę vertę bei natūralų probiotikų kiekį. 

[Vokietija] Net 22 vnt. ir fantastiškos kainos turistiniai virtuvės reikmenys - ribotas kiekis („TOMSHOO“)
1

Nuostabiai gera kaina

Iš Vokietijos, greitas ir saugus pristatymas

Labai gausus rinkinys, puiki kokybė

Išsamiau

Miso labai paplitęs Japonijoje ir tampa vis populiaresnis pasaulyje.

Vienas didžiausių miso pastos privalumų yra naudingų pieno rūgšties bakterijų, kurios palaiko žarnyno mikroflorą, gerina virškinimą ir stiprina organizmo imunitetą, buvimas. Dėl skaidulų ir baltymų kiekio miso suteikia ilgalaikį sotumo jausmą, todėl po valgio neužkandžiaujame. Tai ypač svarbu žmonėms, besilaikantiems dietos. Be to, jame esantys antioksidantai neutralizuoja laisvuosius radikalus, lėtina senėjimo procesą ir apsaugo ląsteles nuo oksidacinio streso. Reguliariai vartojant miso pastą, taip pat galima sumažinti gliukozės kiekį kraujyje ir „blogojo“ MTL cholesterolio kiekį, palaikant širdies ir kraujagyslių sveikatą.

 

Tačiau verta prisiminti, kad dėl didelio natrio kiekio žmonės, sergantys hipertenzija ar inkstų ligomis, miso pastą turėtų vartoti saikingai. Žmonės, alergiški sojai ar glitimui, turėtų būti ypač atsargūs ir atkreipti dėmesį į etiketes.

Miso pasta virtuvėje

Miso pasta yra itin universalus ingredientas, kurį galima naudoti daugelyje patiekalų, ne tik tradicinėje japoniškoje miso sriuboje. Ji puikiai tinka kaip sultinių ir kreminių sriubų pagrindas, suteikiantis joms gilų, šiek tiek riešutų umami skonį.

 

Ji taip pat gali būti dedama į padažus, mėsos ir tofu marinatus, daržovių glajus ir net naminius salotų padažus. Veganiškoje virtuvėje miso dažnai pakeičia parmezaną pesto padaže arba pagerina vieno puodo patiekalų skonį.

Tačiau atminkite, kad miso pastos negalima virti per ilgai arba aukštoje temperatūroje. Geriausia miso pastą dėti virimo pabaigoje, kad išsaugotumėte vertingas probiotines savybes.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(2)
(0)
(2)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()