Seksas smegenyse: moksliškai išsiaiškinta, kas jaudina moteris  (11)

Moterys sakė tai vyrams dešimtmečiais: makšties stimuliavimas nėra tas pats, kas klitorio stimuliavimas. Smegenų skenavimas pridėjo svorio šiems teiginiams.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pirmą kartą mokslo istorijoje nustačius tikslias smegenų zonas, kurios yra aktyvuojamas stimuliuojant makštį, gimdos kaklelį ir moters krūtų spenelius, patvirtinta, kad vaginalinė stimuliacija aktyvuoja skirtingas smegenų jautrumo zonų vietas, nei klitorinė.

Tyrimas taip pat parodė tiesioginį ryšį tarp krūtų spenelių ir genitalijų, kas gali paaiškinti, kodėl kai kurios moterys patiria orgazmą vien nuo spenelių stimuliacijos. Šie atradimai galėtų padėti moterims džiaugtis sekso malonumais net ir po stiprių nervų traumų gimdant ar dėl įvairių ligų.

Per sensorinę dalį neuronai, jungiantys skirtingas kūno dalis, keičiasi gaunama jutimine informacija, kuri vėliau patenka į smegenis ir aktyvina atskiras jų zonas. Tokiu būdu smegenyse per visas zonas sukuriamas jutiminis „virtualus kūno vaizdas“, kurį mokslininkai vaizdžiai vaizduoja kaip „jutiminį homunkulą“ – per pojūčius zonas smegenyse vaizduojamą iškraipytą žmogaus atvaizdą, kurio genitalijos atsiranda šalia pėdų:

Ši diagrama pirmą kartą buvo publikuota 1951 metais, po eksperimentų, kai atliekant smegenų chirurgiją, pacientai būdavo sąmoningi: chirurgas elektriškai stimuliavo skirtingas paciento smegenų sritis ir pacientas pasakydavo, kurioje kūno dalyje atsirasdavo jutimas. Tačiau visi tiriamieji buvo vyrai. Dar visai neseniai moteriškų genitalijų vieta „jutiminiame homunkule“ buvo tik spėjama.

Situacija iš esmės pasikeitė pernai, kai tyrėjų komanda, vadovaujama Lars'o Michels'o iš Ciuricho universitetinės vaikų ligoninės, esančios Šveicarijos Ciuricho mieste, naudodami funkciniu magnetiniu rezonansu tyrė, ar klitorio pozicija homunkule yra maždaug ten pat, kur ir vyro varpa. Barry'is Komisaruk'as iš Rutgers universiteto Niuarke, Niudžersyje, ir jo kolegos panaudojo tą patį metodą nustatyti klitorio, makšties ir gimdos kaklelio vietą jutiminėje smegenų žievės dalyje, kai moterys pačios save stimuliavo.

Ten, ten ir ten

„Tai svarus įrodymas, kad yra didelis skirtumas tarp šių skirtingų vietų stimuliavimo“, – sako Stuart'as Brody'is, vienas iš tyrėjų iš Vakarų Škotijos universiteto Peislyje, JK (University of the West of Scotland in Paisley, UK).

Kai kas teigė, kad moterys patiria vaginalinės stimuliacijos malonumą dėl to, kad būna netiesiogiai stimuliuojamas jų klitoris, bet tyrimo rezultatai to neparodė. „Jie patvirtina moterų teiginius, kad jos patiria orgazmą dėl įvairių formų stimuliacijos“, – sako Beverly Whipple, taip pat iš Rutgers universiteto, nesusijusi su šiuo tyrimu.

Tai speneliai, žioply

Komisaruk'as taip pat patikrino, kas nutinka, kai stimuliuojami moterų krūtų speneliai, ir buvo nustebintas, kad stimuliavimo metu suaktyvėjo ne tik krūtinės srities sensorinė zona, bet ir genitalijų sritis. „Kai papasakoju tai savo kolegoms neurologams, jų reakcija būna „oho, tai klasikinio homunkulo išimtis“. „Bet kai pasakau tai moterims, jų reakcija būna „taip, žinoma, na ir?“.

Tai gali padėti paaiškinti, kodėl daugeliui moterų spenelių stimuliavimas yra erotiškas, prideda tyrėjas.

Kitas žingsnis yra nustatyti, kurios dar smegenų sritys suaktyvėja nuo klitorinės ir vaginalinės stimuliacijos. Komisaruk'as norėtų ištirti, kas nutinka, kai stimuliuojama vieta, kurioje, manoma, yra G taškas, nes šio tyrimo metu moterys bendrai stimuliavo priekinę makšties sienelę.

Tyrimo rezultatai galėtų padėti moterims, kurios patyrė nervo traumą gimdydamos ar dėl susirgimų, tokių, kaip diabetas. Michels'as turi preliminarių įrodymų, kad klitorinio nervo stimuliavimas gali sušvelninti šlapimo nelaikymo simptomus, tačiau primena, kad prieš sukuriant efektyvų gydymą, būtinas nuodugnus ištyrimas ir supratimas, kaip nervas „atstovaujamas“ smegenyse.

Kol kas, Komisaruk'as sako, kad spenelių stimuliacija galėtų padidinti genitalijų jautrumą moterims su nervo pažeidimu. „Tai galėtų būti papildoma pagalba norint patirti orgazmą“, – sako jis.

Journal reference: Journal of Sexual Medicine, DOI: 10.1111/j.1743-6109.2011.02388.x

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
Autoriai: Vytautas Povilaitis
(1)
(0)
(1)

Komentarai (11)