Fizikai aptiko naują subatominę dalelę  (5)

JAV fizikai turi progą džiūgauti – „Fermilab“ mokslininkai, dirbantys prie greitintuvo „Tevatron“ eilinio eksprimento metu aptiko naują dalelę, kuri puikiai papildo teoriškai sudarytą „periodinę barionų lentelę“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Fizikoje naudojamas Standartinis modelis numato nemažą kiekį barionų, kurie iki šiol dar nėra surasti (vaizdi schema pateikta žemiau esančioje iliustracijoje), tad bet kurio iš šių barionų aptikimas sutvirtina fizikų pasitikėjimą dabartiu Standartiniu modeliu.

„Fermilab“ mokslininkai pranešė, jog jiems pavyko aptikti dalelę Ξb0(neutral Xi-sub-b). Tai barionas, kurį sudaro trys kvarkai: keistasis kvarkas, vienas „aukštyn“ ir vienas žemiausiasis kvarkas. Dėl žemiausiojo kvarko neutralioji Xi-sub-b dalelė yra maždaug 6 kartus sunkesnė nei protonas ar neutronas.

Priminsime, jog atomų branduolius sudarantys protonai ir neutronai taip pat yra barionai. Protonai susideda iš dviejų „aukštyn“ ir vieno „žemyn“ kvarkų, o neutronuose yra du „žemyn“ ir vienas „aukštyn“ kvarkas.

„Xi-sub-b“ dalelė egzistavo vos akimirksnį, o tuomet suiro į lengvesnes daleles. Kaip gi tuomet mokslininkams pavyko ją aptikti? Kadangi dauguma subatominių dalelių yra nestabilios ir egzistuoja labai trumpą laiko tarpą, apie jas sprendžiama pagal dalelių skilimo produktus.

Ne išimtis ir šis atradimas – dalelė susidarė susidūrus protonui ir antiprotonui, o nuskriejusi vos vieną milimetrą suskilo į dvi naujas daleles, kurios savo ruožtu irgi ilgai neegzistavo. Galiausiai susidarė stabilus protonas ir keletas skirtingų krūvių pionų, kuriuos ir užfiksavo detektorius. Taip sistema įsimena pirminės dalelės „parašą“, pagal kurį mokslininkai ir nustato, kokios subatominės dalelės susidaro eksperimento metu.

Nors šiame straipsnyje eksperimentas atrodo labai paprastas ir aiškus, tačiau mokslininkams prireikė patikrinti beveik 500 trilijonų susidūrimų greitintuve duomenis ir iš jų tik 25 parodė seniai ieškomos dalelės „parašą“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (5)